OSTVARIO DJEČAČKE SNOVE

Laurent Simons, 13-godišnji doktorand kvantne fizike iz Belgije posjetio jučer Karlovac, grad u kojem se njegov uzor Tesla školovao

VIŠE IZ RUBRIKE

Važno je imati dobre uzore!

Simons je diplomirao s 11 godina, nakon čega je s 12 završio master studij na Sveučilištu Antwerpen, a trenutno pohađa doktorat iz kvantne fizike.

Nakon što je u subotu uživao u ljepotama i povijesti Šibensko-kninske županije, dječak Laurent Simons kojeg nazivaju budućnošću svjetske znanosti, jučer je ostvario svoj dugogodišnji san.
Plan puta organiziranog od strane udruge Nikola Tesla Network doveo ga je u Smiljan kraj Gospića gdje je posjetio Memorijalni centar Nikola Tesla i njegovu rodnu kuću što mu je bila cjeloživotna želja s obzirom da Teslu smatra svojim velikim uzorom. Oduševljen svime što je vidio, te skromnošću i izoliranošću mjesta, mladi je Laurent zaključio kako su mir i nedostatak buke koji je tamo doživio zasigurno bili jedni od faktora Teslina svjetskog uspjeha. Ovom prigodom pozdravio ga je i Ličko-senjski župan Ernest Petry koji mu je poželio dobrodošlicu i uručio statuu degenije, simbola županije.

Put je nastavljen posjetom Plitvičkim jezerima gdje je Laurent zajedno sa svojom obitelji uživao u prirodnim ljepotama, šetnji parkom i vožnji po jezerima. Ručali su u poznatom restoranu Lička kuća gdje su ostali oduševljeni ličkom janjetinom i gastro specijalitetima ličkog kraja koje su poželjeli probati još mnogo puta.

Nedjeljni put hrvatskom završio je u Karlovcu gdje se također bogatim programom obilježava rođendan velikana Nikole Tesle. Nakon razgleda novootvorenog Nikola Tesla Experience Centra gdje je s interesom pogledao zbirku učila za fiziku iz Velike realne gimnazije, "carske ili kraljevske velike realke", kako su prije 150 godina, kada je Tesla maturirao, zvali školu uz koju se nalazi NTEC i djeluje i danas,  pogledali su izuzetnu glazbeno-kazališnu predstavu "Tesla" Janeza Dovča, koja se narednih dana održava i u Gospiću te Šibeniku. Osim okupljenih Laurenta je u Karlovcu pozdravila i županica Martina Furdek Hajdin koja je s njim razmijenila dojmove.

Laurent Simons zajedno sa obitelji svoj posjet Hrvatskoj završava danas nakon odrađenih planiranih aktivnosti nakon kojih se vraća u Belgiju.