Prvi Karlovački

Lani evidentiran 271 počinitelj nasilja u obitelji, što je manje u odnosu na godinu prije

Autor: Miloš Milovanović

09.06.2019

Crna kronika

U Karlovačkoj županiji u prošloj godini evidentirana su ukupno 271 počinitelja nasilja u obitelji, na štetu 314 osoba, navodi između ostalog PU karlovačka, u odgovoru na pitanje MOST-ovog  vijećnika Županijske skupštine  Marinka Marinovića.

Ujedno naglašavaju kako se prošle godine u odnosu na godinu prije  uočio veliki pad u broju prijavljenih počinitelja nasilja i oštećenih osoba. Podaci kažu da je u 2017. godini  evidentirano ukupno 402 počinitelja nasilja na štetu 491 osobe , što je u odnosu a prošlu godinu pad za 131 počinitelja i 177 oštećenih osoba.

Odgovarajući na dio pitanja o broju nasilja u obitelji koji nisu prijavljeni  iz PU karlovačke kažu da se može pretpostaviti da „tamna borjka“ i nadalje egzistira, ponajviše što se tiče raznih oblika verbalnog i psihičkog nasilja.

No, takvim saznanjima nismo u mogućnosti raspolagati obzirom postupamo temeljem zaprimljenih dojava, najviše od strane oštećenih osoba, a nerijetko i od strane dojava/prijava trećih osoba i institucija koje svojim radom dolaze do rečenih saznanja, ističe policija.

Općinski sud u Karlovcu je pak izvijestio da su tijekom 2018. godine pravomoćne odluke donesene u 266 prekršajnih postupaka. Prošle godine započeto je 377 prekršajnih postupaka i vođeno 12 kaznenih posutpaka u  kojima je potvrđeno pet optužnica. (m.m.)

Autor: Miloš Milovanović