Paprike su hit, a prodaje se i krumpir, luk, peršin, sve osnovne namirnice koje su čovjeku potrebne da napravi jedan dobar ručak

Kupci biraju domaće i svježe - oku lijepo, nepcu ukusno, a za tijelo zdravo

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ponedjeljak, sedam sati ujutro. Čini kao da je večer, kiša je tek stala, a tamni jesenski oblaci nadvili su se nad grad i jednu od gradskih žila kucavica, tržnicu. Mnogima je ponedjeljak mrzak dan jer počinje novi radni tjedan, nove obveze i stres na poslu.

    Ne i prodavačima na tržnici.Veselo vade svoje proizvode iz vozila te ih uz pjesmu i pošalice slažu na štandove ne bi li ih što bolje prezentirali svojim kupcima. Gospođa Nada jedna je od njih. Stigla je skroz iz Slunja da bi prodala sve što su napravile njene vrijedne ruke. U ponudi ima crvene paprike, luk i drugo povrće koje se koristi za pripremu zimnice. Nađe se i pokoja gotova tegla već napravljene „kiseline“, ako se kojoj gospi ne bude dalo raditi svoju, kaže Nada u šali.

    -Ljudi kupuju svašta, sad kad je jesen hit su paprike, ali kupuje se i krumpir, luk, peršin. Sve osnovne namirnice koje su čovjeku potrebne da napravi jedan dobar ručak, dodaje Nada.

    Gospođa Nada ovdje je već 10 godina. Sva godišnja doba i vremenske neprilike koje ona nose sa sobom, odradila je ona bez prevelikog zanovijetanja. Ima svoje stalne kupce koji joj svakodnevno dolaze i kupuju domaće proizvode iz njenog vrta u Slunju.

    -Zimnicu sam već riješila, i to sam sve potrebno kupila upravo na ovom štandu. Sada sam došla po malo zelene salate koja je ovdje uvijek svježa, govori nam Sanja.

    Na tržnici se najviše traže rajčica, mrkva, paprika, grincajg. Čim je zahladilo, u ponudu su došle i mandarine koje su kupci velikodušno dočekali.

    -Kako je krenula ova kiša i hladnije vrijeme, kupci traže mandarine i naranče zbog vitamina C, a i da izbjegnu prehladu. Boje se i korone, rekao nam je Hasan, prodavač na tržnici.

    Iako smo priču radili u ponedjeljak ujutro kada je većina na svojim radnim mjestima, kupaca je na tržnici bilo. Najčešće su to umirovljenici koji idu po svoje dnevne zalihe potrebne za ručak.

    -Ponuda je velika, ja sam ovdje stalni gost i uvijek radije biram tržnicu gdje je domaće povrće, nego uvozno iz trgovačkih centara, kaže kupac Marijan.

    Upravo je koronavirus i bio razlog zašto su prodavači slabije poslovali u proljetnim mjesecima.

    -U to vrijeme bio je osjetan pad i ponude i potražnje. Najveći problem su imali mljekari koji inače imaju dnevne mužnje i nisu imali gdje sa mlijekom, s obzirom da je lanac otkupljivača bio trenutno prekinut. Pad prihoda bio je velik, ali radili smo mukotrpno da bi na kraju sve doveli u red i stabilizirali situaciju koliko je to moguće, izjavio je direktor Gradske tržnice, Niko Pervan.

    Sve više ljudi okreće se tržnicama i domaćim proizvodima. Iako cijena pojedenih proizvoda zna biti veća nego li ona u trgovačkim centrima, svjesni su da se radi o kvalitetnijim namirnicama koje su svježe i domaće.

    -Tržnica je na ovoj lokaciji već 50 godina, prošli smo ogromne cikluse investicija gdje smo uređivali doslovno sve, od podruma do krova. Trenutno je u tijeku i obnova fasade, ali i promjena imena iz O.T.P u Tržnica Karlovac. Sve u svemu, kupaca uvijek ima pa čak i onih iz susjedne Slovenije. Drago nam je da smo prebrodili situaciju lockdowna i da naši ljudi ponovno mogu nesmetano prodavati domaće, ukusne i mirisne plodove, zaključio je Pervan.

    I zaista, teško je zaobići ovu tržnicu kada već sa šetališta ugledate predivne jesenske plodove koji vas mame da ih uzmete. Šljive, kesteni, mandarine, paprike, bundeve. Za svako nepce da se naći ponešto. Mi smo za svaki slučaj uzeli sve od ponuđenog.