Prvi Karlovački

Mandić: Ovu krizu možemo nadići, odnosno, na neki način preživjeti, isključivo zajedničkim naporima

Autor: Branko Obradović

24.03.2020

Karlovac

Održana 33. izvanredna online sjednica karlovačkog Gradskog vijeća

Danas je održana 33. izvanredna sjednica karlovačkog Gradskog vijeća. Sjednica je održana u online formi kako bi se izbjegao svaki rizik moguće zaraze. Na početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Marija Furač kazao je da su nezavisni vijećnik Davor Petračić te vijećnici SDP-a Dubravko Golubić i Željka Verner podnijeli prijedlog da se od osam predviđenih točaka, maknu s dnevnog reda točke od tri do osam. Gradonačelnik Damir Mandić pojasnio je zašto je bitno da ove točke ostanu na dnevnom redu.

-Preporuka je s nacionalne razine da svi europski projekti nastave s procedurom. Bitno je da ove točke ostanu, jer život ne može stati. Odgovorni smo i pratimo učinak krize na proračun. Točke ne obavezuju da se preuzmu neke obaveze. To su sve tehničke točke i svaka točka vezana je uz nacionalnu razinu, kazao je gradonačelnik Mandić.

Za izmjene u dnevnom redu glasovala su četiri vijećnika, pa prijedlog nije prošao. Dnevni red usvojen je s trinaest glasova, pa je nastavljen rad po predviđenom dnevnom redu. O mjerama za ublažavanja posljedica izazvanih epidemijom na području grada Karlovca govorila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Daniela Peris. Većina mjera je već objavljena i već je poznata javnosti. Gradonačelnik Damir Mandić dao je obrazloženje predviđenih mjera.

-Cilj naših mjera prije svega je očuvanje radnih mjesta i nastavak proizvodnje. Ove mjere koje smo donijeli su trenutne, akutne, djeluju isti čas. To je važno i za gospodarstvo, ali i za naše građane. Iznos ovih mjera u ožujku, travnju, svibnju i lipnju za gradski proračun je 6,5 milijuna kuna, dakle 6,5 milijuna u idućim mjesecima neće prihoditi Grad Karlovac. Naravno, da je logično ako vrtići ne rade, produženi boravak ne radi, da se u tom dijelu ne plaća. Jasno je da su i troškovi vrtića manji, ali imajmo na umu da u našim vrtićima rade naše vrijedne odgajateljice i Grad Karlovac će u tom dijelu nadoknaditi nedostatak sredstava prilikom rebalansa, rekao je Mandić.

Mandić je istaknuo da su mjere koje su poduzete prema poduzetnicima i obrtnicima u konačnici obustave plaćanja.

-Što se tiče gospodarstva, mi smo još prije tri tjedna sjeli s Gospodarskom komorom i Obrtničkom komorom, porazgovarali, postavili kanale komuniciranja i ove mjere su usklađene s obje komore. Jako je važno imati na umu da držimo da smo reagirali pravovremeno i da smo našem gospodarstvu i našim obrtnicima i poduzetnicima poslali poruku na koji način promišljamo. Sve ove mjere su u konačnici obustave plaćanja. Komunalna naknada koju smo odgodili za trideset dana u travnju, jednako tako je obveza, gdje smo vodili brigu da očito proizvodni procesi staju. Isto tako ove naše mjere smo planirali po principu tri plus tri, referirali smo se na ova prva tri mjeseca, usklađujući se s mjerama Hrvatske vlade. Tako da u idućem valu mjera imat ćemo na umu što i kako se događa u gospodarstvu i s našim građanima, kazao je Mandić.

Gradonačelnik Damir Mandić najavio je da će u rebalansu proračuna neke stavke biti povećane.

-Ono što je za sada sigurno i što mogu najaviti kad god da bude rebalans proračuna, dvije stavke će se povećati. Potpore za poljoprivrednike, poduzetnike i obrtnike će se povećati i gradski socijalni program će se povećati. U kojem iznosu, koji je to red veličina, to ćemo vidjeti sa sredstvima s kojima raspolažemo, ali to nam je prvi cilj. Što se tiče projekata, stav je da se svi projekti, koji su sufinancirani EU novcem privedu kraju. Govorimo o projektima koji su započeti. U ovom trenutku na dva projekta, koja su vezana uz EU sufinanciranje, to su naša dva vrtića Dubovac i Mahično, radovi su prekinuti s obzirom na današnju odluku na nemogućnost prometovanja, odnosno komunikacije među gradovima i općinama. Dogovoreno je s izvođačima da radovi stanu, oni će osigurati gradilišta i odraditi sve da kada dođe vrijeme mogu nastaviti. Jednako tako i Poslovna zona Gornje Mekušje, rekao je Damir Mandić.

Gradonačelnik je zaključno pozvao na zajedništvo, jer da se ova situacija može prebroditi isključivo zajedničkim naporima.

-Kao gradonačelnik, cijelom gradskom sustavu sam jasno rekao da se neću libiti poduzeti određene represivne mjere prema svima onima koji u gradskom sustavu ne poštuju mjere samoizolacije, ukoliko ih imaju. S jedne strane odgovorno, ozbiljno do kraja, s druge strane imati empatiju, imati razumijevanje za sve nas u Karlovcu. Zaključno, ovdje bih samo još rekao da ćemo idućih tjedana i mjeseci biti na raspolaganju. Svjesni smo da ovu krizu možemo nadići i odnosno, na neki način preživjeti, isključivo zajedničkim naporima. Znamo da malo sladunjavo zvuči pozivanje na zajedništvo i konsenzus i na sve, ali zaista tako mislimo. Otvoreni smo za sve sugestije, otvoreni smo za prijedloge idućih tjedana i mjeseci. Vjerujem da će tako i biti. Zaključno poruka, ostanite doma, istaknuo je Mandić.

Vijećnici su prve dvije točke vezane uz trenutnu situaciju usvojili s 22 glasa za, a ostalih šest, koje su vezane uz projekte sa 14 glasova za. (b.o.)