Prvi Karlovački

Mandić: “Petračiću, vaše podcjenjivanje svih nas koji se bavimo ili pokušavamo nešto raditi je fascinantno”

Autor: Branko Obradović

07.07.2020

Karlovac

U tijeku je 37. sjednica Gradskog vijeća, aktualni sat bio je buran

U Velikoj vijećnici u tijeku je 37. sjednica karlovačkog Gradskog vijeća, koja je počela aktualnim satom. Bilo je dosta pitanja vijećnika, a teme su bile razne, od otvaranja Zvjezdanog ljeta, parkirališta kod Žitne kuće, mjerama koje je Grad Karlovac poduzeo da pomogne poduzetnicima i gospodarstvenika, do pitanja vijećnika Davora Petračića, koja su bila vezana uz tlak vode u visokim zgradama, zemljište hotela Korana i geotermalne izvore.

-Ono što je bitno dajte nam konkretno odgovor, zašto je plan spustiti tlak vode u vodoopskrbnom sustavu. Cijena vode porasti će za 52 posto, a ti zgradama živi 7 posto stanovništva Karlovca. Da li se vodi briga o protupožarnom sustavu. Drugo moje pitanje vezano je uz zemljište hotela Korana, koje je Grad Karlovac izgubio. Treće pitanje vezao je uz geotermalne izvore. Zanima me zašto je pitanje geotermalne elektrane tajna. Smatram da niste ušli u tu problematiku s punom snagom, jer smo već trebali biti u izgradnji, kazao je Davor Petračić.

Na tri pitanja vijećnika Petračića odgovorio je gradonačelnik Damir Mandić, ali je i upozorio  Petračića da govori s pozicije vlasnika privatne firme.

-Vi mene sada gurate u prostor sukoba sa strukom, vi si to možete dopustiti, jer ste vijećnik, ali ja sam gradonačelnik. Pozicija gradonačelnika traži puno više odgovornosti i informacija od pukog branjenja vlastitih pozicija, a vi to stalno radite. Vama je ova govornica super mjesto, na kojem branite vlastite pozicije, uvjeravate nas kako drugi nitko ništa ne razumije, nitko drugi ništa ne zna, žao mi je što je tako. Grad Karlovac je zbog tih sedam posto ljudi, o kojima vi govorite, odvojio određene novce da im olakša riješiti njihov problem. To što vi stručno smatrate da to nije dobro rješenje za 23 zgrade, točnije 21 zgradu, mislim da je brojka točna, oni tako ne misle. Meni je žao što vi kao gradski vijećnik ne gledate široko, rekao je Mandić.

O zemljištu hotela Korana, Mandić je kazao da se otvaraju stare teme i da je dobro da nisu u pitanju ustaše i partizani.

-Što se tiče hotela Korana, što se tiče vještačenja, vama je Sud rekao da vještačite, je li to klijentelizam, valjda je taj Sud, a to jest Sud, prije nego vas je uputio, riješio imovinsko-pravne odnose. Ako je Grad Karlovac kriv, onda je i taj Sud kriv. Vi gurate Grad Karlovac u nešto što je bilo prije trideset, četrdeset godina, nije bitno tko je bio gradonačelnik. Gurate Grad Karlovac u nešto sa čim on nema veze. Ako smatrate da nešto ne radimo kako treba, znate gdje trebate ići, ako sumnjate da nešto muljamo, dajte napravite taj korak. Ja ne znam da se vodi istraga, vi znate, super. Mene nitko ništa nije pitao, kazao je gradonačelnik Mandić.

Posebno se voda uzburkala oko geotermalnih izvora, gdje Petračić tvrdi da se već moglo početi raditi, no gradonačelnik Mandić mu je rekao da je neozbiljan po tom pitanju.

-Što se tiče geoterme, o toj temi godinama se priča, nemojte se ljutiti, ali Boris Vrbanac je relevantnija osoba u geotermi od vas. Vaše podcjenjivanje svih nas koji se bavimo ili pokušavamo nešto raditi je fascinantno. Prije tri godine nismo imali ništa, nismo čak bili u državnim dokumentima geotermalnih potencijala. Vi se tako lako razbacujete novcima, to je neozbiljno. Kada ste frajer dignite vi kredit od 20 milijuna eura, može, ali morate dati petnaest milijuna eura. Kažete da vam dam koncesiju, a tvrdite da ne radimo ništa, kako znate da imamo koncesiju. Vi ste stvarno stručnjak za sve, neozbiljno je ulaziti s toliko podcjenjivanja u sve žive teme u koje ulazite, istaknuo je Damir Mandić

Nakon aktualnog sata, krenulo se po točkama dnevnog reda. Donesena je odluka o dobitnicima javnih priznanja grada Karlovca. Nagrada Grada Karlovca pripala je svećeniku Jakovu Mamiću. Plaketa Grada Karlovca dobili su Stipo Adžaga, Karate klub “Karlovac 1969”, KUD “Sveta Ana – Vučjak”, primarijus Maja Grba-Bujević, Dom za starije i nemoće osobe “Sveti Antun”, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, Branka Hastor, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata za grad Karlovac i Marina Gojak. Odluku o nagrađenima prokomentirao je gradonačelnik Damir Mandić.

-Svi ovi ovdje, pojedinci, udruge i ustanove čine Karlovac boljim gradom. Pojedine udruge više puta su bile kandidirane. Ove godine obilježava se 25 godina “Oluje”, pa je bio od strane braniteljskih udruga jači intenzitet prijedloga. Ima svake godine raznih propitivanja. Smatram da bi bilo dobro da se pokuša na razini Gradskog vijeća razgovarati o onome što se događa, o kandidatima i predloženima te da građani imaju više informacija o javnim priznanjima. Odlučio sam dodijeliti Medalju gradonačelnika Tomislavu Kuharu za sve što radi za svoj grad, kazao je Damir Mandić.

Sjednica još uvijek traje, a u tijeku su izvješća gradskih tvrtki o poslovanju u 2019 godini. Ukupno je na dnevnom redu 25 točaka.