Prvi Karlovački

Kroz projekt DelFin otvara se ogroman prostor za konkretna nova zapošljavanja

16.09.2019

Politika

- Mislim da je već postala praksa i pravilo da je Duga Resa u pravom smislu riječi proaktivna i što se tiče županija, ali i države uopće. I ovaj projekt iznjedrit će jednu platformu koja će se moći koristiti u cijeloj Hrvatskoj, izjavio je gradonačelnik Boljar.

Regionalni sastanak dionika u društvenom poduzetništvu u sklopu provedbe projekta DelFin- Interreg Central Europe održao se danas u Dugoj Resi, koja je jedini Grad u našoj državi koji sudjeluje o ovom projektu. Pored sastanka, održan je i okrugli stol na kojem se raspravljalo o trenutnom stanju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji, te koje su glavne prepreke njegovom razvoju kao i mogući smjerovi razvoja.

Inače, ovim projektom se nastoji olakšati suradnja između regionalnih i lokalnih dionika društvenog poduzetništva na ruralnim područjima. Jedini iz Hrvatske u projektu sudjeluje Grad Duga Resa, Saalekreis iz Njemačke, Hajdu Bihar iz Mađarske i Piedmont iz Italije koji zajedno rade na razvoju sustava financiranja javnih potpornih institucija za društveno poduzetništvo i na daljnjem razvoju instrumenata financijske podrške sadašnjim i budućim društvenim poduzetnicima.

Motivacija za pokretanje projekta proizašla je iz društvenih izazova s kojima se trenutno suočava većina europskih ruralnih regija, a to je odljev mozgova, nezaposlenost i starenje stanovništva.

U hrvatskom kontekstu, na razvoju sustava podrške društvenom poduzetništvu rade tandem partneri Grad Duga Resa i tvrtka Brodoto iz Zagreba, koji razvijaju alate i platforme za promociju društvenog poduzetništva koji će na kraju projekta u sve četiri partnerske regije biti provedeni.

Rukovoditelj projekta DelFin Mihael Dujam uoči početka okruglog stola o projektu je rekao da je projekt u ranoj fazi provedbe, do sada je napravljana analiza društvenog poduzetništva na području Karlovačke županije pa će i ovaj današnji sastanak regionalnih dionika, predstavnici LAG-ova, razvojnih agencija i predstavnici udruga koji imaju iskustva u društvenom poduzetništvu saznati kakvo je stvarno stanje na osnovu kojeg će se onda razvijati pilot projekti koji će se implementirati u našoj sredini.

Tvrtka Brodoto iz Zagreba je tandem partner sa Gradom Dugom Resom na ovom projektu i pruža im stručnu podršku na razvoju programa. Prvi potez koji je bilo potrebno napraviti je analiziranje trenutnog stanja društvenog poduzetništva i usporedba sa stanjem u EU-i, rekao je Damir Šoh iz Bordota.

Analiza je pokazala da je poduzetnička klima barem što se tiče mladih poduzetnika danas puno pozitivnija nego prije par godina, što se posebno osjeća kod društvenih poduzetnika, koji nastoje napraviti zajednički istupa na tržište, kojom je njihova dodana vrijednost više vidljivija nego kad bi na zahtjevnom tržištu istupali samostalno.

Ovo je jedan od rijetkih projekata koji nije značajan i koristan samo za našu sredinu, već će se njegov benefit osjetiti i na nacionalnnoj razini, među ostalim je naglasio gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.

-Mislim da je već postala praksa i pravilo da je Duga Resa u pravom smislu riječi proaktivna i što se tiče županija, ali i države uopće. I ovaj projekt iznjedrit će jednu platformu koja će se moći koristiti u cijeloj Hrvatskoj. Nažalost, kod nas je eventualno svaka tisućita osoba zaposlena u društvenom poduzetništvu, dok je na razini EU to puno veća brojka, govorimo o svakoj desetoj ili dvanaestoj osobi. Pa slobodno možemo govoriti o jednom ogromnom rascjepu, slobodnom prostoru koji se otvara za konkretna nova zapošljavanja i nove vrijednosti koju ćemo mi svakako iskoristi, naglasio je Boljar. Ponosan sam što smo zbilja pioniri na tom području u RH, zaključuje gradonačelnik.

Podsjećamo, projektni konzorcij uključuje osam projektnih partnera iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Italije. Provedba projektnih aktivnosti planirana je u razdoblju od 1. travnja 2019. do 30. ožujka 2021. godine s ukupnim budžetom od 1,9 milijuna eura ili 14 milijuna kuna, financiranih u iznosu od 85 posto od strane EU fonda za regionalni razvoj kroz program Interreg Central Europe. (rb)

Foto:(rb)