Prvi Karlovački

Manifestacija „Vivodina Wine & Walk Weekend za sve vinoljupce i zaljubljenike u prirodu 17. i 18. travnja na Vivodini

Autor: Sunčica Laić

08.04.2021

Županija

Povodom prve turističko rekreativne manifestacije „Vivodina Wine & Walk Weekend koja će se za vinoljupce i zaljubljenike u prirodu održati 17. i 18. travnja na Vivodini, danas je ispred vinarskog podruma Josipa Vrbaneka u Obrežu Vivodinskom održana konferencija za novinare.

-Karlovačka županija se prije nešto više od godinu dana dičila brojkama kako je iza grada Zagreba postala jedna od najposjećenijih kontinentalnih županija po broju noćenja i po broju dolazaka. I onda nam se dogodila korona i pandemija i danas nakon godinu dana života s ovom bolešću i sa svim posljedicama možemo reći da su se brojke svele na jednu trećinu od onoga što smo bilježili u onim lijepi vremenima i u noćenju i u dolascima. Jedna lijepa stvar koje se dogodila je da nam je porastao broj dolazaka domaćih turista, gotovo 20 posto. Tako se rodila ideja za ovu manifestaciju od koje je inicijativa došla od naše Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije da organiziramo razloge dolaska i u našu županiju. A opet naravno u prirodi i primjereno svim mjerama i propisima koje moramo poštivati kako bi se zaštitili od širenja pandemije. Ovdje nas očekuje jedan lijepi vikend u ozaljskom kraju, posjet našim vinarijama, isto tako i potpora našim vinarima i vinogradarima koji isto tako zbog restorana koji ne rade na mogu plasirati onolike količine kvalitetnog i finog vina koje se proizvode u našim podrumima. Inače je namjera Karlovačke županije da aktiviramo turistički sektor 365 dana u godini i da se manifestacije odvijaju na cijelom području naše županije jer zaista obilujemo i prirodnim i kulturnim bogatstvima, a kada imamo povod dolaska u gastronomiji i enologiji, ona je to razlog više za dolazak i boravak u prirodi. Svima koji će sudjelovati želim lijepi boravak i povratak u ovaj kraj i ugodne trenutke za pamćenje, poručila je Furdek Hajdin.

Najavljujući manifestaciju, direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak je naglasio:

Prije svega zahvalio bih svim sudionicima, odnosno gostima i turistima koji će vikend 17. i 18. travnja imati priliku boraviti u prekrasnom parku prirode Žumberak koji se nalazi na području Karlovačke županije i koji će sudjelovati na manifestaciji „Vivodina Wine & Walk Weekend. Također zahvaljujem svim vinarima i vinogradarima sa šireg ozaljskog područja i s ovog vivodinskog područja koji su prepoznali inicijativu i objeručke prihvatili organizaciju ovakvog jednog događaja, kao i svim kolegama iz sustava turističkih zajednica što rade aktivno na promociji i podržavaju ovu manifestaciju od koje ćemo, vjerujem imati koristi svi. Nama je sigurnost sudionika na prvom mjestu i mi smo iz tog razloga uslijed velikog interesa odlučili produžiti trajanje manifestacije na dva dana. Prvotno je bio plan da se događaj održi 17. travnja, a nakon puštanja kotizacija u opticaj, uslijed velikog interesa one su planule u dva sata i odlučili smo kako bi zaštitili sve sudionike, produžiti manifestaciju na dva dana uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Ono što je vrlo bitno za spomenuti je da vlada vrlo veliki interes za smještajnim kapacitetima na ovom širem ozaljskom i vivodinskom području i imamo podatak da je više od 50 posto raspoloživih smještajnih kapaciteta već popunjeno, što je jedan lijepi pokazatelj da je ovo kvalitetan događaj, da smo dobro ušli u pripremu sezone i da će svi imati koristi od ove manifestacije. Još jednom bih pozvao sve da nam se pridruže i nadam da će se ova manifestacija odvijati u kontinuitetu i narednih godina, poručio je.

Fanjak je otkrio i kojom rutom će se sudionici kretati i koje će sve vinare obići.

-Ispred vinarskog podruma Josipa Vrbaneka će 17. travnja u devet sati biti start prve grupe. Potom se ide vinskom cestom do vinskog podruma Darka Vrbaneka, nakon toga penje se prema Vrškovcu do vinskog podruma gospodina Lešćanca, a sljedeća stanica nam je vinski podrum Guštin. Potom ćemo imati kratku stanku u lovačkom domu gdje će biti poslužen ručak i nakon toga idemo prema samom vrhu Vivodine, preko predivnih proplanaka do vinskog podruma Frlan i vinskog podruma Mirka Vrbaneka i onda ćemo se spuštati prema vinskom podrumu Viktorovski i uz samu granicu sa Slovenijom uz rijeku Kupu imat ćemo još jedno iznenađenje, stajalište na mlinici i nakon toga zaokružujemo cijelu trasu, istaknuo je Fanjak naglasivši kako je dio rute uz Vrškovac staza gdje će se tjedan dana kasnije voziti World Rally Championship, tako da će svi sudionici imati prilike iz prve ruke, šetajući obići rutu koju će tjedan dana kasnije svjetski prvaci u rallyju voziti velikim brzinama.

Na značaj manifestacije osvrnuo se i direktor Turističke zajednice područja Kupa, Toni Šarić.

-Nadam se da ćemo pokazati kako smo zanimljivo područje koje tek treba pokazati svoje najbolje. Svakako je jedna od naših velikih prednosti vinogradarstvo, odnosno ozaljsko-vivodinska vinska cesta i sve ove aktivnosti koje već godinama u suradnji s vinarima i vinogradarima iz ovog kraja provodimo, upravo ovakvim inicijativama pokazuju da imamo potencijal koji pomalo postaje jedna prepoznatljiva eno-gastro priča, izjavio je Šarić te također zahvalio svima koji su na bilo koji način uključeni u organizaciju ove manifestacije.