Prvi Karlovački

Koranski most preimenovan u Most Specijalne jedinice policije „Grom“

Autor: Sunčica Laić

22.09.2021

Karlovac

Rat je zlo. S ovim imenovanjem formalno zatvaramo okvir odavanja počasti tim ljudima koji su branili i obranili naš grad, poručio je gradonačelnik Mandić

Na sjednici Gradskog vijeća koja je trajala do dugo u noć s utorka na srijedu, Koranski most preimenovan je u Most Specijalne jedinice policije „Grom“. Prijedlog Udruge Specijalne jedinice policije „Grom“  usvojen je s 13 glasova za i četiri protiv. Vijećnici SDP-a napustili su sjednicu prije početka rasprave o ovoj temi.

Dragica Malović iz SDP-a samo je na početku rekla kako ljudi u Karlovcu od promjena imena trgova, ulica, mostova sigurno neće bolje živjeti. 

Nažalost, gradonačelnik Mandić i drugi mandat počinje s tim umjesto da se bavi nasušnim stvarima potrebnim osiromašenom Karlovcu i njegovim građanima. Naravno da nitko ozbiljan nema ništa protiv bilo koje postrojbe koja je branila Karlovac i bilo koji dio Hrvatske, ali da to bude dominantna tema 26 godina nakon što je rat završio, i da se opet ne znam zbog čega radi podjela u hrvatskom korpusu, ne hvala. Zato vijećnici SDP-a neće sudjelovati u ovoj točki dnevnog reda, izjavila je Malović.

Alenko Ribić, vijećnik Domovinskog pokreta istaknuo je kako je ovdje u trojakoj funkciji, jedna je što je gradski vijećnik, druga što je bio ratni pripadnik SJP Grom i treće što je bio aktivni sudionik legitimne akcije specijalne policije na Koranskom mostu 21. rujna 1991. godine. 

-Htio bih razdvojiti ovaj događaj 1991. godine od zahtjeva imenovanja koji je uputila SJP Grom, kazao je.

Podsjetio je kako su braniteljske udruge uputile zahtjev i da se mostovi na Turnju na Korani i Mrežnici imenuju po 110. i po 113. Domobranskoj pukovniji.

Naglasio je kako je navedena udruga držala bojišnicu duž koranske linije koja je obuhvaćala i most prije i na taj datum 21. rujna 1991. i čuvala ga nakon toga. 

Rekao je kako se u toj akciji desilo što se desilo i kako se prema svakoj žrtvi mora odnositi s određenim poštovanjem. 

-Morate znati da je SJP bila prva oružana formacija u Karlovcu, formirana 1. ožujka 1991. godine, podsjetio je Ribić.

Ujedno je prozvao Antuna Alegra za izjave ispred platforme Možemo da je rekao kako je počinitelj zločina bio član te postrojbe na dan zločina. 

-Jesmo li svi zločinci koji smo bili u toj postrojbi? Ako je jedan čovjek pravomoćno osuđen, je li on stigmatizira sve članove da smo ratni zločinci?, pitao je Ribić dodavši kako je s tom izjavom uvrijedio sve one koji su s domoljubljem krenuli 1991. godine uzeli oružje i prvi stali u obranu grada.  

Draženka Polović iz platforme Možemo!Karlovac rekla je kako na konferenciji za novinare nisu spomenuli nijedno ime, te kako je Alegro bio na Povjerenstvu za preimenovanja na kojem su bili Adžaga i Butala i da nije u redu započinjati takvu vrstu diskusije kada čovjek nije prisutan i ne može replicirati.

Dobriša Adamec, također iz platforme Možemo smatra kako treba dopustiti da svatko ima svoje mišljenje.

Meni je na neki način žao što uđemo u ovakve duboko emotivne teme. Meni je ovo strašno teško, nisam bio u Gromovima nego u 110., bio sam ranjen prije sam se skinuo i nisam bio tako dugo kao vi. Ali želim da svatko od nas ima pravo na svoje osobno mišljenje i da ne bi trebao biti problem reći da ili ne ili za ili protiv. Protiv sam tog vraćanja u prošlost, napravili smo što smo napravili i idemo dalje, 30 godina je puno. Nespretna je ova priča s muralom i baš na današnji dan sve skupa vezati tako da cijelu priču vežete i sve nas koji smo išli hrabro sa srcem i radili što smo trebali. Idemo dalje i dopustite da svatko ima svoje mišljenje, poručio je Adamec. 

Vijećnik HDZ-a, Tihomir Mamić izjavio je kako ga je potez SDP-a podsjetio na izlazak SDP-ovaca iz Sabora kad se odlučivalo o odcjepljenju Hrvatske iz bivše države. 

-Nije ista razina ali je simptomatično. Kada se netko bavi politikom mora biti spreman donositi i teške odluke, pogledati ljude u oči i podvući crtu. Najlakše je kao kolege iz SDP-a, pročitati politički manifest, podviti rep i napustiti vijećnicu. Koju poruku su poslali građanima Karlovca? Zar je problem reći mi smo protiv imenovanja mosta ili mi smo za to imenovanje. Da, problem je kad su teške odluke i SDP nije stranka spremna donositi teške odluke pa čak kada se radi i o imenovanju mosta. Kao hrvatski branitelj ću podržati ovaj prijedlog i mislim da ova tema nakon 30 godina ne bi trebala pobuđivati nekakve duhove i stavljati nas danas u poziciju da bi se trebali osjećati nelagodno. Možda je ova tema trebala biti napravljena prije 25 godina, ne vidim zašto je taj trenutak sporan baš danas. Za prave i teške odluke nikad nije kasno i nijedno vrijeme nije loše. SJP je postrojba na ovim prostorima koja je prva stala braniti ovaj grad, poručio je Mamić. 

Gradonačelnik Damir Mandić naglasio je kako je rat zlo.

Neću se vraćati u dio reakcije kolega iz SDP-a jer to u ovom trenutku nije vrijedno komentara. Rat je zlo. Vi koji ste bilo vojnici, ja nisam bio vojnik, znate onu jednu razinu zla gdje ste vlastiti život stavili na pladanj tom zlu i suprotstavili mu se. Mi o ovoj temi možemo razgovarati iz više uglova. Uglavnom, zanimljivo je, da se ova tema nekako cijelo vrijeme gura u jedan politički diskurs odnosno da je jako bitno što političari o tome kažu. S razine odgovornosti je bitno što kažu, ali s druge strane možda malo iz nekih svojih razloga, pa i političkih, okrećemo glavu od onog ključnog, a to je da je 1991. zaista bilo hrabro uzeti oružje i braniti domovinu. Mislim da ovo imenovanje mosta, ovog mosta s ovom postrojbom je isključivo samo priznanje ljudima koji su 1991. to napravili,  izjavio je gradonačelnik.

Rekao je kako je ovo imenovanje trenutak da se formalno zaokruži priča odavanja počasti braniteljima.

-Domovinski rat i Karlovac imaju svoju povijest i kad govorimo iz pozicije vlasti i uprave mislim da je spomenik braniteljima kod Suda, muzej na Turnju i imenovanje ovih mostova jedan okvir, krug gdje smo mi kao uprava i vijeće zatvorili taj krug i prije svega onima koji su poginuli ili dali vlastito zdravlje, njima i njihovim obiteljima odali poštovanje, što mislim da smo dužni napraviti. Ja bih volio da s ovim imenovanjem mosta SJP Grom u tom dijelu zaokružimo tu priču. Čini mi se da je to taj trenutak, je li 30 godina nakon događaja taj trenutak neka to ostane za povijest, rekao je Mandić.