Prvi Karlovački

Mali karlovački sportaši ostvarili plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta

Autor: Branko Obradović

30.04.2021

Sport

Narjecanje je održano u graničaru i atletici

Plazma Sportske igre mladih i grad Karlovac ugostili su Telemach Dan sporta koji je održan danas na Stadionu “Branko Čavlović Čavlek”. Sportsko-edukativna manifestacija okupila je djecu osnovnoškolske dobi od prvo do četvrtog razreda s područja Karlovca koji su se natjecali u graničaru i atletici i borili za plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će biti održana sredinom srpnja. Mali karlovački sportaši imat će priliku u Splitu družit se i natjecat s vršnjacima iz cijele Hrvatske u potpunosti besplatno. Telemach Dan sporta otvorili su ispred Grada Karlovca Željko Šančić, predsjednik Karlovačke športske zajednice, ispred Karlovačke županije Marija Šćulac, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije, Zoran Vuičić, tajnik Zajednice športova Karlovačke županije i Tihana Butorac, predstavnica Plazma Sportskih igara mladih. Plamen igara u pratnji maskote donijeli su mali osnovnoškolci. Manifestacija je okupila dvjestotinjak malih sportaša i organizirana je u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za manifestacije na otvorenom.

Put u Split izborile su ekipe Dubovac i Osnovna škola Grabrik. Najbrži trkači bili su Mia Sabolić, Damjan Tot, Jana Andrić i Maro Živčić. Telemach Dan sporta osmišljen je kao sportsko-edukativna platforma čiji je cilj da kroz druženje i sport promiče zdrave stilove života i opće prihvaćene društvene vrijednosti, multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti. Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje, a natjecanja stavlja u drugi plan. Ove godine Telemach Dan sporta organizirat će sportsko-edukativna događanja u 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje dionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotor zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima. Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management. U sklopu događanja promoviran je i projekt Youth Sports Fair Chance koji uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran  je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije. Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, šahu, stolnom tenisu,  graničaru  i utrka na 60 metara. Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom.