Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje - DrONe

Kreativna radionica na temu rodne ravnopravnosti

VIŠE IZ RUBRIKE

Inicijative

Radionica će biti danas u 17 sati u Centru za mlade Grabrik (Maksimilijana Vrhovca 13), u Karlovcu

Proteklih nekoliko tjedana DrONe provodi inicijativu mladih „RODni kraj“ te aktivno informira mlade o temama vezanim uz rodnu ravnopravnost i medijsku pismenost. Cijela stvar praćena je medijskom kampanjom na društvenim mrežama koju može pratiti na našim Facebook i Instagram stranicama. Prošli je tjedan, točnije 19. lipnja, održana i javna tribina o rodnoj ravnopravnosti. Tribina na kojoj su govorile istraživačica i socijalna radnica Mirna Varga, član KolekTIRV-a Erin Vlahović te članica Ženske grupe Korak, Sandra Turkanović, potaknula je kvalitetnu raspravu sa zainteresiranim (mladim) sudionicama.

Neke od istaknutijih izjava bile su...

  • o iskustvima očeva na roditeljskom dopustu. Varga je iznijela rezultate istraživanja koji kazuju kako je nedovoljno očeva u Hrvatskoj upoznato s činjenicom da je njihovo pravo iskoristiti roditeljski dopust i pritom istaknula kako ih treba sustavno podupirati i osnaživati da to pravo iskoriste. Prokomentirala je i kako vještine koje muškarci savladaju na očinskom dopustu, poput timskog rada ili strpljivog komuniciranja, kasnije mogu iskoristiti i na tržištu rada.
  • o (ne)vidljivosti interspolnih osoba. Vlahović ističe da vidljivost interspolnih osoba u Hrvatskoj ne postoji, kako u javnosti, tako ni u zdravstvenom sustavu zbog čega se nerijetko interspolnu djecu podvrgava nepotrebnim estetskim operacijama "korekcije" koje Hrvatska i dalje nije zabranila.
  • o društveno ustaljenom dijeljenju na "muško" i "žensko". Turkanović tvrdi da takva tradicionalna podjela šteti i ženama i muškarcima. Ističe da su žene itekako sposobne za rad kao i muškarci, dok muškarci s druge strane također imaju potrebu izraziti svoje osjećaje, od čega ih se najčešće odvraća. Dodaje da se tim promjenama treba pristupiti sustavno i od rane dobi.

Za kraj, na pitanje "kako biti dobar saveznik u ovim borbama" zaključeno je da svatko treba biti promjena koju želi vidjeti u svijetu.

S tom mišlju i motivacijom, mlade DrONeovke koje predvode inicijativu, nastavljaju organizirajući kreativnu radionicu na temu rodne ravnopravnosti u ponedjeljak, 26. lipnja, u 17 sati u Centru za mlade Grabrik (Maksimilijana Vrhovca 13), u Karlovcu. Sudjelovanje je besplatno, a pozvani su svi, posebice mlade osobe. Potrebno je jedino ispuniti prijavni obrazac dostupan na ovom LINKU.

Putem sljedeće poveznice možete pregledati i Facebook objavu. Za više informacija i sve upite dostupni smo putem mail adrese info@udruga-drone.hr.