Natječaj za učeničke i studentske stipendije bit će objavljen na web stranici Grada 15. listopada; studentske će biti tisuću, a učeničke 500 kuna

Mandić najavio veće stipendije učenicima i studentima, a epidemiološku situaciju u gradu ocijenio vrlo dobrom

VIŠE IZ RUBRIKE

  Uoči sutrašnje sjednice karlovačkog Gradskog vijeća koja će se uživo, uz pridržavanje epidemioloških mjera,  održati u velikoj gradskoj vijećnici gradonačelnik Damir Mandić danas je održao konferenciju za medije. Na dnevnom redu naći će se devet točaka, a gradonačelnik je izdvojio onu vezanu uz dodjelu gradskih stipendija učenicima i studentima te se osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju u gradu Karlovcu s obzirom na povećani broj zaraženih osoba.

  -Grad će 15. listopada na svojoj web stranici objaviti natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku odnosno akademsku 2020./2021. godinu. Natječaj će biti otvoren 15 dana, a uvjeti tko se može na njega javiti bit će također objavljeni na web stranci Grada. Od ove godine smo unutar proračuna izdvojili više sredstava za stipendije. Tako smo osigurali 10 stipendija za studente temeljem općeg uspjeha i 15 za studente temeljem deficitarnosti. Do sada je iznos mjesečne stipendije bio 700 kuna, a od ove godine bit će 1.000 kuna. Učenicima će biti na raspolaganju 15 stipendija i to temeljem deficitarnosti i 10 temeljem općeg uspjeha. I učeničke  stipendije bit će povećane s 400 na 500 kuna. Uz ovo kao što je poznato učenici se mogu javiti i na natječaje za stipendije koji su otvoreni na nacionalnoj i županijskoj razini. Iznosi koji su povećani malo će olakšati budžete  roditeljima učenika i studenata. Što se pak tiče deficitarnih zanimanja, ona su jasno propisana odlukom HZZ-a tako da i ovim putem pozivam sve učenike i studente koji se školuju za ta zanimanja te da se jave i iskoriste ovu mogućnost, rekao je gradonačelnik.

  Kriteriji na temelju kojih se dodjeljuju stipendije su opći uspjeh, deficitarnost zanimanja, natjecanja, materijalni, socijalni i zdravstveni status te  sudjelovanje roditelja u Domovinskom ratu. U gradskom proračunu za stipendije učenika i studenata na godišnjoj razini je osigurano 400 tisuća kuna.

  Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu Karlovcu kazao je da je ona pod kontrolom i da je vrlo dobra.

  -Da je odlična to ipak ne možemo reći s obzirom na brojke koje se pojavljuju u gradu Karlovcu. U zadnjih sedam dana grad Karlovac je imao 48 pozitivnih slučajeva, dok ih je u prvom valu bilo 23-oje. Taj broj zaista raste i to nije ništa čudno kada se gleda situacija u cijeloj  RH. Isto tako kada govorimo o odgovornosti, u javnosti se dosta postavlja pitanja vezanih uz mjere i preporuke s nacionalne razine. Moramo voditi brigu, prije svega o vlastitom zdravlju, a onda i o zdravlju drugih. Pozvao bih sve one koji dovode u pitanje i preporuke i mjere, pa makar oni imali i opravdana pitanja da imaju na umu da moramo biti odgovorni i prema drugima. Ako se u Karlovcu pogleda sustav obrazovanja, bez obzira što su se dogodili određeni slučajevi zaraze kako učenika tako i prosvjetnih djelatnika, to su doista minimalne brojke. Ovim putem se zahvaljujem svim prosvjetnim djelatnicima koji se zaista maksimalno trude i kod nas u Karlovcu, a nadam se da će tako i dalje ostati – stanje u školama je pod kontrolom. Kada pak govorimo o gospodarstvu i poduzetništvu te velikim gospodarskim sustavima i tu imamo jednu zaista pozitivnu sliku. Upravo bih i stavio naglasak na taj dio, naime poštivajući mjere i vodeći brigu jedni o drugima, odnosno kada smo odgovorni, čuvamo vlastitu egzistenciju. Čini mi se da je to ona jedna osnovna poruka za vrijeme koje dolazi i vrijeme koje će biti hladnije kada ćemo biti upućeni na zatvorene prostore da imamo na umu da poštujući mjere čuvamo vlastitu egzistenciju. Život mora ići dalje, ne treba stvarati paniku, ali moramo se organizirati da broj zaraženih i ugroženih bude što manji. Poštujući mjere, čuvamo i radna mjesta, poručio je gradonačelnik Mandić.

  Što se tiče gradske uprave, tvrtki i ustanova od početka je postavljen jedan sustav ponašanja koji dobro funkcionira, ustvrdio je gradonačelnik. Gradski sustav unatoč svim poteškoćama, obavlja i izvršava sve svoje obveze. Tako su kontakti uživo odnosno sastanci smanjeni minimalno i uglavnom se sve obavlja putem online platformi. Direktori i ravnatelji su dobili naputke da svim zaposlenicima osiguraju zaštitnu opremu, prije svega zaštitne maske i da ih u zatvorenim prostorima i koriste. Za cijeli gradski sustav osigurane su dovoljne količine dezinficijensa, odnosno sredstava za higijenu prostora. Kazao je i da je suradnja gradskog i županijskog Stožera CZ više nego dobra.

  -Unutar gradske uprave nije bilo zaraženih; imali smo nešto samoizolacija gdje su članovi obitelji bili zaraženi. Dvije pročelnice su bile u samoizolaciji, ali nisu bile zaražene. Tvrtke Vodovod i kanalizacija, Čistoća i Zelenilo već od ožujka funkcioniraju u jednom dvostrukom režimu rada gdje su se posložili na način da  njihovi osnovni poslovi ne smiju biti dovedeni u pitanje. Naime, podijelili su i radnike koji se bave istim poslom u grupe kako ne bi bilo međusobnog kontakta, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić.