Iz programa Prvog karlovačkog – emisija „Fine-tuning“

Malović: Bez progresivnih kurikuluma i građanskog odgoja nema društvenog napretka

VIŠE IZ RUBRIKE

Rezolucija o proglašenju grada Karlovca sigurnim mjestom za žene

Dragica Malović, predsjednica karlovačkog SDP-a i gradska vijećnica, otvoreno o neravnopravnosti spolova i položaju žena u društvu, femicidu, neusvojenoj rezoluciji koju su predložili, „klečavcima“, feminizmu…

U programu Prvog karlovačkog, u specijaliziranoj emisiji posvećenoj ravnopravnosti spolova „Fine-tuning“ prošlog tjedna je gostovala Dragica Malović, predsjednica karlovačke organizacije SDP-a i gradska vijećnica. Važno je na početku objasniti što zapravo znači termin „Fine-tuning“, jer nas odmah asocira na „naštimavanje“ radijske frekvencije, što i nije daleko od istine, naime Fine-tuning označava da su načelno u svijetu ipak stvari po pitanju položaja žena napredovale i da su one najvažnije pretpostavke ravnopravnosti postavljene, a sad je na redu fino brušenje detalja. Baš o tim detaljima razgovarali smo s Dragicom Malović, koja je na pitanje što ona o tome misli, je li uistinu vrijeme samo za detalje odgovorila ne baš afirmativno.

-Možda da ste me to pitanje pitali prije sedam do osam godina, možda bih se i složila da je na redu fino brušenje detalja, ali stvarnost nas, nažalost, demantira. U javnom prostoru ne samo naše zemlje, već i cijelog svijeta, javljaju se u posljednje vrijeme neke nove konzervativne ideje i pokreti, da budem konkretna, mislim na „hodove za život“, koji ozbiljno ugrožavaju pravo žene na izbor, pravo na pobačaj, a ono što je posebno aktualno su brojna okupljanja muškaraca, tzv. molitelja ili „klečavaca“, kaže Malović i dodaje kako oni ozbiljno udaraju na prava žena koja su zaštićena Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima u našoj zemlji, ali i na ono što je stečeno određenim civilizacijskim dosezima.

-To su muškarci koji se mole za čednost u odijevanju žena, za predbračnu čistoću, za činjenicu da oni budu prvotni, pa valjda onda i bolji od žena u obitelji, i to me iskreno plaši. Kao primjer u EU mogu navesti Poljsku, koja je dobro „zagazila“ u taj konzervativizam, gdje npr. pobačaj uopće nije moguć niti je dopušten, gdje su žene prepuštene same sebi i gdje se zabranom prijeti zdravlju žene. Na tragu navedenog, i u Hrvatskoj smo nedavno imali primjer, odnosno „slučaj Čavajda“ koji je sve nas trebao dobrano zabrinuti, kazala je Malović.

-Iako smatram da svaki čovjek ima pravo na iskazivanje vlastitih stavova, i da nitko nema pravo drugome u ime bilo koga ili bilo čega nametati svoje stavove, osuđivati drugačije ili zabranjivati iznošenje drukčijeg mišljenja, uistinu mislim da je molitvi mjesto u crkvama, a ne na trgovima, kao što je nedavno izjavio i novoizabrani nadbiskup Kutleša.

Kao što sam već spomenula Poljsku, gdje je sve počelo prilično benigno, malo im se popuštalo, pa malo politika i javnost nije reagirala kada je trebalo, slična se situacija dogodila i u Iranu, jednoj muslimanskoj zemlji. Izgleda da je obrazac isti, samo je pitanje koja će zemlja i u kojem trenutku doći na red. Plašim se da će ovakav konzervatizam doći na plodno tlo u Hrvatskoj, jer osjeća se da je apatija u našoj zemlji uzela maha, i da dovoljan broj ljudi neće ili ne želi reagirati na ovakve pojave u društvu.

-SDP Hrvatske, nastavlja Malović, inače se pridružuje kontraprosvjednicima svake prve subote u mjesecu kad se održavaju skupovi molitelja na trgovima, u Zagrebu, Splitu, a podržao ih je u svibnju i SDP Karlovac na trgu J.J. Strossmayera ovdje u Karlovcu. Iako se tada molitelji, nažalost ili nasreću, ovisi iz koje perspektive se gleda, nisu pojavili.

Tu dolazimo do najvažnijeg pitanja po pitanju ravnopravnosti, a to je obrazovanje. Koje mora i treba biti dostupno svima i koje mora biti u funkciji odgoja generacija, koje će biti spremne promijeniti naslijeđeno obiteljsko poimanje još uvijek neravnopravnog odnosa muškaraca prema ženama, čvrstog je stava bila naša sugovornica.

Malović je ovako objasnila svoj stav i mišljenje: -Smatram da je svakom ljuskom biću, bez obzira na spol, potrebno pristupiti s jednakim poštovanjem, i to je nešto što se uči od najranije dobi. Dakle, sve kreće od kuće, ali kreće i od onih institucija i ustanova koje nam svima moraju biti dostupne. Vrlo je važan rani predškolski odgoj i obrazovanje, ne samo po pitanju ostvarivanja ravnopravnosti spolova, nego i za davanje jednakih šansi svakom djetetu.

Društvo mora osigurati uvjete da svako dijete dobije mjesto u vrtiću, da postoje progresivni kurikulumi, od osnovne preko srednje škole do visokih učilišta, jer jedino kroz segment progresivnog obrazovanja i građanskog odgoja možemo utjecati na istinsko ostvarenje ravnopravnosti spolova.

Upravo su progresivni kurukilumi odličan „alat“ kojima se uči ravnopravnost među spolovima i bez kojih nema napretka za društvo, naglašava Malović, koja je nedavno na sjednici karlovačkog Gradskog vijeća predložila da se u dnevni red uvrsti točka o donošenju Rezolucije o proglašenju grada Karlovca sigurnim mjestom za žene, kao što su ju već usvojili Zagreb i Rijeka. No, vladajuća većina taj prijedlog nije usvojila, uz obrazloženje da će to učiniti kad se pripreme svi elementi potrebni za njeno donošenje, u okviru gradske nadležnosti, a  gradonačelnik se obavezao da će to biti učinjeno najkasnije do kraja listopada ove godine.

-Radi se o političkom dokumentu, predloženom od strane europskih socijaldemokrata, koji je usvojen na razini EU, a mi smo dobili uputu da predložimo zakonodavnim tijelima jedinica lokalne samouprave u okviru kojih djelujemo donošenje takve Rezolucije. Sama Rezolucija počiva na temeljnim dokumentima iz sfere zaštite ljudskih prava, kao što je Opća deklaracija o ljudskim pravima, Povelja Europske unije o ljudskim pravima, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ali i dokumentima iz sfere zaštite žena i ženskih prava, od kojih je najznačajnija Istambulska konvencija, koja čini dio pravnog poretka Republike Hrvatske. Njenim donošenjem, onako kako je predložena od strane SDP-a Karlovac, Grad Karlovac bi se obvezao kroz 11. točaka provoditi politiku sigurnog mjesta za žene, a sve u cilju prevencije, zaštite i pravodobne reakcije na svaki oblik rodno uvjetovanog nasilja.

Ovdje se prije svega misli na uvođenje javnih politika kojima se jamči sigurnost žena, organiziranje edukacija u odgojnim i obrazovnim ustanovama u svrhu stjecanja i kontinuiranog povećanja osviještenosti o posljedicama rodno uvjetovanog uznemiravanja i nasilja od najranije dobi, osvješćivanje javnosti o rodno uvjetovanom nasilju putem komunikacijskih kampanja i informiranju žrtava nasilja o načinu i mjestima pristupanja službama za potporu. No, HDZ sa svojim partnerima Rezoluciju nije prihvatio, što je bilo i za očekivati, kazala je u emisiji Malović, jer oni imaju svoju vrstu demokracije, a ta demokracija znači da se usvaja i donosi isključivo ono što oni predlažu.

-Dakle, mislim da im je najviše zasmetalo to što je to predložio SDP. Bili su vrlo oprezni, politički oportuni, „a priori“ nisu odbili njeno donošenje, ali da su pokazali demokratičnost u ovom slučaju, i još važnije, brigu za žene žrtve nasilja - nisu. S obzirom da je meni, nastavlja Malović, ova tema jako važna, baš iz razloga što svakodnevno svjedočimo porastu nasilja nad ženama, a nažalost i broja femicida u Hrvatskoj, kao one posljednje i najgore vrsta nasilja nad ženama, vjerujem da će u listopadu biti usvojen barem dio predloženih mjera iz Rezolucije što će biti korak naprijed u zaustavljanju rodno uvjetovanog nasilja.

Za kraj, Dragica Malović je parafrazirala poznatu glumicu Helen Mirren, koja je poručila da svatko od nas, bez obzira kojem spolu pripada bude feminist/feministica. Feminizam nije apstraktna ideja, već nužnost da krenemo naprijed, a ne natrag prema podcjenjivanju i strahu od ženskog uspjeha. Ukoliko živimo u društvu gdje se poštuje žene, gdje žene imaju mogućnost i slobodu slijediti svoje ambicije i snove, život se popravlja za svakog.

-Pristupajte svakoj osobi, bila ona žena ili bio on muškarac,  s dužnim poštovanjem, uvažavajte njegove stavove i slobodu, jer gledajući globalno, one zemlje koje su naprednije, a mi želimo pripadati tom „klubu“, su zemlje u kojima je ravnopravnost spolova već na razini Fine-tuninga, zaključila je Dragica Malović.

Podsjećamo čitatelje Karlovačkog tjednika da cijelu emisiju „Fine-tuning“ s našom gošćom mogu pogledati na našoj Fb stranici Karlovački, u rubrici Video zapisi / Aktualno -12.07.2023.