Prvi Karlovački

Liste najjačih stranaka u finišu: Bernardić u problemima, Škoro pobjegao od Plenkovića

Autor: Branko Obradović

13.06.2020

Izbori

Dvoboji u 7. izbornoj jedinici

HDZ danas održava konzultacije o listama za parlamentarne izbore. Bruse se posljednji detalji kadrovskih križaljki, na sastanak s vrhom stranke došli su predstavnici županijskih organizacija. Nositelji lista poznati su još otprije, u ponedjeljak bi na stranačkim tijelima trebala biti potvrđena i sva ostala imena, a u utorak predane liste. Od ranije se zna da je nositelj liste u 7. izbornoj jedinici Tomo Medved.

Četiri dana prije isteka roka za predaju lista, sastao se i Glavni odbor SDP-a, kako bi potvrdio izborne liste Restart koalicije koje je predložio predsjednik stranke. Listu u prvoj izbornoj jedinicu trebao bi voditi Davor Bernardić. Na čelu liste u drugoj izbornoj jedinici trebao bi biti Rajko Ostojić, a na čelu treće Željko Kolar. Sabina Glasovac, po svemu sudeći, prvi je izbor za listu u četvrtoj izbornoj jedinici, umjesto Domagoja Hajdukovića. Fred Matić trebao bi nositi petu, a šestu Davorko Vidović. Zlatko Komadina, trebao bi biti prvi u sedmoj izbornoj jedinici, u osmoj Erik Fabijanić, devetoj Franko Vidović, a Arsen Bauk u desetoj.

Kako se neslužbeno doznaje, Mišo Krstičević i Ranko Ostojić odbili su kandidaturu jer su nezadovoljni. Pobunio se i Joško Šupe. Gradonačelnik Ploča Krstičević, završio je na devetom mjestu u 10. izbornoj jedinici, što se smatra mjestom s kojeg se ne ulazi u Sabor pa je na sjednici odustao od izlaska na izbore. Krstičević je poslije objasnilo da su liste isproducirane te da ga nitko nije kontaktirao.  Ostojić se našao na sedmom mjestu u 9. izbornoj jedinici. U idućem sazivu više neće biti zastupnik.

Domovinski pokret danas je na konferenciji za medije u Varaždinu predstavio svoju listu za treću izbornu jedinicu kao i nositelje svih lista Domovinskog pokreta. Također je najavljeno da će u 11. izbornoj jedinici za dijasporu Domovinski pokret podržati neovisnu listu generala Željka Glasnovića.

-Sutra u podne predajemo svoje liste u DIP-u u Hrvatskom saboru. Mogu reći da sam ponosan na sve ljude koji su na listama i pozivam vas da sutra dođete i posvjedočite kako to radi organizirana skupina ljudi koja se u politiku uključila zato što svoje voli. Nositelji naših lista su dr. Zlatko Hasanbegović za prvu izbornu jedinicu, ja ću nositi našu listu u drugoj izbornoj jedinici, gospodin Davor Dreta će nositi listu u trećoj izbornoj jedinici, a u četvrtoj izbornoj jedinici nositeljica će biti dr. Vesna Vučemilović. U petoj izbornoj jedinici nositelj će biti Ivan Penava, u šestoj dr. Stjepo Bartulica, a u sedmoj prof.dr. Slaven Dobrović. Nositeljica liste Domovinskog pokreta u osmoj izbornoj jedinici bit će dr. Carla Konta, a u devetoj saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. U desetoj izbornoj jedinici našu listu nosit će europarlamentarka Ruža Tomašić, ovom je prigodom okupljenima rekao Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta.