Prvi Karlovački

Kulturni brend Karlovca nagrada “Zdravko Pucak” ove je godine u rukama mlade Splićanke

Autor: Marta Marinović

06.07.2020

Karlovac

Mladi pisci imali su se priliku natjecati za Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca “Zdravko Pucak”. Nagrada se dodjeljuje svako ljeto u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”, a organizator je Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu. Ove godine nagradu je osvojila mlada Splićanka.

Nagrada “Zdravko Pucak” je kulturni brend grada Karlovca, dodjeljuje se od 1995. godine te je isprofilirala dugačak niz danas prepoznatljivih pjesnika. Ove je godine zabilježen posebno veliki interes za nagradu, odnosno ove je godine na natječaj prispjelo više od 40 rukopisa. Na natječaju je pobijedila mlada kandidatkinja iz Splita, Magdalena Mrčela s rukopisom pod naslovom “Kvadratna jednadžba”. Uz glavnu nagradu, piscima koji  su se također istaknuli dodjeljujemo i pohvale. Ove su godine pohvaljena tri mlada pjesnika – Tino Deželić, Mia Čagalj i Josip Čekolj, istaknula nam je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu Marina Marinković.

O tome tko osvaja nagradu odlučuje tročlano stručno povjerenstvo. Pravo sudjelovanja imaju mladi pjesnici s područja Hrvatske i svih prostora u kojima postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, te svi koji nisu navršili 30 godina života.

-Za prijavu na natječaj je važno da rukopis s kojim se prijavljuje kandidat nije objavljen, da je napisan na hrvatskom jeziku te da kandidat ima do 30 godina. Svatko tko se nalazi na hrvatskom govornom području može se prijaviti na natječaj, primjerice, imali smo prije nekoliko godina mladu dobitnicu nagrade iz Mostara.

Nagrada se sastoji od plakete, diplome i objavljivanja nagrađene zbirke.

Zdravko Pucak (Lički Ribnik, 1955. – Karlovac, 1980.) hrvatski je pjesnik čija književna ostavština ima više od 270 pjesama, posthumno su mu izdane zbirke poezije „Slomljena krila“ i „Plaha intima“.  U spomen na mladog pjesnika i njegovo stvaralaštvo karlovački Ogranak Matice hrvatske i Grad Karlovac od 1995. dodjeljuje mladim pjesnicima Hrvatsku književnu nagradu koja nosi njegovo ime.

Foto: Igor Čepurkovski