Prvi Karlovački

Kupači prilikom kupanja budite na oprezu

Autor: Marta Marinović

15.07.2020

Mozaik

Nažalost, ni ovoga ljeta nisu izostali tragični slučajevi utapanja. Kako bi se izbjegla mogućnost novih nesretnih događaja, Hrvatski Crveni križ podsjeća sve kupače na važnost sigurnog ponašanja u vodi.

Nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava ipak sigurniji boravak u  vodenoj sredini pa je važno da svaka osoba bude svjesna svojih plivačkih sposobnosti te da samu sebe ne izlaže opasnosti.
Postoje ljudi kod kojih je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, kao i tinejdžeri zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti. Hrvatski Crveni križ posebno želi skrenuti pozornost na razliku između plivanja u slanoj i slatkoj vodi. Treba znati kako je teže plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti pa je na takvim kupalištima potreban veći oprez.

Zašto je važno biti oprezan na kupanju? Zašto je veća mogućnost utapanja u slatkoj vodi? Na što posebno treba paziti?

Prilikom kupanja u rijekama treba pripaziti na riječne struje, promjene vodostaja, virove, sifone, brane, potopljene objekte i predmete. U jezerima opasnost predstavlja smanjena vidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature te potopljeni predmeti. Treba biti oprezan i kod kupanja u moru te izbjegavati mjesta izložena valovima, vjetrovima i jakim strujama. Pripaziti treba i kod ulaza u vodu, mjesta za skakanje, tobogana, molova i plovila.

Nezgode na plažama najčešće su izazvane nepraćenjem i nepridržavanjem uputa i znakova, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenošću, temperaturnim razlikama i ozljedama ulaska u vodu ili u vodi te drugi. Osobi koja se utapa treba što prije pružiti pomoć jer sam proces utapanja traje od 3 do 5 minuta te je stoga važno znati pružiti prvu pomoć. Ako u vodi uočite nekoga u nevolji, odmah zovite pomoć. Hrvatski Crveni križ podsjeća kako je za sigurno kupanje važno birati mjesta pod nadzorom spasioca.