NATURA VIVA: Međunarodni dan bijele rode

Krajem kolovoza rode napuštaju svoja gnijezda i kreću na put prema jugu Afrike

VIŠE IZ RUBRIKE

Rode kreću na put

Danas je Javna ustanova NATURA VIVA obilježila Međunarodni dan bijele rode u gostima kod Dječjeg vrtića PČELICA Žakanje.

Bijela roda (Ciconia ciconia) jedna je od dobro poznatih ptica selica koja u naše krajeve dolazi u proljeće, a početkom jeseni seli se na jug. Bijele rode iz raznih dijelova Europe imaju različite migratorne puteve. Bijele rode koje nastanjuju Hrvatsku sele preko Turske, Izraela, Bliskog Istoka uz rijeku Nil na jug Afrike. Stanovnici Karlovačke županije su bijelu rodu oduvijek smatrali svojim bliskim sustanarom koji svoj dom uvijek gradi u blizini ljudi.

Krajem kolovoza rode napuštaju svoja gnijezda i kreću na put prema jugu Afrike, a stanovnici Karlovačke županije u proljeće jedva čekaju njihov povratak u svoja gnijezda na krovovima kuća i električnim stupovima.

Kako bi se educirala javnost o biologiji, ekologiji i aktivnostima praćenja stanja i zaštite bijele rode kao vrste bliske ljudima, ali i strogo zaštićene vrste, djelatnici Natura Vive održali su radionicu za djecu predškolskog uzrasta na temu bijele rode. U Dječjem vrtiću PČELICA u mjestu Žakanje održana je edukativno-likovna radionica na temu očuvanja bijele rode gdje su polaznici dječjeg vrtića PČELICA kroz oslikavanje crteža bijele rode.

Inače, u Karlovačkoj županiji u 2023. godini zabilježeno je 110 gnijezda bijele rode, od toga 64 gnijezda su aktivna, a zadnje prebrojavanje nam je i dalo podatak kako od 64 aktivna gnijezda u 31 gnijezdu su zabilježeni mladunci. Ukupno imamo 61 mladunca bijele rode ove 2023. godine, što je znatno manji broj od prosjeka ovih godina. Pretpostavljamo kako je razlog izrazito nepredvidiva godina, pogotovo u vidu traženja hrane te vremenskih neprilika.

-Veseli nas kako su svi mladunci veseli i zdravi te vježbaju prva poskakivanja za let u gnijezdu. Još jedan podatak nas jako veseli, a to je 6 novih aktivnih gnijezda u 2023. godini, kažu iz Natura Vive. Kako bismo ukazali na važnost ove strogo zaštićene životinjske vrste povodom Međunarodnog dana bijele rode šaljemo poruku mladim naraštajima kao i široj javnosti o važnosti njenog očuvanja.