Prvi Karlovački

Legendarna Jelica Pavličić Štefančić otkrila ploču karlovačkim atletskim olimpijcima

Autor: Branko Obradović

05.06.2021

Sport

Ploča je posvećena bacaču kladiva Krešimiru Račića i svjetskoj rekorderki Jelici Pavličić Štefančić

Na Foginovom kupalištu danas je otkrivena sportsko-turistička ploča u čast karlovačkih olimpijaca Krešimira Račića i Jelice Pavličić-Štefančić. Ploču je otkrila sama Jelica Pavličić Štefančić. Svečanost su prisustvovali ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Krešimir Šamija, karlovački gradonačelnik Damir Mandić, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila Ljubenko, glavni tajnik Karlovačke sportske zajednice Marijeta Ćelić i poznati karlovački atletičar Ivica Ivičak, a program je vodio predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl. Feitl je istaknuo da je ploča postavljena u čast bacača kladiva Krešimira Račića, koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Melbourneu i Rimu te Jelice Pavličić Štefančić, koja je nastupila na Olimpijadi u Montrealu, a svjetski poznata postala obaranjem svjetskog rekorda na 400 metara na Balkanijadi u Sofiji 1974. godine s 50,98.

-Prijedlog za ovu ploču dala je prije oko godinu dana karlovačka sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara uz potporu Karlovačke sportske zajednice i Turističke zajednice grada Karlovca te podršku Grada Karlovca. Na ovom našem starom atletskom stadionu, koji je izgrađen 1952. godine, uz ovo prekrasno Foginovo kupalište, svoje su uspješne sportske karijere započeli karlovački olimpijci Krešimir Račić i Jelica Pavličić Štefančić, kazao je Želimir Feitl.

Gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je svima koji su obilježili karlovačku atletiku i pronijeli ime Karlovca širom svijeta.

-Ovu smo ploču možda trebali staviti i prije, ali evo bolje ikad, nego nikad. Prije svega zahvaljujem Jelici Pavličić Štefančić i Ivici Ivičaku i svima onima koji su obilježili karlovačku atletiku i pronijeli ime Karlovca širom svijeta. Vjerujem da će ova ploča biti inspiracija mladima i to je poanta cijele priče. Podrška atletici mislim da nije sporna i vjerujem da će nakon državnog seniorskog prvenstva u atletici ime grada i naših atletičara koji nastupaju na ovom natjecanju biti prepoznatljiva i šire, rekao je Damir Mandić.

Jelica Pavličić Štefančić bila je jako uzbuđena, ali i vesela te je zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

-Jako sam vesela i iznenađena, prije svega što je došao skoro cijeli sportski vrh Hrvatske. Htjela bi se zahvaliti svima što su uopće dobili ideju da se tako nešto ostvari. Htjela bih podsjetiti da je za moje rezultate zaslužan profesor Dujo Oreščanin, pa je i njegova zasluga što je ploča tu, istaknula je legendarna Jelica.