Iz Matičnog ureda

Lani u županiji sklopljeno 435 brakova, u vjerskom obliku 228 

VIŠE IZ RUBRIKE

  Raspada se svaki drugi brak

  U prošloj godini sklopljeno je više brakova u vjerskom obliku nego građanskih brakova, kako doznajemo od pročelnice županijskog Upravnog odjela za opću upravu Tatjane Gojak, u čijoj je nadležnosti i Matični ured. 

  -Tijekom 2023. godine na području Karlovačke županije je sklopljeno 435 brakova. Od 435 sklopljenih brakova u 2023. godini, 228 brakova je sklopljeno u vjerskom obliku, a 207 u građanskom obliku. Od godine do godine varira je li više brakova sklopljeno u vjerskom ili građanskom obliku pa tako je u 2022. i 2023. godini bilo više vjerskih, a u 2020. i 2021. više je bilo građanski sklopljenih brakova, napomenula je Gojak i dodala da tijekom prošle godine nije bilo sklopljeno niti jedno registrirano partnerstvo.

  Pročelnica je iznijela i  podatke po gradovima te za Općinu Vojnić pa je tako najviše brakova – 231, sklopljeno u Karlovcu, od čega 118 građanskih i 113 vjerskih. Po broju sklopljenih brakova slijedi Duga Resa gdje ih je sklopljeno 57 – 24 građanska i 33 vjerska. U Ogulinu je sklopljeno 56 brakova, od toga 20 građanskih i 36 vjerskih. U Slunju su se vjenčala 43 para, njih 24 sklopilo je građanski brak, a 19 vjerski. U Ozlju je od 35 brakova 11 sklopljeno u građanskom obliku, a 24 u vjerskom. U Vojniću od 13 sklopljenih brakova 10 je parova „Da“ izreklo pred matičarem, a tri su para sklopila brak u vjerskom obliku.

  Dio mladenaca koristi mogućnost za sklapanje braka izvan službenih prostorija koje se nalaze u Radićevoj ulici.

  -U 2023. sklopljeno je devet brakova izvan službenih prostorija, a najčešće lokacije su razni restorani,  primjerice Lovački rog, Srce prirode u Lipniku, OPG Čulig u Vrhovcu, a popularni su još uvijek i Stari grad Dubovac te Stari grad Ozalj, istaknula je pročelnica.

  Naknade za sklapanje braka nisu se mijenjale od 2020. godine, a ako se brak sklapa u službenoj prostoriji tada iznosi 27,87 eura.  Za sklapanje na nekoj od navedenih lokacija trebat će izdvojiti više.

  -Naknada za sklapanje braka izvan službene prostorije definirana je Pravilnikom o mjerilima za određivanje iznosa i namjeni naknade ostvarene za sklapanje barka izvan službene prostorije koji se također nije mijenjao od 2020. godine. Pravilnikom su utvrđena mjerila za određivanje iznosa posebne naknade koja se plaća za sklapanje braka izvan službene prostorije, a to su: udaljenost mjesta sklapanja braka od službene prostorije, vrijeme sklapanja braka te je li sklapanje braka izvan tjednog radnog vremena županije, na blagdane i neradne dane.

  Osnovicu za izračun visine iznosa naknade čini prosječna bruto plaća po zaposlenome u Republici Hrvatskoj prema posljednjim službeno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku u vrijeme prijave namjere sklapanje braka.

  Ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno do 10 kilometara, naknada se plaća u iznosu od 10 posto osnovice. Ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno više od 10 kilometara, naknada se plaća u iznosu od jedan posto za svaki kilometar, a najviše do 30 posto od osnovice, pojasnila je Tatjana Gojak.

  Koliko bi to iznosilo Gojak je dodatno pojasnila na primjeru.

  -Na primjer, prema zadnjoj objavljenoj prosječnoj mjesečnoj bruto plaći za studeni 2023., koja iznosi  1.679,90 eura, ako je udaljenost do 10 kilometara, vrijeme sklapanja braka je primjerice između 16  i 20 sati na neradni dan, recimo u subotu, iznos naknade za sklapanje braka iznosi 1.105,10 eura.

  Iako mladenci prilikom sklapanja braka vjeruju i očekuju da će to biti do kraja života, ipak nije tako. Ured za opću upravu podatke o razvodu braka dobiva od nadležnih sudova.

  -U 2023. godini u KŽ zaprimljeno je ukupno 315 presuda o razvodu brakova, od toga 175 presuda sudova sa područja Karlovačke županije, kratko je kazala Tatjana Gojak.

  Luka i dalje najpopularnije ime za dječake, Lea popularno ime za djevojčice

  U maticu rođenih je tijekom prošle godine upisano ukupno  823 djeteta rođena na području Karlovačke županije, doznajemo od Tatjane Gojak.

  Na pitanje koja su najpopularnija imena koja su roditelji birali za svoju djecu kod dječaka i dalje je najpopularnije ime Luka, a slijede David, Viktor, Noa, Petar… Trend je da roditelji djevojčica biraju kratka imena pa su tako na listi najpopularnijih imena Lea, Eva, Ena, Ema, Mia, Lucija, Elena…

  Kod imena za dječake pojavljuju se i ona manje uobičajena, primjerice Val, Mak, Rio, Vigo ili Otto, dok su u Matičnom uredu kao neuobičajena imena za djevojčice izdvojili imena Rita, Kalin, Marla, Vensi ili  Kaja…