Prvi Karlovački

Majstorske diplome danas dobilo 46 obrtnika

09.07.2019

Mozaik

Bez obzira na probleme i poteškoće s kojima se susreću naši obrtnici, veseli činjenica da se oni „ne predaju“ jer danas imamo 47 otvorenih obrta više, nego u prosincu 2018.

Majstorske diplome danas je dobilo 46 obrtnika-majstora. U jesenskom roku prošle i proljetnom ove godine, za polaganje majstorskog ispita prijavilo se 64 kandidata, od kojih je jedan dio odustao ili pak nije imao uvjete, tako da je polaganju pristupilo 56 kandidata, od kojih je uspješno položilo majstorski ispit njih 46 i danas postalo majstorima struke. Svečana podjela majstorskih diploma bila je u Obrtničkom centru Karlovac, a majstorima ih je uručio županijski pročelnik za gospodarstvo Željko Fanjak.

Osim iz Karlovačke i ove godine ispit su prijavljivali kandidati iz susjednih županija, Zagreba i Zagrebačke, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Brodsko-posavske i Dubrovačko-neretvanske županije te po prvi put i kandidati iz Savezne Republike Njemačke. Kao i prijašnjih godina, najzastupljeniji majstori su frizeri/frizerke, fotografi, autolakireri, automehaničari, zidari, stolari, kozmetičari, elektroinstalateri kao i instalateri grijanja, klimatizacije i vodovodnih instalacija te uvijek traženi kuhari.

Položen majstorski ispit našim polaznicima omogućava otvaranje vlastitih obrta, ali i primanje radnika na stručno usavršavanje. Interes je svake godine poprilično velik, no ispit nije jednostavno riješiti, zato nisu ni u ovom ciklusu svi prijavljeni kandidati uspjeli dobili titulu majstora svog zanata. Za pristupiti majstorskom ispitu, potrebno je ispuniti i određene preduvjete, među ostalim je izjavila stručna suradnica za obrazovanje pri Obrtničkoj komori Mirjana Kućas.

Danas je teško biti obrtnik. To nije posao, to je način života, s kojim ako želite uspjeti i ako želite opstati na zahtjevnom tržištu rada morate živjeti 24 sata na dan, sve dane u godini. Čestitam vam na hrabrom potezu i odluci da se bavite obrtništvom, da ste dovoljno stručni i educirani da možete pratiti sve zahtjeve struke, ali i zahtjevno zakonodavstvo koje ponekad i ne ide na ruku obrtnicima. No bez obzira na probleme i poteškoće s kojima se susreću naši obrtnici, veseli činjenica da se oni „ne predaju“, jer danas imamo 47 otvorenih obrta više, nego u prosincu 2018., poručio je novim majstorima na početku svečanosti predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković. (rb)

 

Foto: (rb)