Ni ove godine u vivodinskom kraju nije bilo ledene berbe
Lovro Guštin: „U planu nam je sadnja novih nasada starih autohtonih sorti grožđa“
VIŠE IZ RUBRIKE

Lovro Guštin, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj, mladi je poznati poljoprivredni proizvođač iz Vivodine čija se proizvodnja bazira na vinogradarstvu i vinarstvu. Otkrio nam je koje sve sorte grožđa proizvodi, gdje plasira svoja vina, te s kojim problemima se sve suočava, a osvrnuo se i na rad Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj.
-Poljoprivredom se bavimo već generacijama, a osobno sam preuzeo OPG 2015. godine. Nekada smo u većim količinama uzgajali vinovu lozu, šljive, jabuke, kruške, i kao svako gospodarstvo u tim vremenima tu su bile domaće životinje, ističe.
Trenutno su, kako navodi, bazirani na vinogradarstvu i vinarstvu, a od sorti uzgajaju graševinu, pinot bijeli, rajnski rizling, štajersku belinu i muškat. U planu su im kako otkriva i novi nasadi starih sorti, autohtonih na tom području, na površini od 1ha.
-Vina plasiramo u krugu od 30-ak kilometara na prostoru Karlovačke i Zagrebačke županija bez većih problema, a u planu nam je ići prema višem cjenovnom rangu, navodi Lovro.
Svoja vina, inače, većinom nosi na ocjenjivanja u Vivodinu, Krašić i Metliku i napominje kako na tome neće stati.
Inače, prošlu godinu smatra lošom za vinogradare zbog šteta uslijed vremenskih nepogoda u vinogradima.
-Prošla godina nije bila lagana za vinogradare zbog iznimnih šteta od mraza i kasnije tuče tako da su nam štete premašivale 60 posto, naglašava.
Ni ove godine u vivodinskom kraju nije bilo ledene berbe.
-U nekim hladnijim godinama smo u našem kraju imali ledenih berbi, a za to trebaju biti ostvareni uvjeti da je prosječna dnevna temperatura tri dana zaredom ispod -7 stupnjeva Celzijusa. To ove godine nije ostvareno, a niti prošlih nekoliko godina tako da se vinari s obzirom na blage zime ne upuštaju rado u taj proces, pojašnjava.
U poslovima na gospodarstvu pomaže mu cijela obitelj jer kako kaže, radi se većinom o poslovima koji zahtijevaju puno ruku i vremena.
Lovro je prošle godine sudjelovao i na izboru za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, a prijavio se, ističe, kako bi promovirao karlovačku vinsku regiju Vivodinu i Vrhovac.
Na upit može li se u današnje vrijeme živjeti od poljoprivrede, Lovro odgovara:
-Da bi se živjelo od poljoprivrede potrebno je pozamašna količina kultura koje se obrađuju, dok je to u mom slučaju gotovo nemoguće bez dodatne djelatnosti na gospodarstvu.
Osvrnuo se i na brojna poskupljenja koja se neminovno odražavaju i na poslovanje OPG-ova.
-S obzirom na trenutna zbivanja na tržištu, nažalost mi vinari smo ti koji polako primjenjujemo promjene jer su cijene naših proizvoda već duže vrijeme na istim razinama. A bez potpora EU gotovo je nemoguće nabaviti novu mehanizaciju ili opremu jer su njihove cijene u zadnjih desetak godina narasle i više od 100 posto, napominje.
Ove godine 30. obljetnica Dana vina na Vivodini
Kao predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj, Lovro se osvrnuo i na aktivnosti udruge.
-Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj broji četrdesetak članova od kojih je desetak aktivnijih u radu pa tako kroz prošlu godinu imamo popriličan broj aktivnosti unatoč situaciji s covidom.
Tako i ove godine možemo najaviti Wine and Walk kroz vivodinski kraj s izmijenjenom rutom u odnosu na prošlogodišnju, istaknuo je Guštin. Ujedno je najavio i obilježavanje okruglih 30 godina Dana vina na Vivodini.
-Članove svake godine educiramo i podsjećamo na stare i eventualno nove mane bolesti vinove loze, i vina, održavamo stručna usavršavanja i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pratimo situaciju na terenu kako bismo što kvalitetnije održavali naša poljoprivredna dobra koja su i ovako sve rjeđa, zbog mahom starog stanovništva i slabog zanimanja mladih za njih, zaključuje Guštin.