Prvi Karlovački

„Ljepota lažnog sjaja“ u Aquatici

04.06.2019

Kultura

Izloženo 30-tak krivotvorenih umjetnina poznatih slikara od Murtića i Berbera do Slave Raškaj, Dalija i Renoira

U kongresnoj dvorani Aquatike večeras je otvorena izložba 30-tak  krivotvorenih umjetnina pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja“, Muzeja policije. Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. godine kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.

Mi smo skupili 70-tak krivotvorenih djela, različitih autora od Murtića, Berbera, Popovića, Lipovca, Slave Raškaj, pa do Dalija i Renoira, i one su u našem fundusu te ih prikazujemo diljem Hrvatske s dva cilja. Jedan je prevencija ovog vida kriminaliteta, dakle upozoriti građane da stvarno postoji crno tržište umjetninama, a drugi je poučiti ih na što trebaju pripaziti kod kupovine umjetnina, dakle da pogledaju što je na pozadini slike, gdje ponekad ima interesantnih zabilježbi. Stoga i savjetujemo da građani obvezno potraže mišljenje stručnjaka i ljudi koji se bave umjetninama,  odnosno da traže dokumentaciju o slici  i certifikat, ako postoji. Isto tako građani mogu na web stranicama MUP-a pogledati da umjetnina nije ukradena i da se ne potražuje. Ako spriječimo i jedno kazneno djelo u ovom vidu kriminaliteta, mi ćemo biti zadovoljni, izjavila je voditeljica Muzeja policije Helena Biočić.

Izložbu je otvorio zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić koji je postavivši pitanje kako razlikovati krivotvorinu rekao.

Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Neke od krivotvorina otkrivenih na taj način mogu se vidjeti i na ovoj izložbi u Karlovcu.

Izložba je organizirana u suradnji s Gradom Karlovcem, Aquatikom i Policijskom upravom karlovačkom. Može se pogledati do 23. ovog mjeseca u vremenu od 8 do 19 sati. (m.m.)

Foto: i.č.