Prvi Karlovački

“Kuglanje ima veliku tradiciju u Karlovcu, no na ovaj način, bez kuglane, će odumrijeti”

Autor: Branko Obradović

29.11.2020

Sport

Razgovor: Davor Celinšćak, član Kuglačkog kluba "Mostanje 1949"

Nova kuglačka sezona ide prema planu, klubovi iz Karlovačke županije igraju na svim razinama. Od trećeligaškog do prvoligaškog ranga. Po mnogima najpopularniji karlovački klub “Mostanje 1949” igra u Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi zapad. U prošloj sezoni u posljednjem kolu propušten je ulazak u Prvu B hrvatsku ligu jug, no ove sezone želi se doći do višeg ranga. Klub je počeo odlično i već u prvom kolu oboren je rekord kuglane Doma Oružanih snaga “Zrinski” s 3.595 oborenih čunjeva, no zatim je došlo do oscilacija. Član “Mostanja 1949” Davor Celinšćak već je godinama jedan od najboljih karlovačkih i županijskih kuglača. Razgovarali smo sa Celinšćakom o sezoni koja je upravo počela, o uvjetima za kuglanje u Karlovcu, o postignutim rezultatima i očekivanjima od nove sezone.

Jeste li zadovoljni s rezultatima kluba u ovoj sezoni?

-Počeli smo jako dobro, imali smo ove godine stvarno dobre pripreme, odigrano je i nekoliko pripremnih utakmica. Poklopilo se, prvo kolo odigrali smo zaista vrhunski, srušili smo rekord kuglane. Nakon toga u nekim glavama došlo je do razmišljanja lako ćemo osvojiti prvenstvo i došlo je do naglog otrežnjenja, u drugom kolu odigrali smo neriješeno. U prvom kolu oborili smo rekord naše kuglane s 3.595 oborenih čunjeva, imali smo trojicu koji su oborili više od 600 čunjeva, imali su 630 oborenih čunjeva. Stvarno se igralo vrhunski, na razini Prve hrvatske kuglačke lige.

Zatim je došlo do slabijih rezultata, kako to objašnjavate?

-Protiv nas su svi motivirani, svi igraju protiv nas jako dobro, svi protiv nas ruše neke rekorde, osobne ili ekipne. Mi nakon sedmog kola imamo osam bodova, svi smo tu negdje, ali mi smo trebali imati barem tri boda više.

U prošloj sezoni propustili ste ulazak u viši rang u zadnjem kolu. Kako to komentirate?

-Mi smo bili najbolji u vrijeme prekida, nas je korona uništila. Nismo imali gdje trenirati, kuglana Doma Oružanih snaga “Zrinski” bila je zatvorena, bili smo dva mjeseca bez treninga. Prvenstvo je naglo počelo i tu smo “izgorili”, a nismo imali niti sreće. Svi imaju svoje kuglane, osim karlovačkih klubova. Bila je u prošloj sezoni prevelika pauza.  

Što očekujete u ovoj sezoni?

-U ovoj sezoni prvi put smo ušli u prvenstvo u ulozi favorita i ja očekujem da ćemo biti prvi. Mislim da imamo najbolju ekipu, no nismo imali sportske sreće. Vidjelo se u dosadašnjim kolima da svatko može pobijediti svakoga, nema izrazitog favorita. Suparnici za prvo mjesto bit će nam “Velebit 2” iz Otočca, karlovački “Željezničar” i “Obrtnik” iz Ogulina. Sve su ekipe tu negdje, a bit će prvi onaj koji bude imao više sportske sreće.  

U svemu tome bitan faktor je i kuglana. O čemu se radi?

-Naša kuglana u Domu Oružanih snaga “Zrinski” nije domaćinska kuglana, tu svi mogu dobro odigrati. Kuglana u Skradu je domaćinska, to je ustvari “groblje od kuglane”, vrlo je loša, ta kuglana je gotovo uništena. U Puli je isto tako kuglana vrlo loša. Naša kuglana je jako dobra, ispravna je i nije domaćinska. Jako dobra je i kuglana u Ogulinu. Sva tri naša kluba, koja igraju u Prvo B hrvatskoj kuglačkoj ligi jug imaju svoje kuglane. Jedan od razloga zašto je u Karlovcu kuglanje u odumiranju je nedostatak kuglana. Jedna je jedina kuglana u Domu Oružanih snaga “Zrinski” i ona je preopterećena. Kuglana je svaki dan u funkciji od 10 do 22 sata, nema dovoljno termina za klubove, a kamo li za mlade igrače i to je osnovni problem. Igrači bi prijepodne trenirali, ali nemaju gdje. U Ogulinu, Ozlju i Slunju kuglači mogu trenirati kada hoće i koliko hoće.

Ženski kuglački klub “Karlovac” ima svoje igračice i to je budućnost. Koje je vaše mišljenje?

-Kod Ženskog kuglačkog kluba “Karlovac” problem je u tome što su to cure koje su mlade, koje su počele studirati u Zagrebu, imaju obaveza na fakultetima i ne stignu više trenirati u Karlovcu. One praktički igraju utakmice bez treninga, jednostavno nemaju vremena, a kada bi i mogle trenirati, nemaju gdje.

Kakvu kvalitetu ima vaša momčad?

-Imamo zaista dobre igrače, ali se nismo dobro posložili u prvim kolima, nismo se kliknuli. Tu je zaista niz kvalitetnih igrača, Kelečić je vrhunski igrač, imamo dvojicu, trojicu mladih igrača, koji još uvijek imaju početničkih grešaka. Mi stariji igrači nismo osvojili bodove gdje smo trebali, tu prvenstveno mislim na sebe, izgubio sam već tri boda. U prošloj sezoni izgubio sam samo jedan bod, tako da ne poklapa nam se, ali mislim da ćemo mi to riješiti. Protiv mene svi igraju jako, a kada ja izgubim bod, onda se uvuče panika u momčad. No, nije to ništa strašno, to ćemo mi sve uskladiti.

Kako se moglo dogoditi da ste u prošloj sezoni izgubili ulazak u viši rang u posljednjem kolu?

-Da, izgubili smo u zadnjem kolu u Ogulinu od “Policajca”, koji je odigrao iznad svojih mogućnosti. Mi smo odigrali super, ali oni su bili bolji za tih par čunjeva, tu smo izgubili prvo mjesto. Protiv nas svi igraju jako, svi se “napale”, žele se dokazati protiv dobre ekipe i onda mi izgubimo već dobiveni susret.

Problem karlovačkog kuglanja je nedostatak kuglana, koliko uopće klubova trenira na ovoj jedinoj kuglani u Domu Oružanih snaga “Zrinski”?

-Tu trenira pet karlovačkih klubova, to su “Mostanje 1949”, “Željezničar”, “Dubovac”, “Mantinela” koja ima dvije ekipe te Ženski kuglački klub “Karlovac”. Na kuglani trenira i igra utakmice i “Stara hiža” iz Duge Rese. Dakle, kuglana je preopterećena, trebala bi biti barem još jedna. Počela je izgradnja kuglane u Mostanju, pa je to stalo, a i korona je napravila svoje. Sada ponovno pokušavamo pokrenuti da se nešto napravi, nisu to veliki novci. Kuglački sport ima veliku tradiciju u Karlovcu, no na ovaj način, bez kuglane, će odumrijeti. Samo su dvije kuglane u Karlovcu, ova u Domu oružanih snaga “Zrinski” i kuglana “Željezničara” na Drežniku, koja je dvostazna i na njoj se ne mogu održavati natjecanja. Ima interesa za kuglanje u Karlovcu, ali nema termina, nema objekata. Za mlade kuglače nema termina. “Mostanje 1949” ima dvanaest igrača, to je tri sata treninga, a to nije dovoljno za nas, kamo još za mlade. Ženski kuglački klub “Karlovac” provodi školu kuglanja, imaju dva sata tjedno, a to je stvarno malo da bi se moglo napraviti nešto više.

Zašto po vama ne postoji interes kod privatnika da izgrade kuglanu?

-Kuglana ne može preko noći donijeti novce, mora se čekati pet do deset godina da se novci vrate. Kuglana nosi novac, ali ne preko noći i to je problem. Bio je plan da se kuglana u Mostanju izgradi za sedam milijuna kuna, već je milijun kuna utrošeno na temelje. Po meni bi trebalo još tri, četiri milijuna. Mislim da to nije velik novac za Karlovac. Puno manje sredine imaju kuglane, Skrad, Delnice, Vrbovsko, Ravna Gora, svi imaju kuglane, osim Karlovca, koji je nekada imao tri, četiri kuglane. Bila je i ostala kuglana u Domu Oružanih snaga “Zrinski”, bila je kuglana u Mostanju, koja je izgorjela u Domovinskom ratu. Bila je i kuglana u Hotelu “Korana”, koja je također uništena u ratu. Dakle, mi smo u ratu izgubili dvije kuglane. Kuglana u Mostanju otvorena je na Dan državnosti, 30. svibnja 1991. godine, imala je četiri staze. U listopadu te godine je izgorjela. U toj kuglani nisu natjecanja niti održana, jer je počeo rat.

U Slunju je kuglanje jako napredovalo je izgrađena kuglana. Koliko bi izgradnja kuglane u Karlovcu značila za kuglanje?

-Kuglanje ima tradiciju u Slunju, sada su tamo tri muška kluba. Ima interesa za kuglanje, privatnik je napravio kuglanu i ona je stalno puna. “Korana” je za dvije, tri godine došla u Prvu B hrvatsku kuglačku ligu. Imaju puno termina i to je važno. Tako b bilo i u Karlovcu da dobijemo još jednu kuglanu. Imali bi za nekoliko godina i mlade kuglače i jedan klub u Prvoj hrvatskoj kuglačkoj ligi, muški ili ženski.

Po onome što sam vidio na kuglani za vrijeme utakmice, kuglanje nije lagan sport. Kakvo je vaše mišljenje?

-Kuglač u jednoj utakmici baca 120 hitaca, moraš se 120 puta sagnuti i uzeti kuglu, koja ima tri kilograma i baciti je. Igrač napravi pet metara da bi izbacio kuglu, pređe ukupno pet kilometara. To je ustvari teško atletski sport. Kuglač u jednoj utakmici baca sat vremena, ukupno 120 hitaca, 30 po stazi. Nekada se govorilo da je kuglanje gemišt sport, toga više nema, kuglanje je ozbiljan sport, gdje svi mišići rade. U kuglanju je najvažnija preciznost, psiha je vrlo važna, kuglač mora razmišljati. Petnaest hitaca u pune, petnaest u čišćenje, nema tu puno hitaca da se može popraviti. Treba puno razmišljati, najvažnija je preciznost.

Koliko termina za treninge ima vaš klub tjedno?

-“Mostanje 1949” ima tjedno dva termina za treniranje i subotom su utakmice. Dva termina su nam malo, imamo dvanaest igrača, jedanaest koji treniraju, ne može igrač odraditi dva treninga da bi skupio snagu i kondiciju. Kuglana “Željezničara” na Drežniku stalno je puna, tamo se igra Gradska liga i nema termina za treniranje. Svi smo mi vezani uz kuglanu Doma Oružanih snaga “Zrinski” i “Željezničar” tu trenira, jer tu igra utakmice. Svima nam je termina malo.

Kakvi se rezultati mogu očekivati u ovoj sezoni od županijskih klubova?

-Kuglačice “Ogulina” igraju u Prvoj hrvatskoj kuglačkoj ligi za žene, oslabljene su u odnosu na prošlu sezonu i ja se nadam da će ostati u tom rangu. U Prvoj B kuglačkoj ligi jug za muške imamo tri kluba. Na kraju prvenstva “Korana” će biti među tri najbolje momčadi. Izgubili su neplanirano jednu utakmicu. “Klek” iz Ogulina ima problema, jer im mladi igrači odu na fakultete i u druge klubove, pa se “krpaju” sa starijim igračima. Mislim da će ostati u ligi. “Kupa” je krenula loše, ali može izboriti ostanak. Vjerujem da će kuglačice “Karlovca” osvojiti prvo mjesto i vratiti se u Prvu hrvatsku kuglačku ligu, tu im je i mjesto. Nadam se da će “Mostanje 1949” osvojiti prvo mjesto i ući u viši rang, a očekujem da će svi drugoligaši iz naše županije ostati u tom rangu. Kod trećeligaša vjerojatno će “Mantinela” ili “Dubovac” ući u Drugu hrvatsku kuglačku ligu zapad.