Jelić: Lijepi projekt, ali ni upola kao ova dječica

Lasinja dobila dječji vrtić

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Lasinji je danas svečano otvorena nova zgrada Dječjeg vrtića Bambi kojeg će pohađati 20 predškolaca. Karlovačka županija će pokrivati troškove održavanja vrtića, a njegovim otvorenjem još više će se pridonijeti demografskom oporavku ovog prostora.

  -Budući da se radi o novoizgrađenom objektu, troškovi su bili negdje oko milijun i pol kuna. Napravljen je prostor za jednu mješovitu grupu djece predškolskog odgoja od 20 djece. To je po pravilniku koliko mi možemo u takvoj grupi primiti djece. Potrebe našeg mjesta, mislim da su veće, ali kada vidimo kako će se sve razvijati i uz novi pravilnik, zapošljavanje teta te financiranje; onda bi mogli ići na drugu grupu. U planu nam je proširenje škole i mislim da bi za mjesto Lasinja bile potrebne i dovoljne te dvije vrtićke grupe, izjavio je  ravnatelj vrtića i Osnovne škole „Antun Klasinc“ Mario Crnolatec.

  Zaposlene su dvije odgajateljice, kuharica i domar za čiji rad će plaću osiguravati Općina Lasinja.

  Otvorenju su prisustvovali pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i državni tajnik u Ministarstvu za demografiju Ivica Bošnjak.

  -Želim ponoviti, predškolski odgoj nije potreba roditelja, nego pravo svakog djeteta u Hrvatskoj. To je naša budućnost i ovo je ulaganje u  hrvatsku budućnost, poručio je pomoćnik Karin.

  Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju Ivica Bošnjak je istaknuo da je u mandatu ove Vlade u posljednje tri godine izgrađeno oko 500 vrtića i dodao.

  -I s nacionalne razine, ali  i s razine općina i gradova svi dajemo jedan doprinos boljoj perspektivi ostanka i povratka kako mladih obitelji, tako i onih koji su možda u malo zrelijoj dobi odselili. Svi smo na jednom istom tragu bolje demografske perspektive, a vrtići i predškolski odgoj jedan su značajan doprinos tome.

  Otvorenju je prisustvovao i župan Damir Jelić.

  -Ovo je lijepi projekt. Zahvaljujem na suradnji i jednom i drugom ministarstvu. Dakle projekt hrvatske Vlade, Karlovačke županije i Općine Lasinja. Svi zajedno -  za djecu. Lijepi projekt, ali ni upola kao ova dječica.

  Zamjenica župana Vesna Hajsan - Dolinar uručila je poklone Karlovačke županije i GBB tvrtke iz Bubnjaraca: romobile, kacige i štitnike za djecu u vrtiću.

  Prije otvorenja vrtića u  Lasinji održan je zajednički kolegij župana Karlovačke županije i  načelnika Općine Lasinja.

  -U prošloj godini smo odradili dobar dio projekata i njihova vrijednost je 8,6 milijuna kuna. Kada gledate da je proračun Općine Lasinja 3 milijuna kuna izvornih prihoda, onda je razvidno da su dva i pol proračuna uložena u projekte. Od toga je Općina projekte sufinancirala s 2 milijuna kuna, tako da je realizacija programa „407 za 047“ ovdje doživjela jedan dobar vrhunac, rekao je načelnik Općine Željko  Prigorac .

  Uz to predstavio je projekte komunalne infrastrukture , među kojima se ističe izgradnja rotora na ulazu u Lasinju. Očekuje se da bi rotor trebao biti završen do jeseni. Važan projekt je i Gospodarska zona u Lasinji koji bi otvorio nova radna mjesta i zadržao stanovnike na ovom prostoru, a Općina planira realizirati i projekt interpretacijskog centra Lasinjske kulture.

  Župan Damir Jelić je pohvalio rad Općine Lasinja na brojnim projektima što se u konačnici vidi i po rezultatima i uređenosti mjesta. Uređen je novi sportski centar u središtu mjesta, nogostupi, prometnice, prostor dječjeg vrtića, rekonstrukcija stare zgrade Općine, uveden bežični internet u središtu Lasinje, a mnogo se učinilo i na prikupljanju i zbrinjavanju otpada.

  -Mnoge projekte smo zajednički radili, a neke i s državom, pa je i projekt vrtića čitava vertikala: država, Županija i sama Općina. Pred nama su dva izazova. Jedan je lakši i može u dogledno vrijeme biti završen, a to je rotor koji je itekako značajan jer taj dio cestovni je poprilično opasan. Drugi veliki izazovni projekt je za novu financijsku perspektivu, a to je istinska budućnost Lasinje kroz dječicu, pri tom mislim na vrtić, predškolu i ono što je vezano uz osnovnu školu jer kad riješite jedan problem, a to je otvorenje vrtića; onda vam dolaze „slatke“ brige. To su pak one da je on pretijesan i da već treba razgovarati o novim kapacitetima. To nas očekuje i veselim se novim izazovima, zaključio je župan Damir Jelić. (m.m.)

  Foto: i.č.