Prvi Karlovački

Ljetne temperature rastu, u subotu vrhunac toplinskog vala

Autor: Marta Marinović

29.07.2020

Mozaik

Osim za lokalne nestabilnosti, diljem Hrvatske povećava se i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, gdje će i noći nekima biti neugodno tople. Odlično mjesto gdje ljetne vrućine postaju snošljive su naše rijeke, koje u ovim vrućim mjesecima postaju pravi lijek i spas. Danas će temperatura zraka dosezati u Karlovcu do visokih 35 stupnjeva.

Prognostičari su za danas najavili veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenja za cijelu zemlju. Tada se, naime, očekuje vrhunac toplinskog vala koji će trajati najmanje do ponedjeljka. Zbog toplinskog vala, narančasti alarm na snazi je diljem obale. Izdana su brojna upozorenja kako zbog vrućina tako i zbog mogućih olujnih nevremena koja se očekuju na kopnenom području. Ondje će biti nestabilno i treba računati na pljuskove, a lokalno i na pokoje nevrijeme, osobito u četvrtak i petak.

Nakon vikenda koji su obilježile kiše, grmljavine, pljuskovi i poplave, idući vikend za neke gradove bit će posebno topao i iznimno opasan. Izdano je upozorenje za Knin, Rijeku i Split, gradove u kojima je  opasnost od toplinskog udara velika. Za subotu je za te gradove propisano crveno upozorenje – vrlo velika opasnost od toplinskih valova.