2019. godinu stavio bih u kategoriju vrlo dobre godine, mislim da možemo svi učiniti puno da u našem gradu bude još bolje

Mandić: U ovoj godini nastavljamo s projektima od strateške važnosti za grad Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prvi radni dan Nove godine prilika  je da se s prvim čovjekom grada, gradonačelnikom Damirom Mandićem, pretresu pitanja o kojima će zasigurno biti još mnogo riječi u godini koja je počela. Uz osvrt na prošlu 2019. godinu, gradonačelnik je najavio da će u ovoj, 2020., Karlovac biti veliko gradilište.

  Kako biste ocijenili 2019. godinu, na što ste posebno ponosni?

  -Ove godine obilježili smo 440. godina našega grada baš onako kako i priliči veselo i ponosno. Teško je na taj način „secirati“ jednu godinu, bilo je tu dosta stvari koje su uvijek mogle biti bolje, a bilo je i onih na koje sigurno osjećamo i nekakav ponos. Ono što smo u 2019. planirali odraditi, odnosno što smo si dali u  zadatak i što smo u konačnici u proračunu i predvidjeli; mislim da smo pokrenuli. S te strane osjećam i jedno zadovoljstvo, pa čak mogu reći i ponos, s obzirom da je to jedan veliki posao, pogotovo jer se odnosi na rad cijele Gradske uprave, a sve je vezano i uz gradske tvrtke. 2019. godinu stavio bih u kategoriju vrlo dobre godine, puno smo radili i s te strane, mislim da možemo biti zadovoljni. Posebno bih naglasio novi Gradski program za mlade koji će sigurno oblikovati naše buduće politike prema mladima. S druge strane otvarale su se neke situacije pogotovo kod projekata koje i nismo mogli predvidjeti, a koje su građanima otežavale svakodnevni život. Mišljenja sam da smo neke stvari naučili za ubuduće da bude još bolje.

  Jedan od zasigurno najvećih projekata Aglomeracija Karlovac – Duga Resa ili Karlovac II trebao je započeti prošle godine. Zapelo je na mišljenju Jaspersa, što će Karlovac njime dobiti i kada očekujete zakapanje prve lopate i početak radova?

  -Koristim priliku da se ispričam našim sugrađanima u čijem gradskim četvrtima i mjesnim odborima je već trebao krenuti projekt Karlovac II. Naime, to je projekt koji se priprema od 2014. godine i nastavak je Karlovca I koji je završio s pročistačem. Karlovac je jedan od većih gradova u Hrvatskoj koji ide s ovom drugom razinom, dok je većina gradova tek u prvoj fazi; nama je to u jednom trenutku bio plus, ali i minus vezano za europske fondove jer su prioritet bili gradovi koji nemaju pročistače. U jednom trenu smo 2018. godine u projekt Aglomeracije uspjeli uključiti i rekonstrukciju kanalizacije, odnosno vodoopskrbe u Zvijezdi, što je dijelom doprinijelo da se projekt uspori. S druge strane problemi koji su se javljali kod drugih aglomeracija su nas na neki način gurnuli u jedan prostor, da nas se i strože promatra pogotovo od strane Europske komisije, odnosno Jaspersa, tako da smo godinu dana u zaostatku. Kad uzmemo u obzir da je dio projekta Zvijezda te da je najveći dio projekta ostao onakav kakvog smo zamislili, s tim da smo morali iz projekta izbaciti jedan dio vodoopskrbe; došli smo u jednu fazu gdje očekujem da  će to u siječnju biti formalizirano. Naime, na „obrani“ projekta u Zagrebu s Jaspersom, rečeno nam je da je projekt ovakav kakav je sada, prihvatljiv, što bi trebalo u siječnju biti i formalno potvrđeno. Ono što je jako važno, projekt sam po sebi nije samo voda i kanalizacija, mi smo kao Grad ubacili dosta  komunalne infrastrukture za koju je logično da ju radimo: od nogostupa, rasvjete, DTK mreže i to je onda jedan napor kojeg će grad narednih godina morati financijski podnijeti. Nadam se da bi u 2020. imali napokon provedenu javnu nabavu i moje optimistično  očekivanje je da bi u svibnju-lipnju trebali početi radovi.

  Veliku buru u javnosti sredinom prošle godine izazvala je najava gradnje protupoplavnog zida u sklopu novog hotela Korana. Hoće li unatoč građanskom buntu zid biti izgrađen i u kojoj fazi je trenutno ta priča, kontaktirate li investitora, ima li pomaka?

  -Sama priča o gradnji zida na Korani pokazala je koliko mi svi u Karlovcu na svoj način zaista vodimo brigu o vrijednosti prostora. Tu su građani svojom peticijom pokazali na koji način smatraju da bi taj problem trebalo riješiti. S druge strane imamo ozbiljnog investitora koji namjerava na svojoj privatnoj parceli izgraditi hotel koji je gradu potreban. Grad želi biti partner u ovom cijelom projektu i odvojili smo određeni novac u proračunu kako bi se proveo arhitektonsko urbanistički natječaj jer smatramo da taj prostor zaista to i zaslužuje. Činjenica je da je cijeli taj postupak u našem odjelu za građevinske dozvole gdje je pokrenut novi postupak za ishođenjem dozvole. Naš stav se nije ništa bitno promijenio od početka. Ova, ali i prethodna Gradska uprava doista žele partnerski odnos s investitorom. Cilj mi je, ne samo na ovom projektu, nego i svim ostalim, doći do suglasja javnosti, struke i privatnog kapitala. To su tri stupa koji moraju tražiti zajednički jezik i stav jer onda ćemo od toga imati svi koristi.

  Predstavljajući gradski proračun za 2020.,nešto manji od 370 milijuna kuna izjavili ste da će grad Karlovac 2020. biti veliko gradilište.  Proračun je veći za 6 posto u odnosu na treći rebalans 2019. Je li to povećanje proračuna rezultat većih gospodarskih aktivnosti ili nečega drugog?

  -Na razini Gradske uprave zauzeli smo stav da nam nijedan euro koji je moguće povući, ne smije promaknuti, a na koncu to je i stav politike HDZ-a kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini na čelu s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem. S te strane sam jako ponosan jer smo odradili veliki posao u 2019. i u tom kontekstu ću istaknuti Poduzetničku zonu Gornje Mekušje, odnosno vrtić u Mahičnu koji se isto financira europskim sredstvima. Zašto to ovdje spominjem? Zato što realizacija tih projekata koja ovisi o EU novcu ima ipak neki svoj hodogram i intenzitet i tu smo malo ovisni o nacionalnoj razini; tako da će nam se jedan dio projekta prebaciti u 2020. Polazimo uvijek od toga da je obveza Grada osigurati građanima kvalitetnu komunalnu uslugu svih razina i s te strane smo se odlučili da ćemo veliki dio svog novca odvojiti za Aglomeraciju. Već sada smo spremni prijaviti na natječaje za EU financiranje i kino Edison i Centar  Nikola Tesla i Trg bana Jelačića. Čini mi se da će se učinak ulaska Hrvatske u EU, u Karlovcu zaista osjetiti.

  U kojoj fazi je gradnja obilaznice Turnja, kada bi trebala početi njena gradnja, koje dionice će biti najprije građene, jesu li riješeni svi imovinsko pravni odnosi?

  -Hrvatske ceste su provele postupak javne nabave, a u međuvremenu je na red došao i sustav obrane od poplave na području Mostanja. Karlovačka županija sa svoje, a Grad Karlovac sa svoje strane su odradili neke aktivnosti, a da bi se uskladila ta dva projekta, Hrvatske ceste i Hrvatske vode su napokon sjele za isti stol. U 2020. očekujem radove na obilaznici i vrlo vjerojatno je da neće krenuti od tzv. Vukelićevog mosta, već od neke druge lokacije, upravo zbog toga što se prije mora napraviti nasip. Nadam se da bi 2022. godine trebali imati obilaznicu Turnja pri kraju. Zahvaljujući sinergiji svih dionika i vertikali Grad Županija, Država pokrenut je projekt od velikog značaja za sve nas.

  Godinama Karlovac muku muči s poplavama, no taj problem počeo se rješavati u proteklih godinu dana, najprije gradnjom box barijera, a potom i gradjom nasipa za obranu od poplava? Vjerujete li u najavljeni rok dovršetka izgradnje sustava obrane od poplava grada Karlovca 2023. godine?

  -Nakon puno godina postoji vertikala; Vlada RH, Ministarstvo zaštite okoliša, Hrvatske vode, Karlovačka županija i Grad Karlovac. Napokon svi „pušemo u isti rog“, a ne treba smetnuti s uma i da se radi o političkoj vertikali HDZ-a i to je ono što smo čekali dugi niz godina. Da smo ovu priliku propustili , uvjeren sam da druge više ne bi bilo. Sve to je dovelo do toga da je Hrvatski sabor donio i poseban zakon za sustav obrane od poplava. Interventnim mjerama kao što su box barijere mi možemo riješiti problem za neko vrijeme. No, isto tako, jednako nam je važan i prostor nizvodno od Karlovca. Prioritet nam je u dijelu od Gradca do Šišljavića raspetljati imovinsko pravne odnose. Isto tako naglašavam da je u cijelom sustavu obrane od poplava najvažniji projekt VES Brodarci koji će staviti u funkciju kanal Kupa-Kupa. EU novac je tu, mislim da više nitko nema pravo taj projekt dovesti u pitanje i optimist sam.

  Kao jedan od najzahtjevnijih poslova u gradu u 2020. godini  je novi sustav gospodarenja otadom. Je li  složena nova cijena prikupljanja i odvoza otpada u Karlovcu, koliko bi mogla biti viša i kada Karlovčani mogu očekivati račune s novom cijenom?

  -O tome govorimo dosta dugo, mislim da se sada pokazalo dobro da smo prije godinu dana „povukli ručnu“. Zašto? Zato što se u međuvremenu ponovno mijenjala Uredba Vlade o gospodarenju otpadom i tad nismo išli unaprijed donositi neke odluke. Važno je razdvojiti dvije stvari. Normalno je da će se uvijek razgovarati o cijeni i građani o tome ne samo da imaju pravo što reći, nego na neki način moraju i kanalizirati svoje zahtjeve, ali isto je jako važno imati na umu da od vrtićke djece do umirovljeničke dobi, svi moramo mijenjati navike i načine na koji smo do sada odlagali otpad. Više cilj nije  odlaganje, nego gospodarenje. U 2019. odradili smo dobar projekt #Pametno odloži, bolji Karlovac složi koji je bio i edukativan i informativan i  on će se na svoj način nastaviti. Ono što nas čeka je nastavak s jedne strane edukacija, informiranja i promjene svijesti, a s druge strane uspostava infrastrukture. Jedan dio smo već odradili preko reciklažnih dvorišta. Ipak, nismo zadovoljni intenzitetom objave natječaja s nacionalne razine jer je naš cilj od početka bio da cijenu na neki način kontroliramo, odnosno smanjimo je, povlačeći sredstva za infrastrukturu iz EU fondova. Očekujem da će već u siječnju ići na javnu raspravu nova odluka o gospodarenju otpadom u gradu Karlovcu. Što se tiče same cijene, u ovom trenutku mogu reći da će ona biti nešto veća, ali ne u onim oblicima koji se pojavljuju u drugim dijelovima Hrvatske.

  Što se trenutno događa vezano uz Poslovnu zonu Gornje Mekušje?

   

  -Ovo je jedini prostor kojeg Grad Karlovac  može ponuditi investitorima. U prvom tjednu siječnja počet će javna rasprava o odluci o prodaji zemljišta u Zoni. Zaključili smo da nam nije cilj zarađivati na tom zemljištu. Onome tko bude kupovao parcele, cijena će se umanjiti, ovisno o broju zaposlenih. Što bude više zaposlenih, manja će biti i cijena.

  Isto tako smo donijeli odluku da početno ulaganje ne bude  opterećeno komunalnim doprinosom. Na godišnjoj razini, Grad Karlovac se odrekao dobrih 2 milijuna kuna, ali kada govorimo o radnim mjestima kao osnovnoj agendi našega rada, taj novac će se vratiti kroz naše sugrađane koji bi u Zoni trebali naći posao. Očekujem da bi krajem lipnja i početkom srpnja trebali imati infrastrukturno uređenu Zonu. Već sada imamo nekoliko ozbiljnih investitora koji su iskazali interes i čini mi se da će Zona vrlo brzo pokazati svoju opravdanost.

  Nedavno ste izjavili da bageri ove godine ulaze i u staru karlovačku Zvijezdu. Osim komunalne infrastrukture gradit će se i obilaznica Zvijezde? Kada počinju radovi?

  -Logično je da Zvijezdu gledamo u globalu i sve ono što je vezano uz njenu revitalizaciju. Već sada su skele na nekoliko zgrada; od zgrade Gradske uprave i Veleučilišta do crkve Presvetog trojstva. Preostaje nam urediti komunalnu infrastrukturu i očekujem da će 2020. bageri i fizički biti tamo jer bez toga teško možemo razgovarati o stavljanju u funkciju svih objekata. Obilaznica je nužno potrebna jer jednog dana kroz tri- četiri godine promet kroz Zvijezdu bit će zatvoren; to je projekt koji će nas financijski iscrpiti, ali nemamo alternativu. Zvijezda je veliki potencijal, ne samo za stanovanje, nego i za određene druge aktivnosti. Osobno smatram da je Zvijezda glavna točka turističkog razvoja grada Karlovca.

  Što se tiče projekata s nacionalne razine valja izdvojiti onaj o gradnji  drugog kolosjeka željezničke pruge Leskovac – Karlovac, ali i 15-tak projekata koje Grad odrađuje u suradnji s Hrvatskim cestama? Ide li sve po planu?

  - Gradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na ovoj dionici je vrijednosti veće od Pelješkog mosta. Po mojem mišljenju, malo ću se našaliti, to je veliki projekt za Zagreb jer će napokon moći brže doći do Karlovca. Gledam ga više kao jedan projekt koji će nama u Karlovcu biti zanimljiv demografski. Smatram da će biti toliko atraktivan i zanimljiv da će se ljudi u Karlovac početi doseljavati kako zbog posla, tako i zbog stanovanja. Grad je tražio te mu je u sklopu cjelokupnog projekta udovoljeno da se obnovi Glavni željeznički kolodvor u Karlovcu te  da se riješi željeznički  prijelaz na Orlovcu gdje će se raditi nova cesta. Tražili smo također da se ispod pruge  otvori prolaz prema Drežniku, a ugovorena je i gradnja parkirališta na Drežniku. Svime navedenim, cijeli ovaj dio grada dignut će se na jednu višu razinu.   Od ostalih projekata koje ćemo realizirati s Hrvatskim cestama izdvajam gradnju rotora Logorište za kojeg imamo građevinsku dozvolu. U Tušiloviću nastavljamo  gradnju nogostupa, sve dozvole su ishođene i čekamo da Hrvatske ceste počnu s radovima. Također smo sve odradili  vezano uz gradnju nogostupa u Zagrebačkoj te i tu čekamo da HC krenu s poslom.

  Što se planira raditi 2020. u ustanovama predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja?

  -Bit će gotov vrtić Mahično, krećemo u potpunu obnovu i rekonstrukciju vrtića Dubovac tako da ćemo s tim dobiti na kapacitetima. Moramo biti svjesni da će Mahično donijeti tri nove grupe i ono što nam je cilj da zaista sva djeca dobiju svoje mjesto u vrtićima. Valja imati na umu da je grad Karlovac u proteklih sedam godina uložio preko 100 milijuna kuna u nove vrtiće i tvrdim da je to jedna od najvećih demografskih mjera našega grada.

  Kakvi su odjeci u javnosti i jeste li zadovoljni Daima piva koji su ponovno vraćeni  u grad, ali i o ostalim gradskim manifestacijama poput Adventa u Karlovcu. Pripremate li još neke novine ove godine?

  -Manifestacije su prije svega alat za promoviranje grada ne samo kroz posjetitelje, nego i kroz medije i javnost. Vezano uz Dane piva mogu reći da su zabava i pivo bili dobri, a ono što nam nije bilo dobro to je gastronomija i na tome moramo raditi. Što se tiče lokacija, ove godine smo htjeli da naši obrtnici krenu još jače sa svojim Obrtničkim sajmom. Ipak se pokazalo da lokacija na ŠRC-u nije najbolja. Ono što je sada sigurno je to da neće više biti u isto vrijeme Obrtnički sajam i Dani piva, a tako su htjeli i obrtnici. Onog trena kad Zvijezda bude građevinski posložena, vjerujem da će i Trg bana Jelačića biti atraktivan za Dane piva, na što su uostalom upozoravali i posjetitelji.

  Kako ocjenjujete stanje u  gradskim tvrtkama i ustanovama. Poznato je da ste već nakon godine dana mandata promijenili veći broj direktora u tvrtkama, je li taj potez donio očekivane rezultate?  Posluju li sve pozitivno, hoće li biti novih zapošljavanja kako u njima, tako i u Gradskoj upravi?

  -Što se tiče promjene direktora, ne bih govorio da se radilo o nekakvim promjenama. Radi se jednostavno o tome da je  unutar sustava trebalo neke stvari malo bolje „uglazbiti“. Činjenica je da su svi  ti ljudi koji su bili direktori te potom otišli na neka nova radna mjesta, svoj posao su radili časno i pošteno. Ali isto tako je i činjenica da sustav kao takav treba gledati u globalu, a ne samo pojedinačno. Kad govorimo o tim promjenama, one su bile na tom tragu. U ovom trenutku u odnosu na zadnje dvije i pol godine iz Gradske uprave je otišlo što u mirovinu, što na nova radna mjesta van sustava, preko 20 ljudi. Poprilično se promijenila struktura zaposlenih, mi smo dobili nove poslove poput ITU mehanizma, prometnog redarstva i kulturne baštine. Broj zaposlenih, pak, u cijelom sustavu, ovog trena u odnosu na 2017. je smanjen za 10 ljudi.

  Poruka Karlovčanima na početku Nove 2020. godine?

  -Odgovornost za naš grad je zajednička, naravno ne skidam ju sa sebe. Dapače, zna se da su gradonačelnik sa zamjenicima i cijelom Upravom odgovorni, ali mislim da možemo svi učiniti puno da u našem gradu bude bolje. Grad Karlovac definitivno ima svojih potencijala koje napokon, evo neke, nakon desetljeća počinje realizirati. Osnovno opredjeljenje je ravnomjeran razvoj i mjesnih odbora i gradskih četvrti i na tome kontinuirano radimo. Novac koji smo povukli iz EU-a otvara nam neke nove horizonte i mislim da s te strane trebamo biti ponosni na svoj grad. Politički gledano, naš cilj je da svi u Karlovcu imamo dovoljno samopouzdanja, da budemo ponosni na svoj grad i da se onda iz toga rađa ambicija kojom ćemo ga razvijati. (m.m)