Prvi Karlovački

Kroz EU projekt Veleučilišta osposobljeni prerađivači prehrambenih sirovina i suradnici na EU projektima

Autor: Ksenija Begović

07.11.2019

Županija

Edukacije su bile namijenjene nezaposlenim osobama, a nije bilo ciljane dobne skupine, dok su u klubove za zapošljavanje bili uključeni stariji od 50 godina

Veleučilište u Karlovcu ovih dana završava s provedbom projekta „Novim vještinama do zaposlenja“ te je tim povodom danas održana završna konferencija u Turističko-ugostiteljskoj školi. Partneri u projektu su HZZ područni ured Karlovac, ZUK Karlovac, RA Mrav d.o.o. iz Kutine, POU Kutina i LAG Moslavina.
Rezultate i ciljeve projekta je predstavila voditeljica projektnih aktivnosti Marijana Blažić s Veleučilišta.
Opći cilj projekta je bio doprinijeti osnaživanju osobnih i stručnih kompetencija za 48 polaznika. Zapravo smo ih htjeli uključiti u dva inovativna programa obrazovanja odraslih. Jedan program je bio „Prerađivač prehrambenih sirovina“, drugi je bio „Suradnik na provedbi EU projekata“. Edukacije su se odvijale u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Oformili smo radnu skupinu koja je radila na izradi programa, kad je program verificiran od strane Agencije za odgoj i obrazovanje i potvrđen od Ministarstva znanosti počeli smo s edukacijama. Osnovali smo dva mobilna kluba za zapošljavanje na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, rekla je između ostalog Blažić.
Polaznici su bili nezaposlene osobe, a nije bilo ciljane dobne skupine, dok su u klubove za zapošljavanje bili uključeni stariji od 50 godina, dodala je Blažić. Sandra Zavadlav također s Veleučilišta bila je koordinator na projektu i više je rekla o samim programima edukacije.
Program „Prerađivač prehrambenih sirovina“ je jedan multidisciplinarni program gdje smo uspjeli skupiti niz eksperata različitih područja koji odgovaraju na pitanja kako pokrenuti neku proizvodnju. Usko vezan uz taj program je i drugi „Suradnik na EU projektima“ i odgovara na pitanje kako dobiti sredstva za pokretanja jedne takve proizvodnje. Napravljeni su i priručnici koje je sastavio tim ljudi koji su radili na sastavljanju programa i koji su vršili samu edukaciju, kazala je Zavadlav te dodala da se već naziru i prvi rezultati programa.
Pomoć oko konkretne realizacije bila je zadaća društva Zvono uz Kupu koje je za Karlovačku županiju vodilo „job club“, napomenula je predsjednica ZUK-a Jasmina Cvetković.
Društvo Zvono uz Kupu je vodilo „job club“, odnosno klub za nezaposlene osobe za tražitelje zaposlenja. Mi smo razrađivali s njima poduzetničke ideje. Neki su imali ideje za pokretanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, neki su iznajmljivali svoje smještajne objekte. Mi smo im pomagali kod razrade tih ideja kao mentorska podrška i pomagali smo im u pripremi malih projekata za financiranje iz EU fondova, istaknula je Cvetković.
Na kraju konferencija polaznicima su podijeljena uvjerenja o završenoj edukaciji, a čestitke nositeljima projekta na provedbi i polaznicima koji su edukaciju završili uputili su gradonačelnik Damir Mandić, pročelnica županijskog Odjela za školstvo Marija Medić te, a obratila im se i Ivana Mehle predstojnica HZZ područnog ureda Karlovac kao i dekanica Veleučilišta Nina Popović.
Projekt je trajao 18 mjeseci, ukupna mu je vrijednost 927.959,49 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. (kb)

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Ksenija Begović