Projekt „Tehnička pomoć za Grad Karlovac – ITU PT“

Konferencija „Integrirana teritorijalna ulaganja na većem urbanom području Karlovac“

VIŠE IZ RUBRIKE

Slijede novi projekti

Konferencija u sklopu projekta „Tehnička pomoć za Grad Karlovac – ITU PT“ na temu „Integrirana teritorijalna ulaganja na većem urbanom području Karlovac“ održana je danas u Kinu Edison.

Ciljevi konferencije bili su predstaviti aktivnosti provedbe održivog urbanog razvoja koje se provode u gradu središtu urbanog područja Karlovac u suradnji s ostalim gradovima i općinama iz obuhvata u svrhu korištenja ITU mehanizma. Tako su predstavljeni projekti urbanog područja Karlovac koji su uspješno provedeni ili su pred završetkom provedbe, a financirani su sredstvima ITU mehanizma, a radi se o projektima Obnova i revitalizacija nekadašnjeg kina Edison, Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu, te Nikola Tesla Poduzetnički centar. Ujedno su najavljeni novi projekti koji će se financirati kroz ITU mehanizam u razdoblju 2021. do 2027. godine.

Govoreći o novom financijskom razdoblju, Anita Trbuščić, pročelnica gradske Službe za provedbu ITU mehanizma istaknula je kako je u planu obnova Trga bana Josipa Jelačića s izgradnjom obilaznice Zvijezde, izgradnja parka Grabrik kao dio razvoja biciklističke infrastrukture s prometnicom u bivšoj vojarni u Luščiću, ulaganje u Stari grad Dubovac, te obnova Bosanskog magazina.

Nadalje, u starim gradovima Cetinu i Drežniku bit će uređeni posjetiteljski centri, Stari grad Slunj će imati veće infrastrukturne radove na uređenju objekta, planirana je izgradnja i uređenje Društveno-kulturnog centra u Dugoj Resi, kao i izgradnja i uređenje posjetiteljskog centra Slava Raškaj u Ozlju.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako Europska unija i fondovi definitivno, ne samo u materijalnom vidu mijenjaju izgled, lice i dižu standard naših gradova, općina, cijele Hrvatske „i tjeraju nas da počnemo mijenjati neke svoje navike. Krenuli smo raditi na malo drukčijim principima.“

-Što se tiče ITU-a jedan od bitnih principa koji smo si mi osvijestili je da ne možete provesti ITU program ili projekt ako nemate ljude koji to znaju odraditi, istaknuo je između ostalog Mandić.

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je kako možemo biti ponosni na ITU projekte i ITU mehanizam bez kojeg navedeni projekti ne bi mogli biti realizirani.

-S velikim očekivanjima i nakon potpisanog ugovora možemo s optimizmom gledati i u buduće razdoblje, poručila je između ostalog.

Državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Spomenka Đurić istaknula je kako je grad Karlovac primjer dobre prakse i po postotku realizacije, a imao je i jako dobro pripremljene projekte na kojima se radilo puno prije nego što se i ukazala prilika da se uključe u ITU mehanizam.