Glazbena škola Karlovac

Koncert Bartolomeja Stankovića povodom obilježavanja 90. obljetnice rođenja skladatelja Vojina Komadine

VIŠE IZ RUBRIKE

Ulaz slobodan

Skladatelj akademik Vojin Komadina, rođen je 8. studenoga 1933. godine u Karlovcu

Glazbena škola Karlovac poziva na koncert povodom obilježavanja 90. obljetnice rođenja uglednog skladatelja suvremene glazbe Vojina Komadine. Koncert će biti održan u četvrtak, 9. studenoga 2023. godine u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Karlovac s početkom u 17 sati. Ulaz na koncert je slobodan.
Bogat i stilski raznolik klavirski opus skladatelja Vojina Komadine predstavit će pijanist Bartolomej Stanković, izvanredni profesor i pročelnik katedre za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Skladatelj akademik Vojin Komadina, rođen je 08. studenoga 1933. godine u Karlovcu, kao najmlađi, treći sin u uglednoj građanskoj obitelji. Školovao se u Beogradu (Muzička škola „Stanković“), gdje je započeo i studij kompozicije na Fakultetu muzičkih umetnosti (FMU). Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u razredu Božidara Trudića. Bio je dobitnik velikog broja uglednih nagrada i priznanja. Predavao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kao i u Podgorici (Cetinju), a bio je i prvi dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ostvario je bogat skladateljski opus od preko 200 djela, koji obuhvata različita glazbena područja kao što su glazba za djecu, instrumentalna, vokalna i orkestralna glazba, elektroakustička glazba, kao i scenska glazba. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je „Refrain IV – Nijemo glamočko kolo“ (1975) za klavir, posvećeno doajenu hrvatskog pijanizma, profesoru emeritusu Vladimiru Krpanu. Odgojio je niz uspješnih i u svijetu cijenjenih skladatelja nove generacije. Preminuo je 9. veljače 1997. godine u Beogradu. Od 2017. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu održava se manifestacija „Dani Vojina Komadine“, a od 2019. godine i znanstveni skup SITUMS („Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu), na kojem je jedna od sesija posvećena životu i djelu Vojina Komadine.