Prvi Karlovački

Legendarna, junačka operacija “Oluja” donijela je prije 25 godina slobodu Hrvatskoj

Autor: Branko Obradović

05.08.2020

Karlovac

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Od 4. do 7. kolovoza 1995. godine Hrvatska vojska provela je veliku vojno-redarstvenu operaciju “Oluja” u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područjaRepublike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena pradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. U operaciji “Oluja” oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Ovom akcijom oslobođen je i 51 posto okupiranog teritorija Karlovačke županije. Operacija “Oluja” počela je u pet sati ujutro, 4. kolovoza 1995. godine. Prvog dana operacije Hrvatska vojska brzim je prodorom oslobodila 720 četvornih kilometara teritorija, oslobođeni su Dubica i Primišlje i napredovalo se prema Slunju. Drugog dana trajanja operacije, 5. kolovoza točno u podne objavljeno je da se hrvatski barjak zavijorio s kninske tvrđave i u spomen na taj događaj slavi se Dan domovinske zahvalnosti. Tog je dana oslobođen Gračac i Hrvatska se vojska spojila s 5. korpusom Armije Bosne i Hercegovine u Tržačkim Raštelama čime je zapravo spriječeno da Bihać postane još jedna Srebrenica. Plitvice, Slunj i Cetingrad su slobodni, objavljeno je 6. kolovoza, kada je obznanjen i naziv operacije “Oluja”. Operacija je ušla u završnu fazu 7. kolovoza i Karlovčani su čuli toliko očekivane vijesti, da je Hrvatska vojska prošla Turanj i da je Kamensko slobodno. Na ulicama se pojavljuju i prva vozila s hrvatskim zastavama. Započelo je veselje, koje je kulminiralo u 19 sati, kada je posljednji put označen prestanak opće opasnosti. Svojim je borcima Karlovac priredio veličanstven doček 23. kolovoza. Sve postrojbe koje su sudjelovale u oslobađanju oduševljeno su pozdravile tisuće građana na ulicama. Središnja proslava 25. obljetnice operacije “Oluja” održava se, kao svake godine u Kninu. U Slunju će danas biti održana proslava za Karlovačku županiju. Predsjednik Obora za branitelje Karlovačke županije Tomislav Magdić kazao je da se proslave održavaju svakih pet godina i to naizmjenično u Slunju i Karlovcu. Ove godine na redu je Slunj.

-Ove godine proslava je u Slunju. Hvala Karlovačkoj županiji, koja je bila pokrovitelj proslave. Zbog poznate situacije ove godine je sve skromnije, ali će biti svečano. Zbog poštivanja epidemioloških mjera preporuka je da iz svih postrojbi i braniteljskih udruga dođu do dva predstavnika, rekao je Magdić.

Uz obilježavanje 25. obljetnice “Oluje” proslave Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za područje Karlovačke županije, u Slunju se 6. kolovoza obilježava i Dan grada. Slunjski gradonačelnik Jure Katić kazao je da svim građanima Slunja ova proslava puno znači.

-Ovo je po treći put da se proslava održava u Slunju i moram reći da sam svaki put bio u Organizacijskom odboru, pa mi je sve jako dobro poznato. Mi u Slunju drugačije doživljavamo ovu proslavu nego u Karlovcu, pa predlažem da proslava svaki put bude u Slunju. I sam sam sudjelovao u “Oluji” i sjećam se kada je general Miljenko Crnjac izdavao zapovijedi postrojbama, našem zapvjedniku je rekao “idite kući”. Kada smo ušli u Slunj, bili smo sretni što smo oslobodili svoj grad, ali i žalosni, jer je sve bilo uništeno. Zapaljena su i uništena sva hrvatska sela oko Slunja, a sve hrvatske kuće u gradu bile su spaljene. Na našem području poginule su 352 osobe. Apeliram na Vladu da pomogne našem kraju koliko više može, kazao je Jure Katić.

Program obilježavanja u Slunju počinje okupljanjem u 17 sati i 45 minuta na Trgu dr. Franje Tuđmana. Zatim će sudionici proslave u povorci krenuli prema spomen obilježju u parku, gdje će sve delegacije položiti vijence i zapaliti svijeće. Nakon toga sudionici će u povorci doći na Trg Zrinskih i Frankopana, gdje će biti služena sveta misa.