Prvi Karlovački

Kontinuirana podrška Županije poduzetnicima

Autor: Miloš Milovanović

16.09.2020

Županija

Potpisani ugovor ima ukupni potencijal od 10 milijuna kuna, uz subvenciju kamatne stope do 2 posto za mikro, male i srednje poduzetnike koji ulažu na području Karlovačke županije

Karlovačka županija i HBOR danas su potpisali ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi triju programa kreditiranja:„Poduzetništvo mladih, žena i početnika“, „Investicije privatnog sektora“ i „Obrtna sredstva“.

Komunikacija s HBOR-om je krenula i prije situacije vezane uz koronu te je Županija planirala ostvariti suradnju s ovom bankom, upravo zato što je ona nudila jednu vrlo kvalitetnu liniju prema poduzetništvu. Županija će pokrivati onaj dio kamata gdje će nekome kredit zaista biti s nula kamata, a negdje do oko 1,5 posto. Kod mladih, žena i početnika, odlučili smo da i trošak obrade kredita mi financiramo. Ovo je ustvari kontinuitet podrške Karlovačke županije poduzetnicima na našem području, rekla je zamjenica župana koja obnaša dužnost župana Martina Furdek Hajdin.

Ugovor ima ukupni potencijal od 10 milijuna kuna, uz subvenciju kamatne stope do 2 posto za mikro, male i srednje poduzetnike koji ulažu na području Karlovačke županije. To konkretno znači da će kreditiranje investicija, odnosno investicijskih projekata biti moguće s kamatnom stopom već od nula posto. Ta kamatna stopa, naravno ovisi o pravilima o potporama, ali većinom može biti oko nula posto. Jednako vrijedi za poduzetnike koji već imaju dugogodišnje radno iskustvo kao i za one koji se tek odluče za neki poduzetnički pothvat. Što se tiče kreditiranja obrtnih sredstava, tu će biti omogućeno uz subvenciju Županije, kredit od nula posto za rokove do jedne godine, a za rok otplate do šest godina uz kamatnu stopu oko 1,5 posto. Zadovoljni smo što je Karlovačka županija jedna među rijetkima koja je prepoznala važnost subvencioniranja obrtnih sredstava, posebice sada u vrijeme koronakrize. Nadamo da će ova poslovna suradnja omogućiti razvitak ne samo gospodarstva, već i cijele lokalne zajednice, ali isto tako  vjerujemo da će se oni koji su zainteresirani lakše odlučiti na pokretanje svog poduzetničkog pothvata i na porast zapošljavanja, kazala je prilikom potpisivanja ugovora rukovoditeljica Direkcije za razvoj HBOR-a Danijela Maršić Peica.

Zamjenica župana koja obnaša dužnost župana je istaknula da se radi o potpuno novim kreditnim linijama koje se ne podudaraju s onim ranije odobrenim.

Odmah ćemo uputiti poziv prema zainteresiranima da se jave. Kada se ovih 10 milijuna kuna iskoristi razgovarat ćemo o mogućnosti novih kreditnih linija. Pored HBOR-u, mogu se javiti i stručnim službama Karlovačke županije, pojasnila je Furdek Hajdin.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednici županijske Gospodarske i Obrtničke komore Zlatko Kuzman i Darko Stanković.

Foto:i.č.