Mala planinarska škola "Klinci i klinceze 2023" Planinarskog društva "Dubovac"

Mali i veliki planinari posjetili Centar podzemne baštine SPELEON i Baraćeve špilje

VIŠE IZ RUBRIKE

Treći izlet

Svi sudionici uživali u izletu

U sklopu trećeg izleta Male planinarske škole "Klinci i klinceze 2023" Planinarskog društva "Dubovac" 63 mala i velika planinara posjetila su Centar podzemne baštine SPELEON i Baraćeve špilje.
Uživali s u sunčanom subotnjem jutru na lijepoj lokaciji arhitektonski zanimljivog Speleona u Novoj Kršlji, nedaleko od Baraćevih špilja u općini Rakovica. Edukatori i stručni vodiči Andrija i Ante su na uzbudljiv i iscrpan način prezentirali zanimljivosti o nastanku špilja, bogatim arheološkim i paleontološkim nalazima vunastog nosoroga, špiljskog lava, špiljskog medvjeda, vuka i hijene iz ledenog doba, uz dinamičan i multimedijalan prikaz. U sklopu posjeta obrađena je nastavne teme Speleologija. Dio posjetitelja završio je obilazak u velikoj igraonici unutar objekta, a ostatak na velikoj terasi s pogledom na okolna brda.
Oko podneva sudionici izleta spustili su se u obilazak Gornje Baraćeve špilje, jedne od četiri Baraćeve špilje i jedine otvorene za turističke posjete. Ranija prezentacija iz Speleona dobila je puni smisao obilaskom ostataka špiljskog medvjeda te samim prolaskom kroz Gornju Baraćevu špilju prepunu ukrasa stalaktita, stalagmita i stalagnata te pokojeg šišmiša. Po obilasku špilje, kroz okolnu šumu prohodali su izletnici lijepu kružnu pješačku stazu naziva Ris u dužini od 3,1 km i u trajanju od jednog sata. Izlet je završio poslijepodnevnim obilaskom Slunja i Rastoka. Dogovoren je sljedeći izlet u Nacionalni park Sjeverni Velebit uz obilazak Kuće Velebita u Krasnom i planinarenje na području oko Zavižana.