Prvi Karlovački

Krunoslav Karin: “Imam sve više obaveza u europskom baseballu”

30.06.2019

Sport

Razgovor: Krunoslav Karin, tajnik Europske baseball federacije i savjetnik u Baseball klubu "Olimpija 83"

Više od 35 godina Krunoslav Karin je prvo ime karlovačkog baseballa, iako se prošle godine povukao, nakon što je klub proslavio 35 godina postojanja, još uvijek je vrlo aktivan. Karin je bio i šef organizacije Federation cup-a, koji je nedavno održan na igralištu u Grabriku. Karin je tajnik Europske baseball federacije CEB-e, pa ima jako puno obaveza, no srce je i dalje uz karlovački klub, u kojem je sada savjetnik. Razgovarali smo s Krunoslavom Karinom o Federation cup-u, o stanju u “Olimpiji 83” i ovogodišnjoj sezoni te o novostima iz svjetskog i europskog baseballa.

Jeste li se umorili ili ste se jednostavno htjeli malo rasteretiti zbog brojnih obaveza?

-Povukao sam se malo, vukao sam 35 godina, prošle godine smo obilježili 35 godina postojanja. Odlučili smo u klubu mene malo rasteretiti, ne mogu sve stići, imam puno europskih obaveza. Klub su preuzeli naši dugogodišnji igrači Dario Vojak i Damir Karin. Mi imamo tu udrugu koja vodi brigu o stadionu i terenima, koja se isključivo bavi djecom. Novci se ne miješaju s financijama seniora, već idu u posebnu svrhu. Njih dvojica to vuku s grupom ljudi, koja se uključila i moram reći da to sve dobro funkcionira.

Kako je prošao Federation cup?

-To je jedan od tri službena europska kupa, postoje Kup prvaka, Kup CEB-a i Federation cup. Najniži rang od ta tri natjecanja je Federation cup. Ovogodišnji prvak je austrijska momčad “Dornbirn Indians”, pa će Austrija imati iduće godine predstavnika u Kupu CEB-a. Posljednja dva mjesta zauzeli su švicarski “Therwill Flyers” i švedski “Leksand”, pa će predstavnici Švicarske i Švedske iduće godine igrati kvalifikacije za Federation cup. Mi smo imali dobrih i loših stvari, dobro je što smo ostali u ovom rangu. Nama je bio cilj osvojiti četvrto mjesto. Sve su ekipe bile dosta jake, pa nismo bili sigurni za ostanak. Na kraju moramo biti zadovoljni, pobijedili smo prvake Švedske i Švicarske. Nažalost, loše smo odigrali drugu utakmicu, protiv momčadi “Dornbirn Indians”, koja je pobijedila na turniru. Bila je to naša najlošija utakmica u posljednjih deset godina, od starta je sve bilo loše. Loša su bila bacanja našeg pitchera Carlosa iz Venezuele, koji se jednostavno nije snašao. Ta utakmica bila je ključna, da smo je dobili igrali bi u finalu. Bila je mala razlika među momčadima, s tri pobjede i dva poraza moglo se igrati u finalu. Švicarci su s nama igrali zadnji dan, da su nas pobijedili, igrali bi u finalu, a pošto su izgubili, ispali su iz Federation cup-a.

Jeste li sve u svemu zadovoljni s nastupom momčadi u Federation cup-u?

-Mi smo zadovoljni, a ono što je najvažnije je da smo na turniru afirmirali tri mlada igrača od petnaest i šesnaest godina, to su Kevin Volarić, Duje Papić i Benjamin Paulić. Oni su fenomenalno odigrali ovaj turnir. Bili smo četvrti, a imali smo dvije najvažnije pojedinačne nagrade. Kruno Gojković bio je najbolji batter, udarač, a Pavao Karin najbolji pitcher. Bilo je dosta oscilacija i zato je tako ispalo. Što se tiče same organizacije, svi su bili zadovoljni. Dobili smo najviše ocjene od CEB-e i neće biti problema kod dobivanja novih turnira, ako ih budemo željeli.  

Koje su aktivnosti u tijeku?

-Počeli smo igrati play off državnog prvenstva, odigrali smo jednu polufinalnu utakmicu kod kuće s “Medvednicom” i pobijedili uvjerljivo 23:2. Očekujem da ćemo to riješiti u tri utakmice i ući u finale. Nakon toga će biti pauza u prvenstvu, od tjedan dana. Naime, u Europi po prvi put gostuje Major League, u Londonu će igrati stari rivali, možda i najveći u povijesti sporta, New York Yankees i Boston Red Sox. Mnogi će ići na tu utakmicu, pa smo napravili pauzu u prvenstvu. Nakon toga, igrat će se finale play off-a. U drugom polufinalu igraju “Vindija” iz Varaždina i “Nada” iz Splita. Bit će vrlo zanimljivo i ne bi se iznenadio da u finalu igramo s “Vindijom”.  

Za sada sve ide po planu, jeste zadovoljni s razvojem situacije?

-Nama će ovaj rezultat u Federation cup-u podići mjesto na rang listi u Europi. Nakon regularnog dijela prvi smo u Interligi, a završnica će biti odigrana u rujnu. U regiji smo jako dobri, zadržali smo kontinuitet. Vidi se da dolazi smjena generacija, tri su igrača već ušla u momčad, iduće sezone uvest ćemo još dvojicu. Za četiri, pet godina bit će to sasvim nova ekipa. Ovi klinci koji imaju dvanaest, trinaest godina sve pobjeđuju u svojim uzrastima. Ne trebamo brinuti za budućnost baseballa, trudimo se da klinci dolaze u klub, stvorili smo dobru atmosferu.  

Koji je glavni cilj u ovoj sezoni?

-Cilj je uvijek naslov državnog prvaka, bitno je ući u finale, jer dvije ekipe idu u europske kupove. Ove godine su termini dosta promijenjeni, obično imamo play off u rujnu i listopadu, međutim ove godine su dva europska prvenstva. U23 reprezentacija igra među osam najboljih početkom kolovoza u Pragu na Europskom prvenstvu. Naša seniorska reprezentacija nastupit će u rujnu u Bonnu u Njemačkoj na Europskom prvenstvu. To je direktan kvalifikacijski ciklus za Olimpijske igre u Tokiju. Prvih pet s Europskog prvenstva igrat će u Parmi i Bologni kvalifikacije za Tokio zajedno s prvakom Afrike. Pobjednik tog turnira ide na Olimpijske igre, a druga i treća reprezentacija u daljnje kvalifikacije. To su velike obaveze i Hrvatski baseball savez odlučio se za promjenu kalendara, to je učinila većina europskih zemalja, koje igraju na Europskom prvenstvu. U rujnu ćemo imati završnicu Hrvatskog kupa i finale Interlige.

Koji će od karlovačkih igrača nastupiti za ove dvije reprezentaciju?

-Za U23 reprezentaciju nastupit će Antonio Horvatić, koji trenutno igra u Njemačkoj i tri naša mlada igrača  Kevin Volarić, Duje Papić i Benjamin Paulić. Oni jesu mladi, ali zaista igraju jako dobro. U seniorskoj reprezentaciji bit će Kruno Gojković, Antonio Horvatić, Bobo Gales, Phil Smith i Pavao Karin.

Tajnik ste Europske baseball federacije, a došlo je do udruživanja baseball i softball federacija. Kakva je trenutna situacija?

-Baseball i softball ujedinili su se na svjetskoj razini u World baseball softball confederation, oni su se ujedinili prije pet godina, to je bilo zbog Olimpijskih igara u Tokiju, jer smo ušli na igre kao jedan sport, to je bilo puno lakše. Stvari se mijenjaju i na kontinentima. To Međunarodni olimpijski komitet traži od nas. Mi smo ove godine u Ateni imali kongres ujedinjenja na razini Europe. U Europi u pola zemalja postoje po dva saveza, a u pola zemalja su se baseball i softball ujedinili. Neće se siliti zemlje da se savezi ujedine, ako im to ne odgovara. Mi u Hrvatskoj imamo odvojene saveze baseballa i softballa, nama ne odgovara ujedinjenje, jer se bojimo da bi dobili manje novaca. Ovako imamo dva budžeta, a da se ujedinimo izgubili bi jedan. Ja sam sada tajnik tog novog udruženja, čije će sjedište biti po novom u Beču, zbog Europske unije i fondova. Novi europski savez zove se World baseball softball confederation Europe ili WBSC Europe. Plan je da se do 2021. godine ugase CEB-a i softball savez i da ostane samo ta ujedinjena udruga. Mislim da je to dobro, jer će biti puno veća pomoć europskom baseballu.

Baseball i softball bit će u Tokiju. Što se može očekivati?

-Baseball i softball natjecanja su odavno rasprodana. Baseball će uz košarku biti najveći hit kod momčadskih sportova na Olimpijskim igrama. Igrat će se u Yokohami i Fukošimi, više u Yokohami. Očekuje se veliki prihod od baseballa, gledalište u Yokohami ima 35 tisuća mjesta. Nadamo se da ćemo zadržati olimpijski status, jer smo u Tokio pozvani. U tijeku su kvalifikacije za Europske igra, Amerikanci nisu sigurni, imaju teške kvalifikacije. Ako im ne igraju najbolji igrači, onda su u problemima. Svi se boje zbog toga. Amerikanci će imati nekoliko prilika da se plasiraju u Tokio. Recimo, u Atenu 2004. godine nisu se plasirali.

Tko će biti najveći favorit olimpijskog turnira?

-Po meni Japan, iako su latino zemlje vrlo jake. Najkvalitetnija reprezentacija svijeta je Dominikanska Republika, pa Kostarika, Portoriko i Kuba. Moram reći da je veliki odljev igrača iz Kube u Ameriku. Po meni će se velika borba voditi između Japana, Južne Koreje i Amerike, ako se Amerikanci plasiraju.

Što se očekuje od gostovanja Major Leauge u Londonu?

-To će biti velika promocija baseballa u Europi. Europska baseball federacija kupila je 200 ulaznica za sve federacije, pa će biti prisutni predstavnici iz svih zemalja. Za dva susreta bilo je pušteno u prodaju 110 tisuća ulaznica i sve su ulaznice rasprodane. Igrat će se na Olimpijskom stadionu, to je stadion West Ham-a. Potpisan je ugovor na dvije godine, pa će iduće godine u Europi igrati momčadi Chicago Cubs i St. Louis Cardinals. Moram reći da je 1936. godine na Olimpijskim igrama u Berlinu odigrana demonstracijska utakmica pred 125 tisuća gledatelja. 1940. godine baseball je trebao biti na Olimpijskim igrama, ali su one odgođene zbog rata i tek se pojavio na igrama 1992. godine. Mi smo u Europskoj baseball federaciji navijali da se utakmice Major League igraju u kampu u Nizozemskoj, ali to nije prošlo. Taj kamp je sagrađen prije deset godina upravo od novca Major League.

Branko Obradović