Rođenje Isusa Krista kršćanski svijet slavi od davnina. Kršćani su vrlo rano dan Isusova rođenja smatrali i početkom nove godine. U razdoblju obnovljenoga Zapadnoga Rimskog Carstva gotovo u cijeloj Europi početak nove godine bio je na Božić

Kršćani slave rođenje Isusa Krista

VIŠE IZ RUBRIKE

  Božić je kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista, a slavi se 25.prosinca po gregorijanskom kalendaru. Božić je blagdan kad kršćani slave rođenje Bogočovjeka Isusa Krista, nakon kojega slijede blagdani svetoga Stjepana i Stara godina.

  Rođenje Isusa Krista kršćanski svijet slavi od davnina. Kršćani su vrlo rano dan Isusova rođenja smatrali i početkom nove godine. U razdoblju obnovljenoga Zapadnoga Rimskog Carstva gotovo u cijeloj Europi početak nove godine bio je na Božić.

  Hrvatska božićna pjesma "Narodil nam se kralj nebeski" sa stihom "Na tom mladom letu veselimo se" upućuje na Božić kao prvi dan nove godine. Crkva je tek 1691. prihvatila 1. siječnja kao Novu godinu.

  Na blagdan Božića od 5. stoljeća slave se tri mise: polnoćka, zornica i poldanica. Tijekom polnoćke i zornice čita se o događaju Božića s njegovim povijesnim određenjem. Na zornici je naglasak na evanđeoskom navještaju pastirima, a na poldanici Evanđelja po Ivanu. Kao kršćanski blagdan, Božić se u svakom narodu obilježava na poseban način čineći i dio njegove etnografske baštine.

  Božićni ručak je bio svečan i bogat te je za stolom okupljao cijelu obitelj. Poslije ručka odlazilo se čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

  Koledanje ili čestitarenje činilo se pjevajući tradicionalne božićne pjesme, a čestitare bi se često darivalo. Mladići su djevojkama često kao tradicionalni božićni dar darivali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku.

  Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položar, trebao bi biti zdrav, krepak, veseo što bi domu donijelo srećo, a često su se unaprijed domovi dogovarali o "slučajnom" posjetitelju da se ne bi izazvalo nesreću. Ako bi pak na Božić padala kiša, vjerovalo se da će uroditi sve što se okopa motikom.

  Božić se počeo slaviti u Rimu u 4. stoljeću. Do danas nije jasno zašto se Božić slavi baš 25. prosinca. Prevladavajuće je mišljenje da se Božić počeo slaviti toga datuma zato što se toga datuma u tada još uvijek većinski poganskom Rimu slavilo rođenje boga Sunca, pa je Crkva željeći potisnuti taj poganski blagdan, počela slaviti rođenje Krista.