Plan za uređenje Borlina na javnoj raspravi

Mandić pozvao Borlinčane da daju formalno mišljenje o UPU "Borlin-Kupa"

VIŠE IZ RUBRIKE

Tražili ste, sudjelujte

Ovaj je dokument stavljen ponuđen na javno savjetovanje i dokumenti su objavljeni na stranicama Grada 10. studenog, a svoje prijedloge i prigovore svi zainteresirani građani moći će uputiti zaključno s 9. prosincem

Mogu ponoviti ono što sam rekao Borlinčanima; kako se oni izjasne takav Urbanistički plan uređenja će na kraju i ići. Nama nije u interesu da mi nekoga na nešto prisiljavamo, poručio je gradonačelnik Damir Mandić danas na predstavljanju Stručne podloge na kojoj će se temeljiti prostorno plansko rješenje Urbanističkog plana uređenja „Borlin -Kupa“.

Ovaj je dokument stavljen je na javno savjetovanje i dokumenti su objavljeni na stranicama Grada 10. studenog, a svoje prijedloge i prigovore svi zainteresirani građani moći će uputiti zaključno s 9. prosincem.

Kako su istaknuli pročelnica za prostorno uređenje Vesna Ribar i gradonačelnik Damir Mandić, nije to bila zakonska obveza, ali kako je stanovnicima Borlina obećano omogućilo im se da i oni daju svoj „input“.

Izrada Stručne podloge povjerena je Društvu arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac i u radnoj skupini je 10 arhitekata i građevinara. Ponuđena studija predviđa niz novih sadržaja u ovom dijelu grada, koji je do sad većinom stambena zona.

Što se sve predlaže na Borlinu koji je izuzetno zanimljiv prostor u razvojnom smislu grada iznijela je Anamarija Rodak.

lako je povod izrade UPU-a inicijativa za izgradnju centra za zbrinjavanje životinja, jedan od ciljeva stručne podloge je upotpuniti naselje sadržajima koji bi doprinijeli kvaliteti života njegovih stanovnika, kažu izrađivači Stručne podloge.

Od planiranih sadržaja izdvojimo sportsko-rekreacijski centar sa sportskom dvoranom, prostorima za fitnes, veslačke klubove, ugostiteljske i poslovne sadržaje, smještaj mjesnog odbora te sportsko-rekreacijska igrališta kao i dječji vrtić sa sportskim programom kapaciteta za oko 200-tinjak djece. Planiran je i starački dom kapaciteta stotinjak korisnika, trgovački centar budući da nema trgovačkih sadržaja na Borlinu. Svi će sadržaji biti povezani šetnicom i biciklističkom stazom, a detalji se mogu pronaći u objavljenim dokumentima.

-Borlin ne samo kao mjesni odbor nego kao dio grada Karlovca je definitivno prostor koji je mogu to tako reći „podatan“ za razvoj grada. Naravno kad sve ovo vidimo to izgleda, neću reći znastvena fantastika, ali je svima nama jasno da je ovo jedna vizija, koja u se bi nosi ono što je po meni  ovdje ključno, a to je jedan zaista stručno pogled, komentirao je gradonačelnik zahvalivši DAGGK-u koji je prihvatio ovaj posao.

Nadalje u južnom dijelu bivše vojarne planiran je centar za kućne ljubimce, što bi obuhvaćalo prostor za kinološki klub, veterinarske ambulantne, hotel za životinje kapaciteta do oko 36 pasa i oko 12 mačaka, ali i prostor za prijem napuštenih životinja prije transporta u trajno sklonište.

-To je približno životinja koliko bi tu bilo da je stambeno naselje. Da su tu obiteljske kuće ili više stambene zgrade sigurno bi se nakupilo toliko pasa, napomenula je Rodak i dodala da su vodili računa da ovaj sadržaj u što manjoj mjeri ima utjecaj na onaj stambeni dio.

-Samim smještajem zgrade što dalje od stambenog dijela probali smo je distancirati od stanovnika,. Između te smještajne zgrade i naselja smo stavili još jednu zgradu, veterinarsku ambulantu, kliniku koja bi zagradila i vizuru i eventualnu buku. Napravili smo sve sa strane prostornog planiranja da tu zgradu udaljimo ljudima od prozora.   

Upravo prostor za životinje razlog je prijepora za stanovnike Borlina, o čemu se komentira i na društvenim mrežama.

-  Nema nikakve podvale, nema nikakvog kukavičjeg jajeta. Dapače! Ponavljam mi ovo nismo trebali napraviti, ali građanski dio sudjelovanja ovdje je otišao jednu razinu više. Ovo javno savjetovanje je s naše strane stvarno otvoreno, bez ikakvih skrivenih namjera, a Borlinčanke i Borlinčani imaju priliku formalno reći svoje mišljenje, komentirao je Mandić.

Zaključno gradonačelnik je pozvao građane da se uključe u ovu raspravu, napomenuvši da vode računa da je tema ozbiljna te da je potrebno pronaći konsenzus između potreba Grada, građana, ali i struke.

-Pozivam sve u Karlovcu, a posebno Borlinčane i Borlinčane da odvoje vrijeme i na mrežnim stranicama otvore ovaj dokument i prođu kroz njega i da, (što je bitno) putem obrasca, formalno, imenom i prezimenom, napišu sve ono što im odgovara ili ne. Poštujemo društvene mreže i cijenimo komentare na društvenim mrežama ili u nekim uskim krugovima ljudi, ali mislim da je ovdje ipak s obzirom na ozbiljnost teme puno bolje da to bude na ovaj formalan način.