Iz Policijske uprave karlovačke

Krijumčarenje, izgleda, cvjeta na našem području - ali je i policija uspješna u gotovo svakodnevnom sprječavanju krijumčarenja migranata

VIŠE IZ RUBRIKE

U Tušiloviću, Brezovoj Glavi, Slunju, Radonji...

U nekoliko odvojenih slučajeva na području PU karlovačke, uhićeno više krijumčara

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad šest muškaraca (48, 34, 54,46,40,29) i jednom ženom (43) zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U kasnim večernjim satima 22. lipnja policijski službenici Ravnateljstva policije su u naselju Tušilović, zaustavili i kontrolirali osobni automobil poljskih nacionalnih registarskih oznaka kojim je upravljao 48-godišnji državljanin Rumunjske. Prilikom kontrole, u vozilu je zatečeno šest stranih državljana, migranata koji su na nezakonit način prešli državnu granicu od čega je njih troje već ranije tog jutra izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. Tijekom postupanja je i ostalih troje stranih državljana izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Također su 23. lipnja u večernjim satima policijski službenici PGP Cetingrad u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije u naselju Brezova Glava, Karlovac, zaustavili i kontrolirali osobni automobil slovenskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 34-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a koji je u vozilu prevozio pet stranih državljana, migranata koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Svih pet stranih državljana izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Osim toga, policijski službenici PGP Cetingrad  su u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije u prijepodnevnim satima 24. lipnja u Slunju, zaustavili i kontrolirali osobni automobil poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji državljanin Ukrajine. U vozilu su zatečena tri strana državljana, migranta koji su na nezakonit način prešli državnu granicu te koji su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Uvečer istoga dana, u naselju Tušilović, policijski službenici Ravnateljstva policije su zaustavili osobni automobil bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 46-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a u kojem se kao suvozačica nalazila 43-godišnja državljanka Republike Hrvatske. U kontroliranom vozilu zatečena su tri strana državljana, migranta. Tijekom postupanja utvrđeno je da su strani državljani, migranti na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Nadalje, u ranim jutarnjim satima 25. lipnja policijski službenici Ravnateljstva policije su u naselju Radonja, općina Vojnić, zaustavili osobni automobil bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka. Tijekom postupanja je utvrđeno da je vozilom upravljao 40-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine dok je kao suvozač u vozilu zatečen 29-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Kontrolom vozila, u vozilu su zatečene tri osobe, dok su u prtljažnom prostoru zatečene četiri osobe, svi strani državljani, migranti koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog  sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma 48-godišnji državljanin Rumunjske, 34-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine i 54-godišnji državljanin Ukrajine bit će kazneno prijavljeni dok su 40-godišnji i 29 godišnji državljani Bosne i Hercegovine predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava proslijeđena je nadležnom državnom odvjetništvu. Protiv 46-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine i 43-godišnje državljanke podnijet je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.