Prvi Karlovački

Mali Karlovčani druže se knjigom „od pelena“

Autor: Ksenija Begović

08.11.2019

Mozaik

Danas je održana završna svečanost u povodu 10 godina programa „Bebe u knjižnici“

U karlovačkoj je knjižnici danas održano finalno slavlje u povodu 10 godina provođenja programa „Bebe u knjižnici“. Budući da je u sklopu programa naglasak na UNICEF-ovoj kampanji „Čitaj mi“ proslavi se pridružila i njihova ambasadorica glumica Mirna Medaković Stepinac.
Danas čitamo s UNICEF-om. Njihova ambasadorica Mirna Medaković Stepinac čitat će djeci dvije slikovnice, „Bontončić za sedam patuljaka“ i „Sofija sova čuvarica snova“. Kroz deset godina programa djecu učimo da od najmanje dobi čitaju i da posuđuju slikovnice. To su slikovnice prilagođene njihovom uzrastu,za bebe su mekane, zvučne, a kasnije idemo sa složenijim slikovnicama kroz koje prate sliku i tekst. Naš Odjel zaista podržava veliki broj slikovnica za dob od 0 do 7 godina, kazala je Ivana Mihalić iz Odjela za djecu predškolskog uzrasta.
Program „Bebe u knjižnici“ podržava i Grad Karlovac, dodala je Mihalić, a više je rekla i što se to kroz ovaj program u proteklih deset godina u knjižnici događalo.
U suradnji s Gradom Karlovcem Gradska knjižnica poklanja svakom djetetu rođenom u karlovačkom rodilištu besplatno članstvo do godine dana. Također tu su teme koje su aktualne za mlade roditelje i podržavamo sve teme koje bi njih mogle interesirati ili im pomoći. Jednom mjesečno dolazi patronažna služba Doma zdravlja Karlovac koji pripremaju najaktualnije teme za koje smatraju da su potrebne roditeljima, istaknula je još Mihalić.
Mirna Medaković Stepinac kazala je da je već niz godina uključena u UNICEF-ovu kampanju „Čitaj mi“.
Već sam čitala i ovdje u Karlovcu, u knjižici, ali za još manju od ove djece. Meni je to prekrasna akcija. Imam dvije djevojčice od dvije i pol godine i čitam im stvarno od prvog dana i mislim da to djeca jako vole, da uživaju i meni je to prekrasan način za biti sa svojom djecom kao i s ostalom djecom, a da bi djeca zavoljela knjigu, zavoljela čitanje i da bi na kraju i sama čitala svojoj djeci danas, sutra, poručila je glumica.
Na proslavi je bila i Tamara sa kćerkom i sinom, s kojima je dolazila i još uvijek dolazi na programe koji se nude za bebe u knjižnici.
Sudjelovala sam s oboje i bilo je jako lijepo i zanimljivo. Svašta smo naučili, čitali knjige, igrali se s drugom djecom i to je lijepo provedena subota, rekla je Tamara. (kb)
Foto: Dinko Neskusil