KaKAFE i HNK Osijek

"Maratonci trče počasni krug" u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

Topavlovići - "najstarija balkanska obitelj"

„Zorin dom“, ponedjeljak, 24. lipnja, u 18 sati, nema rezervacija ulaznica, besplatne su i trebaju se podignutu na blagajni Kazališta

U sklopu „Zvjezdanog ljeta“ i KaKAFE-a u Karlovcu će u ponedjeljak, 24. lipnja, gostovati HNK iz Osijeka s komedijom „Maratonci trče počasni krug“.

Već pri samom spomenu naslova kultne komedije “Maratonci trče počasni krug” javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora.
Topavlovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturnoj svijesti našeg vremena.
Možda je manje poznata činjenica da je u filmu prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije 1972 g.
Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest.

Godine prolaze, a popularnost ‘Maratonaca’ ne opada pa ovu priča kontinuirano stječe nove obožavatelje. Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral.
Priča je to o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji’, toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa – po riječima autora.

Režiju i adaptaciju potpisuje Olja Đorđević. Autor teksta je Dušan Kovačević.

ULOGE:

MIRKO TOPALOVIĆ Aljoša Čepl

LAKI TOPALOVIĆ Miroslav Čabraja

MILUTIN TOPALOVIĆ Duško Modrinić

AKSENTIJE TOPALOVIĆ Antonio Jakupčević

MAKSIMILIJAN TOPALOVIĆ Ivica Lučić

ĐENKA ĐAVO Vladimir Tintor

BILI PITON Matija Kačan

KRISTINA Petra B. Blašković

OLJA Ivana Soldo Čabraja, PREGAŽEN ČOVJEK Eduard Srčnik  i PECAROŠ (u kratkom filmu) Mirko Ilibašić.

Gradsko kazalište „Zorin dom“, ponedjeljak, 24. lipnja, u 18 sati. Za predstavu nema rezervacija ulaznica, besplatne su i trebaju se podignuti na blagajni Kazališta.