Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 241 milijun i 650 tisuća kuna, a sredstva u osigurana iz EU fondova. Provedba će trajati do 31. prosinca 2023. godine, i to kroz tri etape.

Kreće Karlovac KARST - najveći ovogodišnji projekt razminiranja u Hrvatskoj

VIŠE IZ RUBRIKE

  Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je danas u Josipdolu na konferenciji za medije povodom dobivanja odluke o financiranju projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – Karlovac KARST“.

  -Projekt je financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a vrijednost mu je 241 milijun i 650 tisuća kuna. Trajat će do 31. prosinca 2023. godine te je njegovo provođenje planirano u tri etape. Nositelj projekta su Hrvatske šume, a partner je Ministarstvo unutarnjih poslova. Opći cilj projekta Karlovac KARST je razminiranje, očuvanje i zaštita okoliša na području jugozapadnog dijela Karlovačke županije. Projektno područje obuhvaća 1.929 hektara šuma i šumskog zemljišta na području ekološke mreže Natura 2000, rekao je voditelj Uprave šuma podružnice Ogulin Dragan Rudančić i nastavio.

  - Glavne aktivnosti uključuju razminiranje ukupne površine od 1.709 hektara. Kroz projekt ćemo poboljšati protupožarnu infrastrukturu, na nekih 22 hektara zemljišta. Stvorit će se uvjeti za strukturalni i gospodarski održivi razvoj i upravljanje šumama, odnosno promicanje usluga šumskih eko sustava kroz obnovu, zaštitu i poboljšanje produktivnosti , odnosno područja Natura 2000. Projektom smo osigurali sredstva za obnovu i rekonstrukciju  44 kilometra prometnica prema masivu Velike i Male Kapele. To je strateški projekt koji je ključan za življenje u Josipdolu jer mještani zaslužuju da posljedice rata na ovom području zauvijek nestanu, zaključio je Rudančić.

  U Karlovačkoj županiji je nakon Domovinskog rata bilo 200 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja, a danas je ono svedeno na 40 kvadratnih kilometara i taj prostor je skoro u potpunosti prekriven šumama. Za sada je u razminiranje uloženo 300 milijuna kuna, s time da je  uz europska sredstva u iznosu od 29 milijuna kuna, jedino Karlovačka županija u Hrvatskoj,  sudjelovala i s vlastitim sredstvima u iznosu od 7,5 milijuna kuna, kazala je županica Martina Furdek Hajdin i dodala.

  -To je prostor našeg gospodarskog potencijala, korištenja drvne mase. Ovaj projekt za nas je iznimno vrijedan. 40 kvadratnih kilometara odnosi se na naših  šest općina: Cetingrad, Rakovicu, Tounj, Josipdol, Saborsko i Plaški. Nadamo se  da će kroz dvije do tri godine i ovaj preostali dio naše županije biti konačno riješen minski sumnjivog područja i da će to biti prelijepi prostor. Takav će koristiti turistima, šumarima, našim lovcima; ustvari radi se o jednom velikom potencijalu kojeg ćemo koristiti za gospodarski i demografski oporavak naše županije.

  Županica se zahvalila Vladi, Ministarstvu za unutarnje poslove i Hrvatskom centru za razminiranje.

  Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da je od prije nekoliko godina Hrvatski centar za razminiranje sastavni dio MUP-a. Naglasio je kako je Karlovac KARST najveći ovogodišnji projekt razminiranja u Hrvatskoj, a samo na općinu Josipdol odnosi se 3,3 četvorna kilometra.

  -Pred nama je veliki posao i krećemo vrlo brzo; krajem srpnja ili početkom kolovoza. Radit ćemo sve do kraja godine kako bismo sustigli sve one rokove koje smo postavili. Ovo je još jedan pokazatelj što znači partnerstvo lokalnih jedinica, gradova, općina i županija sa Vladom, pogotovo kada se zna što se radi. Nakon godina zapuštenosti u određenim segmentima, mi smo upravo ovaj dio ubrzali zajedničkim razumijevanjem jer koliko god smo mi u MUP-u to „gurali“ prema europskim institucijama, toliko su i gospodin Rudančić i županica Furdek Hajdin „gurali“ nas. Ovo je projekt koji će sigurno značiti jednu novu kvalitetu života za sve žitelje ovog kraja i kada je u pitanju iskoristivost drva, drvne industrije, ali rekao bih jednog održivog načina upravljanja šumskim bogatstvom RH. Siguran sam da ćemo  s realizacijom ovog projekta otvoriti perspektivu kvalitetnog zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta u ovom dijelu Hrvatske koji će naravno uključiti i potencijale i firme koje su registrirane za razminiranje, ali i drugih, rekao je ministar.

  Inače, u Hrvatskoj je preostalo za razminiranje nešto manje od 250 četvornih kilometara u osam županija, a posljednjih je godina Hrvatska  počela značajnije povlačiti europska sredstva za razminiranje.  Nastavi li se s ovakvim tempom, po riječima ministra Božinovića, Hrvatska bi trebala biti čista od mina u proljeće 2026. godine.

  Foto: M. Stojaković