Prvi Karlovački

Lovro Guštin: “Zbog ograničenja u poslovanju i padu turističkog prometa i za vinogradare treba osmisliti mjere potpore”

Autor: Renata Benković

06.07.2020

Karlovac

Ukoliko ne bude većih vremenskih nepogoda, može se očekivati relativno dobra godina, a zbog ograničenja u poslovanju i padu turističkog prometa vinogradari se susreću s teškoćama u plasmanu prošlogodišnje berbe te će i za ovaj sektor biti potrebno osmisliti mjere potpore

U Županijskoj komori Karlovac danas je održan sastanak s novim predsjednikom Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj, Lovrom Guštinom.

Tema sastanka bila je 28. Izložba vina Vivodina te aktualni trendovi u vinogradarskoj proizvodnji u Karlovačkoj županiji.

Tradicionalna vivodinska izložba i ocjenjivanje vina održana je od 12. do 14. lipnja i ove godine okupila je preko stotinjak uzoraka. Usprkos ograničenjima uzrokovanih pandemijom koronavirusa, izložba je kvalitetno provedena te zahvaljujemo Županijskoj komori Karlovac na potpori u njenoj provedbi, kazao je Guštin.

U vezi aktualne situacije i ovogodišnjeg uroda naveo je da se, ukoliko ne bude većih vremenskih nepogoda, može očekivati relativno dobra godina. Isto tako, dodao je da se zbog ograničenja u poslovanju i padu turističkog prometa vinogradari susreću s teškoćama u plasmanu prošlogodišnje berbe te će i za ovaj sektor biti potrebno osmisliti mjere potpore.

Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac je napomenuo da je u tom smislu HGK resornom ministarstvu poljoprivrede predložila izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, tzv. vinske omotnice s ciljem stabilizacije tržišta.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima Udruge Bregovita Hrvatska, krovne organizacije vinogradara Središnje Hrvatske koja je uz potporu HGK osnovana pred godinu dana i trebala bi prerasti u ključnu i formalnu točku između vinogradara i vinara regije s jedne i državnih institucija s druge strane. Stoga je potrebno potaknuti vinare da se uključe u članstvo i sudjeluju u aktivnostima Udruge.

Što se tiče karlovačke komore, istaknuo je Kuzman, osim što već niz godina podupiremo tradicionalnu vivodinsku izložbu vina, spremni smo i na druge modele promocije lokalnih vinara. Na primjer, prošle smo godine po prvi puta organizirali susret vinara i vinogradara s lokalnim ugostiteljima i trgovcima u manifestaciji „Naša vina“ koju smo održali uz prigodnu izložbu vina, pa pozivamo novo vodstvo ozaljske udruge na nastavak suradnje i predlaganje novih inicijativa, zaključio je Kuzman.