Prvi Karlovački

Korana i Mrežnica rade probleme, Kupa se smirila

14.05.2019

Karlovac

Zajednička sjednica Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije i grada Karlovca održana je poslijepodne u Vatrogasnom centru Karlovac. Nakon sjednice održana je konferencija za novinare.

Zajednička sjednica Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije i grada Karlovca održana je poslijepodne u Vatrogasnom centru Karlovac. Nakon sjednice održana je konferencija za novinare. O trenutnoj situaciji u Karlovcu govorio je gradonačelnik Damir Mandić.

-U ovom trenutku mogu reći da smo posebno koncentrirani na Koranu i Mrežnicu, govorim o području koje je obranjeno box barijerima. Zajedno zaista činimo sve, pogotovo što se tiče ispumpavanja da na neki desetak lokacija zaštitimo obiteljske kuće od ulaska vode i za sada uspijevamo u tome. Očekivanja su da će Korana i Mrežnica još rasti. Što se tiče Gradskog stožera, mi očekujemo idućih deset, petnaest sati puno posla. Obišli smo i područje uz Kupu, za taj dio, iako ne očekujemo da će Kupa doći ovaj put do 800 cm, osigurali smo potrebnu skrb. Niti na jednom dijelu karlovačkog područja neće biti potrebne evakuacije stanovništva, kazao je Mandić.

Župan Damir Jelić predstavio je trenutnu situaciju s obranom od poplava na području Karlovačke županije.

-Nekoliko činjenica, prva da je Korana na slunjskom području rekordna, to je povijesni podatak, Drugi povijesni podatak je da je Mrežnica nedaleko od nas, u Mrzlom Polu, rekordna. Trenutno je 21 cesta u Karlovačkoj županiji zatvorena. Mi pratimo čitavo stanje, što se tiče ostalih gradova sve je pod kontrolom, sada je težište na Karlovcu. Tri puta sam komunicirao s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji prati svaki korak. Zadovoljan sam time što nas od ovog ljeta očekuje šest novih velikih pumpi u Karlovcu, rekao je Jelić.

Zajedničkoj sjednici stožera prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

-Sjednica stožera pokazala je da su i gradske službe, Hrvatske vode i vatrogasne postrojbe na području Karlovca i Karlovačke županije u koordinaciji. Dojam je da cijeli sustav funkcionira jako dobro. Činjenica da smo već prošle godine reagirali box barijerama na Logorištu dovela je do toga da je ogroman broj kuća obranjen u odnosu na prijašnje godine. Dvadeset kuća, nažalost, nismo uspjeli obraniti. Ono što definitivno ostavlja prostor za brigu je činjenica da Korana i dalje raste, Mrežnica bilježi najviši vodostaj od 1959. godine. Kupa je još uvijek niska, očekujemo da se u iduća 24 sata stvari na terenu stabilizirati. Na terenu je trenutno oko 100 pripadnika Hrvatskih voda, oko sto pripadnika vatrogasnih postrojbi, a u pričuvi je jedna postrojba Hrvatske vojske, kazao je Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je da je trenutno u Hrvatskoj situacija kritična na karlovačkom području i u Kostajnici.

-Zasigurno, još idućih san, dan i pol moramo biti izrazito oprezni kada je riječ o Karlovcu i Kostajnici. Mi sustav stalno nadograđujemo. Na pet kilometara uspostavljene obrane Logorišta i Male Švarče pojedina mjesta morala su se popravljati, 200 ljudi radi na tome, istaknuo je Đuroković.

Prisutni na sjednici stožera, nakon konferencije za novinare, obišli su Logorište i upoznali se sa situacijom na terenu. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski