Prvi Karlovački

Mandić: Moramo nastaviti biti odgovorni, svjesni da ćemo morati mijenjati navike i da je osnovni cilj zaštiti zdravlje

Autor: Miloš Milovanović

13.07.2020

Karlovac

U sklopu proslave 441. rođendana grada Karlovca, danas je na Starom gradu Dubovac održana svečana dodjela nagrade i plaketa Grada Karlovca. Svečanosti su prisustvovali gradski vijećnici, uglavnom malobrojni, oni iz HDZ-a, i dobitnici javnih priznanja. Nažalost, ove godine zbog epidemioloških preporuka nije održana  svečana sjednica Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća Matija Furač  se kratko osvrnuo na rad Vijeća unatrag godinu dana, kazavši da je održano devet redovnih i jedna izvanredna sjednica na kojima su obrađena brojna komunalna i društvena pitanja te istaknuo.

Karlovac je kroz svoju bogatu povijest, ali  i sadašnjost brojnih obrtnika, umjetnika, znanstvenika, inovatora te organizacija civilnog društva kroz svoje djelovanje spreman odgovoriti na izazove koje nosi budućnost, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Matija Furač, pobrojivši neke od najvažnijih projekta koji su završeni ili koji će uskoro biti započeti.

Detaljnije i više o svemu što se radilo u proteklih godinu dana u gradu moglo se vidjeti u filmskoj prezentaciji.

Gradonačelnik Damir Mandić najprije je uputio čestitku u povodu 441. rođendana grada, svim Karlovčankama i Karlovčanima kao i dobitnicima javnih priznanja.

Prije tri godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dali smo riječ kako ćemo pokrenuti strateške projekte za grad Karlovac koji  su u nadležnosti Vlade RH; Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda i Hrvatskih željeznica. Danas mogu potvrditi da smo to zaista i odradili. Obrana od poplava, obilaznica Turnja, drugi kolosijek pruge Karlovac – Hrvatski Leskovac su živi projekti i u provedbi. Gradske službe su u ovim projektima dale i više od onoga što su bile dužne. Stoga, najprije zahvaljujem najvećem dijelu zaposlenika Gradske uprave te gradskim tvrtkama i ustanovama što svakodnevno nastoje obavljati svoje poslove na najbolji mogući način, kazao je na početku gradonačelnik te nastavio.

Posebno želim zahvaliti svima zaposlenicima gradskog sustava, u Upravi, tvrtkama, ustanovama, svim zdravstvenim djelatnicima i članovima Stožera civilne zaštite na vrhunski odrađenom poslu u posljednja tri mjeseca u okolnostima pandemije Covida-19. Jednako tako zahvalan sam svim Karlovčankama i Karlovčanima jer smo svi u Karlovcu reagirali na vrijeme i odgovorno. Ovo je svjetski problem s puno nepoznanica i velikom dozom neizvjesnosti. Zato je razlog da smo reagirali odgovorno  i na taj način pridonijeli kontroli situacije. Sve naše mjere i za građane i za gospodarstvo dogovorili smo s Obrtničkom i Gospodarskom komorom. Karlovac svoju trenutnu stabilnost življenja može prije svega zahvaliti našem gospodarstvu i proizvodnim djelatnostima. Što nas još čeka možemo samo predviđati? Ali moramo nastaviti biti odgovorni, moramo biti svjesni da ćemo morati mijenjati navike i da je sada osnovni cilj zaštiti zdravlje i egzistenciju svih, organizirati se da svi procesi nesmetano funkcioniraju kako bi zaštitili svako radno mjesto. Moramo vježbati i naučiti plesati s virusom. Ono što je jednako tako sigurno, za sada virus vodi ples. A koliko bilo teško, uvjeren sam da sljedeće godine, ples za Dan grada nećemo otkazivati, poručio je Mandić i zaključio.

– Jasno je da svojim razvojem najsigurnije možemo upravljati koristeći sredstva europskih fondova, uz osiguranje vlastitih sredstava za financiranje. Važno je znati da smo prepoznati i na nacionalnoj razini kao Grad koji je u zadnje tri godine pri vrhu u povlačenju EU sredstava. U ovom trenutku ugovoreno je preko 500 milijuna kuna. Spremamo se za novo financijsko razdoblje. Tu prije svega mislim na geotermalne potencijale, integrirani javni prijevoz, smart city rješenja, uređenje još nekih starih građevina, poput  Gajeve 21 i novog Vatrogasnog centra. U vojarni Luščić vjerujem da se otvara nova stranica urbanističkog razvoja Karlovca. Naravno, tu mislim na urbanistički plan uređenja ŠRC-a Korana. Pred nama je svakodnevna briga o  ravnomjernom razvoju grada, brinući se o komunalnoj i društvenoj svakodnevici. Imamo još puno posla i potreba; držim da su pred nama izazovna vremena, vremena za kreativne i odvažne. A ova Uprava je pokazala da to jest. Karlovac je grad otvorena duha i ponosa. Budimo podrška jedni drugima, zaključio je u kratkom i sažetom obraćanju gradonačelnik Damir Mandić.

Nakon toga uslijedila je dodjela javnih priznanja Grada Karlovca. Kao što je poznato u prigodi rođendana Grada, Gradsko vijeće tradicionalno dodjeljuje priznanja pravnim i fizičkim osobama za doprinos razvoju, boljitku ili promociji grada Karlovca i njegovih stanovnika. Na prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja, Gradsko vijeće je donijelo odluku o dodjeli priznanja u 2020. godini. Nagrada Grada Karlovca dodijeljena je prof. dr. sci. ocu Jakovu Mamiću. Plakete Grada Karlovca dodijeljene su Stipi Adžagi, Karate klubu Karlovac 1969, KUD-u „Sveta Ana – Vučjak“, prim. mr. dr. Maji Grba Bujević, Domu za starije i nemoćne „Sveti Antun“, Udruzi obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, Branki Hastor, Udruzi roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata za grad Karlovac i Marini Gojak.

Nagradu Grada Karlovca prof. dr. sci. ocu Jakovu Mamiću koji zbog bolesti nije bio prisutan  i posebnim pismom zahvale koje je uputio, preuzeo je predstavnik predlagatelja predsjednik Udruge pripadnika 110. brigade ZNG – HV Enver Smajli.

U ime nagrađenih zahvalila se ravnateljica karlovačkog Crvenog križa Branka Hastor.

Hvala svima koji su prepoznavši naše napore i, usuđujem se reći, izvrsnost u radu, predložili da upravo mi dobijemo ovo prestižno priznanje. Veliko hvala za javna priznanja kao i Gradskom vijeću što su odabrali  i potvrdili upravo nas kao građane ovog grada koji se trude svojim radom poboljšati život svih onih koji žive u Karlovcu. Ovo je priznanje svim našim suradnicima koji su radili zajedno s nama i pridonijeli promociji u uspješnosti našega grada. Ovo priznanje nas veseli jer znači potvrdu da smo vrijedno radili na boljitku naše lokalne zajednice, ali isto tako predstavlja i obvezu da nadalje naša znanja i kompetencije koristimo na dobrobit svih građana Karlovca, rekla je Hastor.

Gradonačelnik Mandić je odgovarao i na novinarska pitanja, a jedno je bilo: Je li neki od planiranih projekata izostao?

Ne, moram reći da smo mi kao Grad sve projekte koje smo imali u planu 2020. napraviti, mi smo ih i napravili, gotovo sve. Još nam je ostao vrtić Dubovac, išli smo ubrzanim ritmom od ožujka kada smo  vidjeli što se događa. Činjenica je da su se građevinski radovi mogli odrađivati. Ono što nas čeka u 2021. godini, sigurno će započeti radovi na Aglomeraciji. Uvjeren sam da ćemo imati raskopanu gradsku Zvijezdu i još jedan veći dio grada. Nadam se da građani zbog toga neće ljutiti, ali to sigurno ide. Uvjeren sam da ćemo do 31. prosinca imati i javnu nabavu za kino Edison, to je opet europski novac koji smo uspjeli osigurati. Jednako tako Nikola Tesla Centar će sigurno biti gotov iduće godine. Uvjeren sam da će krenuti i obnova vrelovoda, tako da u dijelu europskog novca koje smo osigurali, problema s financiranjem sigurno neće biti.

Godina dana brzo prođe, 2021. su lokalni izbori; tko će nam biti gradonačelnik, bilo je još jedno od pitanja.

O tome će odlučiti građani grada Karlovca. Što se mene osobno tiče, ja bih volio da opet mene izaberu.

Foto: Igor Čepurkovski