Prvi Karlovački

Kulturoljupci pripremite se za Noć kazališta u Zorin Domu

Autor: Marta Marinović

12.11.2020

Kultura

Ulaz je besplatan uz podizanje ulaznica na blagajni!

Povodom manifestacije Noć kazališta, jedno od naših žarišta kulture priprema pravu poslasticu za Karlovčane. Naime, tijekom subote, 21. studenog u Gradskom kazalištu Zorin Dom bit će prikazane predstave od jutra do večeri. Kazališni repertoar je šarolik. Prvu predstavu u 11 sati pod nazivom “Braća Grimm: Mačak u čizmama” za Karlovčane će igrati Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić.

O čemu se radi?

Najmlađi od trojice sinova, nakon očeve smrti, naslijedi mačka. Iako očajan zbog gubitka roditeljskog doma te dobitka ljubimca kojega treba hraniti, momak prihvaća svoje četveronožno nasljedstvo. No, ova nametnuta mu obaveza ubrzo prerasta u neobično i vrlo korisno prijateljstvo. Začuđujućom brzinom snalažljivi mačak pokreće kotače sudbine, svoje i svojega gospodara, u smjeru koji će obojici donijeti više no udobnu budućnost.

Druga predstava zakazana je za večernje sate, 19:30, i za Kazalište Moruzgva koje će igrati predstavu “Vla Vla Vlajland Cabaret”.

O čemu se radi?

Predstava Kazališta Moruzgva prati lik Vlajne čistačice, narodne feministkinje i heroine, maestralno utjelovljenje od strane glumice Ecije Ojdanić. Na ovom katarzičnom putovanju kroz simpatičan lik Vlajne čistačice na humorističan, ali i na poučan način prikazana je sudbina mnogih građana naše zemlje koje je želja za boljim životom odvela u, već svima dobro nam poznatu, Njemačku. Predstava prati raznorazne smiješne situacije s kojima se morala suočiti heroina Vlajna kao što su kulturološki nesporazumi te atipične spoznaje i zavrzlame. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se predstava dotiče i koronavirusa, definitivno vrlo aktualne, svjetske teme te fikcionalizacijom stvarnosti objašnjava kako se zapravo korona virus proširio svijetom i kakve veze s tim ima i pitoreskna Vlajna.

Posljednju kazališnu predstavu, šećer na kraju, u 22 sata vam donosi naš, karlovački Dramski studio Gradskog kazališta Zorin Dom.

O čemu se radi?

Ovo nije kazališna predstava, ali je kazališni događaj koji vas uključuje u svoja zbivanja tako da više niste samo publika, već imate priliku osmišljavati, predlagati, zabavljati se, glumiti ili na drugi način sudjelovati u uprizorenju ideje zajedno s izvođačima. Izvođače ne vodi napisani tekst, već improvizacija. Oslobađajući misli od uobičajenih mehaničkih postupaka i mentalnih obrazaca, sudionici skidaju sloj po sloj naučenog i krutog ponašanja, a istovremeno postepeno otključavaju zaigranost i živahnost u sebi. Improkaz pruža jedinstveu priliku da u uvjetima kreativnosti, podrške i razvoja ideje otpustite blokade i osjetite nevjerojatnu slobodu.

Molimo vas da se pridržavate preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječvanje zaraze Covid-19 i poštujete preporučeni razmak te uvjete i raspored sjedenja u kazalištu kao i raniji dolazak na događaje. Obavezne su maske za lice tijekom ulaska, boravka i izlaska iz prostorija, ističu iz Zorin Doma.