Korona virus još nije potvrđen nigdje u Europi, a za sada nema razloga za zabrinutost niti u Hrvatskoj

VIŠE IZ RUBRIKE

  Novi korona virus koji se pojavio u Kini, još nije potvrđen nigdje u Europi, a za sada nema razloga za zabrinutost ili paniku niti u Hrvatskoj. Potvrdio je to za naš radio dr. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu te istaknuo:

  -Ne zna se još dovoljno o tom virusu, on je potpuno novi. Čini se da se prenosi kapljičnim putem kao i sve druge respiratorne infekcije s time da nije jasno koliki mu je epidemijski potencijal, odnosno koliko se može efikasno širiti sa čovjeka na čovjeka, a što će se vjerojatno vrlo brzo saznati, istaknuo je dr. Kutleša.

  Što se tiče simptoma, oni su kao simptomi prehlade, kašljanje, šmrcanje, a u težim slučajevima i teško disanje. Virus kod oboljelih može uzrokovati i teške upale pluća, a dovesti i do smrtnog ishoda.

  Dr. Kutleša je rekao kako će nastaviti pratiti sve što se vezano uz taj virus događa u svijetu i ukoliko će to biti potrebno, pravovremeno će reagirati s odgovarajućim mjerama.

  Korona virusi su inače velika skupina virusa uobičajena za životinje, a u „obitelji“ tih virusa su i SARS i MERS virusi.

  (sl)