Korona virus širi se svijetom: Boje li se naši sugrađani?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Novi korona virus 2019-nCoV, koji uzrokuje simptome nalik gripi do sada se nakon Kine proširio na brojne azijske zemlje, Australiju, SAD, Kanadu, Francusku i Njemačku. Prema posljednjim podacima, u Kini je od tog virusa umrlo više od 130, a potvrđeno je gotovo 6.000 slučaja zaraze. Virus koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei krajem 2019. godine prenosi se kašljanjem i kihanjem, a vrijeme inkubacije traje do 14 dana. Korona virusi su inače velika skupina virusa uobičajena za životinje, a u „obitelji“ tih virusa su i SARS i MERS virusi. Australski znanstvenici objavili su u srijedu da su u laboratoriju uspješno uzgojili verziju novog korona virusa što bi moglo ubrzati stvaranje cjepiva. Krizni stožer hrvatskog Ministarstva zdravstva predstavio je prije nekoliko dana mjere prevencije širenja korona virusa naglasivši kako nema mjesta za paniku i da su sve službe spremne za eventualnu pojavu oboljelih u Hrvatskoj. A na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mogu se pronaći i preporuke za putnike i Kinu.

  Pitali smo stoga  naše sugrađane boje li se oni novog virusa i na koji način uopće štite svoj imunitet.

  Miroslav Ban, inženjer informatike

  -Iako nisam toliko pratio situaciju vezanu uz korona virus i ne znam više detalja, ne bojim se jer već i prije je bilo raznih epidemija, ali nisam osjetio da je kod nas u Hrvatskoj bilo nekih utjecaja. A koliko sam slušao i neke stručnjake, izjavili su da trenutno za Hrvatsku nema opasnosti.

  Inače, ne pazim posebno na svoje zdravlje, niti na prehranu iako pazim da bude raznolika, a u slučaju kakve bolesti ili viroze popijem klasično aspirin ili nešto slično.

  Katica Špehar Božić, krojačica

  -Svaki dan se intenzivno govori o tome i tko se zapravo ne bi bojao? Svi virusi su opasni. Mislim da još nije vrijeme za paniku, a hoće li doći to ćemo tek vidjeti. Nadam sa da ako i stigne kod nas da to neće biti u nekom velikom mahu.

  Osobno uvijek radim na jačanju imuniteta. Konzumiram što više voća i povrća, a uzimam i još neke dodatke prehrani.

  Paula Maradin, učenica

  -Čula sam za taj virus u medijima i kažu kao ne trebamo se bojati, nije ništa strašno, postoji mogućnost da se to spriječi, iako nekako ne vjerujem da postoje posebne mjere zaštite. Kako je krenulo, mogao bi se pojaviti i u Hrvatskoj, a ukoliko se  pojavi nadam se da će biti u nekim granicama, da neće doći do neke veće epidemije. Što se tiče jačanja imuniteta, osobno nisam sklona nekim virozama pa previše niti ne posvećujem pažnju posebnoj prehrani ili slično.

  Đorđe Mandić, umirovljenik

  -Mjere se poduzimaju i smatram da za sada nema mjesta panici. Osobno se za sada ne bojim, ali moguće da se virus i ovdje pojavi, ipak smo mi u tranzitu i to se može dogoditi. Kako bih inače izbjegao bilo kakve viroze i bolesti pazim na zdravlje, pijem čajeve, idem u šetnje, izbjegavam veće grupe ljudi…

  Rok Požgaj, umirovljenik

  -Čuo sam za korona virus, ali mislim da nema mjesta panici. To je nešto poput gripe i novi je pa nemamo još imunitet protiv njega, a možda ako kroz određeno vrijeme dobijemo imunitet, vjerujem da uopće neće biti toliko opasan. Budući da se pojavio u Kini, na području gdje jako puno ljudi živi, brže se širi. Ja osobno ništa posebno ne poduzimam za jačanje imuniteta, jedino ujutro popijem čaj s limunom i to je sve. Nisam se niti cijepio jer da bi dobili prirodni imunitet na neki način organizam mora sve preboljeti, kao i djeca u djetinjstvu ukoliko bolesti ne prebole, kasnije nastanu problemi… (sl)

  Foto: (ič i HZJZ)