Prvi Karlovački

Kupnja dionica Vodoprivrede, doseljavanje sirijskih obitelji u Karlovac, migranti…. samo neke od tema županijskog aktualca

07.11.2019

Županija

Premda je na dnevnom redu današnje sjednice Županijske skupštine jedna od točaka dnevnog reda i donošenje odluke o odabiru ponuditelja za kupnju dionica trgovačkog društva Vodoprivreda Karlovac, već na Aktualnom satu SDP-ov vijećnik Josip Benčić postavio je pitanje vezano baš uz spomenutu kupnju.

Kupac koji kupuje 20 posto udjela u Vodoprivredi osnovan je 2018. godine, njegov temeljni kapital je 20 tisuća kuna i u prvoj godini poslovanja je iskazao gubitak. Pitam župana je li imao te informacije i ako ih je imao zašto ta informacija nije proslijeđena i na Odbor za financije?

Odgovarajući mu župan Damir Jelić je rekao.

-Kad sam saznao financijske elemente prvo sam konzultirao pravnu službu u županiji, jesmo li išta mi protuzakonito odradili po pitanju tih dionica, odgovorili su da nismo ništa protuzakonito napravili. U konačnici uplata koja je bila kao  polog je nekakva sigurnost da će se ti procesi odvijati onako kako treba. Dakle, da li je o tome mogao diskutirati Odbor za financije, svaki odbor može o tome diskutirati i tu ne vidim nikakav problem. Istina to je sada post festum kada je već danas stiglo tu gdje je, ali evo ‘ajmo nešto na tome naučiti. Ovaj natječaj je bio ovako koncipiran, zakonit je , natječaji se mogu i drugačije koncipirati, sugerirajte, nije to nikakav problem. Ono što se ovdje nije dogodilo nije najbolja moguća situacija koja jest. Najbolja moguća koju smo mi planirali i htjeli dogodila se kod Cesta Karlovac. U ovoj situaciji put  je zakonit, no kako ako netko pokaže volju i da osjetno veću cifru, kako ćeš to zaustaviti. To je prijedlog i u toj točki ćemo diskutirati te sam uvjeren da ćemo to i podržati.

Nezadovoljan odgovorom Benčić je zatražio odgovor u pisanoj formi te napomenuo.

Ne radi se o tome da je nešto napravljeno mimo zakona jer pravilnik određuje po kojim kriterijima, ovdje je samo jedan kriterij premda ih ima još pet-šest o kojima smo mogli tražiti da se izjasne budući kupci. Izražavam bojazan da će ta pretvorba ići kao one iz 1991. godine, ali i one poslijeratne. Uzeti samo kriterij najjače financijske ponude zaista nije dobro i bojim se da će Vodoprivreda krenuti u privatizaciju koju smo nekada vidjeli i za koju se nadam da je ostala iza nas. Žao mi je što je župan uzeo u obzir samo  financije.

Zaključujući polemiku s  vijećnikom Benčićem, župan je pojasnio i poručio.

Program, cijenu, tekst poziva i tekst ugovora ovdje na skupštini jednoglasno ste prihvatili. Ova rasprava danas je besmislena i ova prodaja danas ide osmi put, ukupno gledajući. Četiri su bile kod Cesta i nakon toga tri. Ugovor, cijena, tekst poziva i ugovora jednoglasno je ovdje prihvaćen. Sada se pozivamo –  za što? Pa mi smo predlagali, tada ste mogli sugerirati, bilo je vrijeme. Sad  je to vrijeme prošlo, idemo ovim putem.

Inače, Županija svoje dionice, koje čine 20,43 posto temeljnog kapitala Vodoprivrede prema današnjoj odluci Skupštine trebala bi  prodati za 4,9 milijuna kuna Odvjetničkom društvu Buljat & Partneri iz Zagreba.

Vijećnik Živog zida Hrvoje Hofman zatražio je županovo mišljenje vezano  uz doseljavanje 10 sirijskih obitelji u Karlovac. Slično je pitala i bivša članica ove stranke, sada nezavisna Helena Stojković, interesirajući se zašto je za njihov dolazak odabran baš Karlovac. MOST-ov vijećnik Zlatibor Tomas postavio je  pitanje vezano uz imigrante kojih je tijekom ove godine, kako tvrdi, na području Karlovačke županije uhvaćeno petstotinjak. S druge strane iz Metlike, Novog Mesta i Črnomlja stižu informacije da ih je tamo uhvaćeno 1.500. Mišljenja je da se tu događa nešto puno gore od navedenih brojki te je zatražio da mu detaljnije informacije dostavi Policijska uprava karlovačka.

Odgovarajući objedinjeno na postavljena pitanja župan Damir Jelić je rekao.

Što se tiče dolaska 10 sirijskih obitelji ni u jednom trenutku me nitko kao župana Karlovačke županije nije kontaktirao po tom pitanju. Vjerovali ili ne, ja sam tu informaciju dobio praktično polu usmeno, polu neformalno, a potvrđena je bila u medijskom sustavu. Ogroman je to problem, to je jedna lavina, logično je da i hrvatska država mora odgovoriti na jedan način i očekuje nas zasigurno jako puno truda jer ljudi iz naših krajeva jako dobro znaju što je sve i koja je muka bila u Domovinskom ratu i ne treba nužno izbjegavati to uspoređivanje. Ali nisu ni iste okolnosti bez obzira na uspoređivanje. U ovom trenutku mogu reći onim jedinicama lokalne samouprave, ovdje konkretno gradonačelniku Karlovca, da treba otvoriti komunikaciju jer je stvar koja je nadređena Republici Hrvatskoj po mnogočemu. Jednako tako nadređeno je i pitanje vezano uz migrante. Ne vidim problem u tome da dođe policija ovdje i da ono što je u domeni komuniciranja otvorenog tipa još jednom nam predstavi. Ono što imam u komunikaciji s policijom je to da je jedan popriličan broj policijskih snaga koje nisu iz Karlovačke županije na ispomoći u ovom našem prostoru. Iz razgovora s resornim ministrom znam da je poprilično puno novca uloženo u tehniku. Svakako ćemo zamoliti policiju da nam da ovdje izvješće.

Nakon Aktualnog sata, pred vijećnicima Županijske skupštine je opširan dnevni red. Među ostalim, raspravljat će se o trećim  izmjenama i dopunama županijskog proračuna za ovu godinu prema kojem on raste na 730 milijuna i 945 tisuća kuna. Također vijećnicima će biti predstavljen i županijski proračun za iduću godinu te projekcije za 2021. i 2022. godinu. Za 2020. godinu planiran je u iznosu od 944 milijuna kuna. (m.m.)

Foto: d.n.