Dan inovatora u Teslinom centru

Kroz inovacije promovirane obrtničke škole i zanimanja

VIŠE IZ RUBRIKE

Mladi

Mi u Karlovačkoj županiji želimo potaknuti inovacije i zato smo prije nekoliko godina pokrenuli projekt KaRaddar, istaknula je zamjenica županice Hajsan Dolinar

Dan inovatora obilježen je danas u sklopu projekta "Nikola Tesla Poduzetnički centar". Bilo je riječi o dvije uspješne inovacije za koje su zaslužni učenici Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac te iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin.

-Cilj današnjeg događanja je da u ovom mjesecu kad promovirao inovativnost to obilježimo na način da prikažemo dva uspješna projekta koje su realizirale županijske škole, a koji su dobili brojne nagrade i na županijskoj i na nacionalnoj razini te istodobno promoviraju obrtnička zanimanja i pokazuju koliko su obrtničke škole inovativne, rekla je ravnateljica Teslinog centra Martina Marušić Britvec te dodala da je ovo ujedno i dobra prilika da se one koji će tek upisati srednje škole potakne da izaberu upravo obrtnička zanimanja.

-Mi u Karlovačkoj županiji želimo potaknuti inovacije i zato smo prije nekoliko godina pokrenuli projekt KaRaddar, gdje u osnovnim školama pokupimo svu zainteresiranu djecu i svaki drugi tjedan oni su dolazili na različite programe, od robotike, mehatronike, elektrotehnike pa čak i u šumarskoj školi na stolarske programe, a sada smo to više povezali s deficitarnim zanimanjima, kazala je u uvodu zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, a okupljenim učenicima je poručila da budu znatiželjni i da od svojih profesora uvijek traže više informacija.

Lebdeća govornica inovacija je iz Šumarske i drvodjeljske škole za koju je zaslužno troje učenika, jedna od kreatorica je i Darija Bogović. Govornica je građena od jelovine, sastavljena od dva dijela spojenih sajlama, objasnila je Darija, čime je stvorena iluzija lebdenja.

-Na ideju smo došli jer nam je bila potrebna govornica za dan škole pa smo odlučili uskočiti ravnatelju u pomoć. Prijatelji iz razreda Lucija Mandić, Lukas Jakovčić i ja dizajnirali smo govornicu, a oko izrade nam je pomogao profesor Goran Mučenski i naš mentor Kristijan Pavković, rekla je Darija.

Pametno ogledalo, inovaciju iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin predstavio je Bruno Bertović.

-Pametno ogledalo zamišljeno je na način da imamo monitor koji koristi program Magic Mirror na kojem se koriste modeli koji nam prikazuju poruke, vrijeme, vijesti i ostalo, a služi i kao ogledalo. Možete ga postaviti bio gdje u kući, možete se gledati u njega, nekom za šminku, nekom za gledanje, a u bio koje vrijeme može vam ogledalo pokazati i informacije ili neku lijepu fotografiju, rekao je Bertović. Odgovara li pametno ogledalo tko je najljepši Bertović kaže: - Još ne, ali uskoro bi moglo.