Na sastanku se razgovaralo o načinu prijave šteta uzrokovanih potresom na području Karlovačke županije

Koordinacija Karlovačke županije, gradova, općina i lokalnih stožera oko prijave šteta i rada statičara

VIŠE IZ RUBRIKE

    U nedjelju 10. siječnja, Karlovačka županija održala je online sastanak s gradovima, općinama te lokalnim stožerima civilne zaštite Karlovačke županije.

    Na sastanku se razgovaralo o načinu prijave šteta uzrokovanih potresom na području Karlovačke županije. Dogovoreno je kako će gradovi i općine bilježiti sve troškove i čuvati račune koji su vezani uz hitne intervencije šteta uzrokovanih potresom. Također, sve prijave koje su predane lokalnim stožerima bit će prijavljene u bazu Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo (www.hcpi.hr - online obrazac "prijava za pregled građevina nakon potresa"). Na taj način, sve prijave postaju vidljive u ArcGis aplikaciji registriranim inženjerima koji obavljaju preglede te se štete, procjene uporabivosti objekta itd. evidentiraju u važećem sustavu. Informacije o detaljima unosa podataka u aplikaciju te prijavi šteta dao je koordinator za potresom pogođena područja Karlovačke županije Krešimir Tarnik.

    Vezano uz evidentiranje i prijavu šteta na zaštićenim objektima u gradovima i općinama Karlovačke županije te općenito o prijavi na Fond solidarnosti, preko kojeg će biti financirane hitne intervencije i statičke sanacije konstrukcije, upute je dao pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković.

    Zaključak sastanka je, između ostalog, i da se evidentiraju svi djelatnici inženjerske - arhitektonske i građevinske struke iz županije, gradova i općina Karlovačke županije kako bi isti pomogli u evidentiranju šteta i unosu prijava u potrebne sustave.

    Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je kako će Karlovačka županija pomoći u osiguranju smještaja za osobe i obitelji kojima dom više nije uporabljiv za život, bilo da se radi o smještaju žitelja s područja Karlovačke županije tako i za smještaj žitelja Sisačko - moslavačke županije.