U obrtničkoj komori svečano podijeljene diplome za položene majstorske ispite

Majstorske diplome stekao 31 kandidat

VIŠE IZ RUBRIKE

U Obrtničkom centru danas je održana svečana podjela majstorskih diploma. Novim majstorima diplome su uručili zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar i predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Mladen Puškarić.

Diplome je preuzelo 14 kandidata koji su ispite položili u jesenskom roku 2023. i proljetnom roku 2024. godine.

-Najviše interesa bilo je za elektroinstalatera, osam kandidata, automehaničar, stolar, frizer po četiri kandidata. U ta dva roka ispite je prijavilo 42 kandidata, 11 kandidata nije položilo ili su odustali, a položio je 31 kandidat. Moramo napomenuti da smo 62 posto kandidata imali iz drugih županija ili država, rekla je uvodno stručna suradnica u obrazovanju u Obrtničkoj komori, Željka Galović.

Čestitke majstorima uputio je i predsjednik Mladen Puškarić koji je kazao što znači položeni majstorski ispit u obrtništvu

-Zvanje majstora najviši je stupanj izobrazbe za obrtnička zanimanja i po Hrvatskom klasifikacijskom okviru  nalazi se  na razini V. Zvanje majstora omogućava otvaranje obrta, vođenje obrta za drugu osobu, dobivanje licence za provođenje naukovanja. Ta je titula ujedno i jamstvo korisnicima usluga za pružanje stručne i kompetentne usluge ili kvalitetnog proizvoda. S obzirom da majstorskim ispitima mogu pristupiti i osobe s neodgovarajućom stručnom spremom, ali s određenim radnim iskustvom, majstorski ispiti, osim što su najveći stupanj obrazovanja za obrtnička zanimanja, ujedno su i način certificiranja neformalno stečenih znanja, napomenuo je Puškarić.

Osim provođenja majstorskih ispita, Komora se bavi provođenjem ispita o stručnoj osposobljenosti i ispita iz osnova podučavanja naučnika na naukovanju, radne pedagogije te je time zaokružena potreba cjeloživotnog obrazovanja za obrtništvo.

Nakon uručenja majstorskih diploma čestitke onima koji su ih danas preuzeli uputila je i zamjenica županice.

-Ovim zvanjem, u mogućnosti ste otvarati svoje obrte i zapošljavati ljude. Karlovačka županija već godinama vodi brigu o usklađivanju potreba tržišta rada s obrazovnim sustavom. Kroz upisnu kampanju Šestar - zaokruži izvrsnost, educirali smo učenike i roditelje o mogućnostima koje nude strukovne škole. kroz radionice Karaddara upoznali smo učenike sa zanimanjima u građevinskom sektoru, rekla je između ostalog Vesna Hajsan Dolinar.