Djeca petarde doživljavaju kao neeksplozivna sredstva, iako njihova uporaba ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha

Kreće tradicionalna akcija "Mir i dobro"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zbog nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana sve veći broj građana nabavlja petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i njihova  nezakonita nabava, čija je prodaja nedopuštena.

  Slijedom toga iz PU karlovačke upozoravaju građane na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama, pa upravo iz tih razloga, u cilju zaštite građana policija kreće s tradicionalnom akcijom „Mir i dobro“.

  Posebno apeliraju na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva te da streljivo čuvaju tako da ne bude dostupno djeci. Ona petarde doživljavaju kao neeksplozivna sredstva, iako njihova uporaba ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha.

  U sklopu provođenja ovogodišnje akcije „Mir i dobro“ 18. prosinca u Ogulinu, 19. prosinca u Slunju i 20. prosinca u Karlovcu, od 9 do 11 sati, bit će organizirano upoznavanje građana s opasnostima od oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te će tom prilikom građani bez sankcioniranja policijskim službenicima moći predati oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva koje nelegalno posjeduju.

  U Ogulinu će aktivnost biti organizirana na lokaciji Trg P. Svačića, u Slunju na Trgu Zrinskih i Frankopana, a u Karlovcu kod Kauflanda.

  Akcija „Mir i dobro“ provodit će se od 13. prosinca ove do 8. siječnja 2020.(rb)