Prvi Karlovački

Ljeto na Foginovom i ove godine uz bogat sadržaj i niz atraktivnosti

Autor: Sunčica Laić

16.06.2020

Karlovac

I ove godine na Foginovom kupalištu posjetitelje očekuje niz sadržaja i atraktivnosti iako zbog situacije s koronavirusom u nešto smanjenom obimu.

Na ovom prvom registriranom riječnom kupalištu u Hrvatskoj od 2010. godine  kupališna sezona traje od 15. lipnja do 1. rujna.

-S obzirom na ovogodišnju situaciju s koronom morali smo modificirati i programske aktivnosti tako da ove godine iznimno imamo nešto manje ponuda nego što smo to imali prijašnjih godina, međutim neke jako vrijedne stvari koje se tradicijski održavaju svih ovih godina uspjeli smo zadržati i sada. Tako i ove godine imamo školu plivanja za djecu, Sportsko ljeto u sklopu kojeg će dio aktivnosti biti održan ovdje na Foginovom i ono što imamo po prvi put je mogućnost urona što će organizirati Klub za podvodne aktivnosti Karlovac i čemu se jako veselimo, poručila je Renata Kučan iz nadležnog gradskog Odjela.

Dino Babić, voditelj spasiteljske službe rekao je kako su u potpunosti spremni za sezonu i kako će im radno vrijeme biti od 10 do 20 sata sve do 1. rujna.

-Za sada imamo 11 licenciranih spasioca koji će ovdje paziti na kupače, istaknuo je dodavši kako svake godine imaju sve manje intervencija.

Ove godine će biti ponovno organizirana i škola plivanja. Potvrdio je to Krešimir Profozić, trener u Mačevalačkom klubu Karlovac i voditelj škole plivanja već deset godina zaredom.

-Iznimno nam je zadovoljstvo svake godine održavati školu plivanja u suradnji s Gradom Karlovcem, a ove godine situacija s koronavirusom ipak nas nije spriječila da organiziramo 11-tu uzastopnu godinu školu plivanja. To je inače jedna od prvih škola plivanja na riječnom kupalištu u Hrvatskoj i jedna od najdugovječnijih. U tih 10 prijašnjih sezona možemo se pohvaliti da smo naučili plivati više od 500 djece i posebno smo ponosni što još nismo imali člana škole plivanja koga nismo naučili plivati. Ove godine se dosta govori o socijalnoj distanci, pogotovo kada je riječ o sportskim aktivnostima s time da smo došli do rješenja da djeca ako roditelji ne žele djecu dati da ih ja ili asistenti u vodi pridržavamo i učimo plivati, roditelji će sami moći djecu  dovesti i biti s njima u vodi, a mi ćemo izvana davati instrukcije kako djecu brzo naučiti plivati, istaknuo je Profozić.

Marina Capan, iz Karlovačke sportske zajednice izjavila je kako već petu godinu zaredom organiziraju besplatne treninge za učenike osnovnih škola pod nazivom Sportsko ljeto.

-Sportsko ljeto je namijenjeno svoj djeci koja žele naučiti osnove i nešto novo u sportovima. Mi smo za tu priliku izdali letak koji ćemo odnijeti u osnovne škole i učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola dobit će letak, a učenici od petog do osmog razreda dobit će letak putem e-pošte a treninzi će se odvijati u dvoranama. Jedan dio će biti u ŠSD Mladost, a dio na Foginovom gdje će biti škola atletike koja počinje 29. lipnja i odbojka na pijesku koju organizira Klub odbojke na pijesku koja je predviđena od 06. do 10. srpnja. Inače Sportsko ljeto održat će se u dva dijela i to prvi dio od 29. lipnja do 10. srpnja a drugi dio od 24. kolovoza do 05. rujna. Naš cilj je bio s obzirom na situaciju koju su djeca prošla od učenja online od kuće, da ih odvojimo od televizija, interneta, kompjutera, mobitela i pozovemo ih da se pridruže Sportskom ljetu 2020., naglasila je Capan.

Gordana Purgar, tehnička direktorica tvrtke Zelenilo rekla je da je kao i svake godine njihova tvrtka zadužena za redovitu košnju i održavanje čistoće Foginovog kupališta.

Ove godine imali smo i  intervenciju na uklanjanju vrbe i zasadili nove vrbe tako da se veselimo i hladu koji će biti možda u manjem obimu, ali neka se zato više sunčamo na Foginovom, poručila je Purgar.

Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je kako s obzirom na sve što se događalo posljednjih mjeseci, oni su ove godine za sve manifestacije i sva događanja i aktivnosti morali ne samo smanjiti sredstva nego ih i doslovno potpuno ukinuti.

-Prije svega koristim ovu priliku zahvaliti se svoj ovoj vrijednoj ekipi iz udruga i nadležnih odjela, te tvrtki Zelenilo što su našli motiva, volje, snage  i sredstava unutar svojih proračuna da se ipak i ove godine Ljeto na Foginovom organizira kako bi bilo mjesto druženja i ugodno provedenog vremena. Foginovo je i uz ovaj smanjen obim aktivnosti uvijek atraktivno i ja vjerujem da će biti atraktivno i ne samo za nas iz Karlovca nego i za ljude koji budu dolazili u naš grad i bez obzira mani obim manifestacija, uvjeren sam da je Karlovac sam po sebi jako atraktivan i da će privući mnoge posjetitelje, pa tako i na Foginovo, poručio je gradonačelnik dodavši kako se nada i da će naredni mjeseci biti topli i odlični za kupanje.

Važno je podsjetiti i da je Foginovo kupalište pristupačno osobama smanjene pokretljivosti jer ima lift za ulazak u vodu, ima mogućnost korištenja roštilja, blizinu Aquatike, uređenih šetnica, biciklističkih staza, teniskih terena, atletske staze, Vunskog polja…

 

Autor: Sunčica Laić